Πόσα λεπτά γυμναστικής καταπολεμούν τον καρκίνο στον προστάτη
14/12/2022Έρευνα του Πανεπιστημίου Edith Cowan University (ECU) της Αυστραλίας δείχνει και μόνο 20 λεπτά γυμναστικής την ημέρα, αρκούν για να παραγάγει ο ανθρώπινος οργανισμός αντικαρκινικές πρωτεΐνες, ακόμα και όταν κάποιος αντιμετωπίζει πλέον καρκίνο προχωρημένου σταδίου. Προγενέστερες έρευνες του ίδιου πανεπιστημίου είχαν δείξει ότι οι άνδρες που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο μπορούν να αλλάξουν το βιοχημικό “περιβάλλον” στον οργανισμό τους με άσκηση, καθώς αυτή φαίνεται να βοηθά στην αναστολή ανάπτυξης των καρκινικων κυττάρων όμως δεν είχε προσδιοριστεί πόση άσκηση απαιτείται και τι είδους.
Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα των πρωτεϊνών που λέγονται μυοκίνες στον οργανισμό εθελοντών που γυμνάζονταν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι μυοκίνες παράγονται από τους σκελετικούς μυς και μπορούν να καταστείλουν την ανάπτυξη των όγκων ή και να βοηθήσουν ενεργά στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων, διεγείροντας ένα φάσμα αντικαρκινικών μηχανισμών στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι μυοκίνες είναι κυτοκίνες που παράγονται, εκφράζονται και απελευθερώνονται από τον μυ και ασκούν παρακρινικές ή ενδοκρινικές δράσεις. Αυτές καθαυτές δεν μπορούν να σκοτώσουν καρκινικά κύτταρα, αλλά διεγείρουν άλλους μηχανισμούς που τα σκοτώνουν. Στα πειράματα φάνηκε ότι οι μυοκίνες που παράγονται μετά από μισή ώρα άσκησης, μειώνουν κατά 17% την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Αυτό το 17% πάντως δεν μετρήθηκε σε όγκους ασθενών, αλλά εργαστηριακά, δηλαδή βάζοντας τον ορό των ασθενών που γυμνάστηκαν σε τριβίο με καρκινικά κύτταρα. Στο τριβίο διαπιστώθηκε ότι ο ορός που είχε μυοκίνες απενεργοποιούσε τα καρκινικά κύτταρα περισσότερο από ό,τι ο ορός από μη αθλούμενους ασθενείς.
Σύμφωνα με τους ερευνητές αρκεί ένα εικοσάλεπτο άσκησης για να αυξηθεί το επίπεδο των μυοκινών και να κατασταλεί σημαντικά η ανάπτυξη του καρκίνου. Μάλιστα, μελέτησαν ασθενείς με ανίατο καρκίνο, στους οποίους η νόσος έχει εξαπλωθεί και οι ασθενείς έχουν επί σειρά ετών ήδη δοκιμάσει όλες τις άλλες υπάρχουσες θεραπείες. Το μειονέκτημα της έρευνας είναι ότι μελέτησε μόνον εννέα (9) περιστατικά με καρκίνο τελικού σταδίου, όμως τα αποτελέσματα δεν παύουν να είναι εντυπωσιακά.
Τι συμβαίνει με την άσκηση
Από αυτούς τους εννέα ασθενείς, άνω των 67 ετών, με καρκίνο προστάτη ζητήθηκε να ασκηθούν επί 34 λεπτά σε στατικό ποδήλατο σε σχετικά υψηλή ένταση. Πριν από την άσκηση και αμέσως μετά τους πήραν αίμα. Τους πήραν αίμα για εξέταση και μισή ώρα μετά την άσκηση. Όπως διαπιστώθηκε, στον οργανισμό τους αμέσως μετά την άσκηση κυκλοφορούσαν πολλές μυοκίνες. Μισή ώρα μετά, τα επίπεδα των μυοκινών επανέρχονταν στα κανονικά επίπεδα. Το γεγονός όμως ότι είχαν ανέλθει τα επίπεδα τόσο πολύ με την άσκηση θεωρείται από τον επικεφαλής της έρευνας καθηγητή Rob Newton εξαιρετικά σημαντικό εύρημα για τους ογκολογικούς ασθενείς.
«Τα συμπεράσματα της έρευνάς μας είναι ελπιδοφόρα», είπε, «γιατί τεκμηριώνεται με αυτά για πρώτη φορά ότι ακόμα και όσοι βρίσκονται σε τέταρτο στάδιο καρκίνου μπορούν να διεγείρουν με φυσικό τρόπο τον οργανισμό τους να παράγει αντικαρκινικά μόρια με μόνον έναν κύκλο άσκησης. Αυτό ερμηνεύει και το γιατί οι καρκινοπαθείς που αθλούνται συχνότερα παρουσιάζουν πιο βραδεία επιδείνωση και επιβιώνουν για μεγαλύτερο διάστημα»
Ο καθηγητής Newton είπε ότι χρειάζεται να γίνουν επ’ αυτού περισσότερες έρευνες, εντούτοις ακόμα κι αυτή η μικρή έρευνα της ομάδας του μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε οι ογκολόγοι να συστήνουν στους καρκινοπαθείς να γυμνάζονται ει δυνατόν καθημερινά, καθώς όπως είπε «η άσκηση είναι τελικά φάρμακο». Εν συνεχεία έγινε πιο συγκεκριμένος λέγοντας ότι «η καλύτερη “δόση” αυτού του φαρμάκου δεν είναι γνωστή προς το παρόν, αλλά τεκμαίρουμε ότι αν η άσκηση κρατάει πάνω από 20 λεπτά καθημερινά και περιλαμβάνει και άρση βαρών ή τις ασκήσεις αντίστασης όπως με λάστιχο, θα φέρει αποτέλεσμα». Οι ασκήσεις που ενδείκνυνται είναι αυτές που ενεργοποιούν περισσότερο τους μυς και «ενισχύουν το εσωτερικό φαρμακείο του οργανισμού μας με μυοκίνες», είπε ο ίδιος.
Προσέθεσε ότι αν και η έρευνα έγινε σε καρκινοπαθείς με κακοήθεια στον προστάτη, τα συμπεράσματά της ισχύουν για κάθε μορφή καρκίνου και ότι όλοι οι καρκινοπαθείς θα ήταν καλό να γυμνάζονται με σχετική ένταση καθημερινά, ώστε να μειώνουν τον ρυθμό ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Prostate Cancer and Prostatic Diseases.