ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως η Αίγυπτος “απονεύρωνει” το Τουρκολιβυκό- Μονομερής οριοθέτηση ΑΟΖ (upd)

Πως η Αίγυπτος “απονεύρωνει” το Τουρκολιβυκό-  Μονομερής οριοθέτηση ΑΟΖ  (upd)

Προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της ΑΟΖ της Αιγύπτου προς την πλευρά της Λιβύης εξέδωσε ο πρόεδρος Σίσι, σύμφωνα με αιγυπτιακά δημοσιεύματα. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ «σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχουμε από τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αυτή η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί τη λογική και τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ και μάλιστα κινείται και σταματάει νότια ακόμα από τη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου».

Με το Προεδρικό διάταγμα  η Αίγυπτος οριοθετεί μονομερώς τα θαλάσσια σύνορά της με τη Λιβύη. Με αυτή την κίνηση αγνοείται πλήρως το τουρκολιβυκό μνημόνιο και αποστέλλεται ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα αλλά και στην Τρίπολη.

Πρακτικά το διάταγμα Σίσι υπ’ αριθμόν 595/2022 οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με την Τρίπολη προς δυσμάς, με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει ξανά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις απόψεις της Άγκυρας όπως αυτές αντικατοπτρίζονται σε όλα τα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Όπως γράφει από την χθές (Τρίτη βράδυ) το SLpress oι πρώτες αποτυπώσεις οι οποίες είχαν γίνει με βάση τις υφιστάμενες συντεταγμένες, δείχνουν ότι οι Αιγύπτιοι κινήθηκαν για ακόμα μια φορά σύμφωνα με τις γραμμές βάσης της συμφωνίας Αθήνας – Καΐρου του 2020. Εφόσον οι χθεσινές πληροφορίες επιβεβαιωθούν και το δυτικό όριο των αιγυπτιακών συνόρων αγγίζει το γεωγραφικό μήκος προς δυσμάς του 25ου μεσημβρινού, τότε η χάραξη είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το 2020.

Η γραμμή σταματά λίγο πριν από τη μέση γραμμή μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης, γεγονός το οποίο υποδηλώνει και την ετοιμότητα του Καΐρου να συνομιλήσει με την Αθήνα και, βεβαίως, την Τρίπολη για τον προσδιορισμό του θαλάσσιου συνόρου ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 2020 προς ανατολάς σταματούσε πάλι λίγο πριν από τον 28ο μεσημβρινό, αφήνοντας πρακτικά περιθώριο για διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα, Άγκυρα και Κάιρο.

Η στάση αυτή ξεκάθαρα υποδηλώνει ότι για το Κάιρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου και πως πιθανές οριοθετήσεις θα πρέπει να γίνουν με εντελώς διαφορετική λογική από εκείνη που επιχειρεί να επιβάλει μονομερώς η Αγκυρα.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης στο Δελτίο της ΕΡΤ (Τρίτη βράδυ), «εφόσον δούμε και τους χάρτες που θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Αιγύπτου και επιβεβαιωθούν αυτές οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε θα είναι η δεύτερη έμπρακτη αμφισβήτηση από πλευράς της Αιγύπτου του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Ελλάδα για οριοθέτηση ΑΟΖ. Μάλιστα, γίνεται με ένα τρόπο αυτή η οριοθέτηση από την πρώτη εικόνα που έχουμε, που ουσιαστικά αφήνει προς βορρά ένα σημείο τριεθνές μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης προς διαπραγμάτευση.

»Και αυτό ουσιαστικά είναι μια πίεση στη λιβυκή πλευρά για διαπραγμάτευση και με την Αθήνα και με την Αίγυπτο με βάση όμως την αμφισβήτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Αυτό έρχεται μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου που καυχήθηκε ότι η Λιβύη αντιστέκεται στις πιέσεις της Ελλάδας και στις ελληνικές έρευνες και επίσης είναι ένα μήνυμα προς την Άγκυρα, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο για να επιβάλει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας».

Μηνύματα

Η κίνηση της Αιγύπτου  εκδηλώνεται  λίγο μετά τις νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «κοινής απάντησης» Αγκυρας και Τρίπολης στον ΟΗΕ στην επιστολή της Ελλάδας αλλά και στις πρωτοβουλίες στον τομέα των υδρογονανθράκων που έχει λάβει η Αθήνα στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν διπλωματικοί και πολιτικοί παρατηρητές, η στάση του Καϊρου και του Προέδρου Σίσι αποτελεί ένα διπλό μήνυμα αφενός προς την Άγκυρα στην οποία υπενθυμίζεται ότι οι διακηρύξεις Ερντογάν περί εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αίγυπτο περνούν από την ουσιαστική υποχώρηση στο θέμα της Λιβύης (όχι μόνο στην οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά και στον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί η Τουρκία στην κυβέρνηση της Τρίπολης), αφετέρου προς την Τρίπολη, στην οποία –και– με αυτόν τον τρόπο η Αίγυπτος υπενθυμίζει ότι αποτελεί παράγοντα που δεν μπορεί απλά να αγνοηθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx