ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ρωσικές προειδοποιήσεις στην Αθήνα για τους S-300 – Ενόχληση και για τον Τσίπρα

Προειδοποιεί η Μόσχα την Αθήνα για τους S-300 – Ενόχληση για τις δηλώσεις Τσίπρα

Σε ονομαστική αναφορά κατά της Ελλάδας προχώρησε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, αναφορικά με το ενδεχόμενο να δοθούν από την ελληνική κυβέρνηση στην Ουκρανία ρωσικοί πύραυλοι S-300. Τα αντιπυραυλικά ρωσικά συστήματα που είχε προμηθευτεί αρχικά η Λευκωσία και κατόπιν κατέληξαν στην Αθήνα, βρίσκονται στην Κρήτη και σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας δεν αποκλείει ανταλλαγή με συστοιχίες αμερικανικών Patriot. 

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, το τελευταίο διάστημα η ελληνική ηγεσία δηλώνει όλο και περισσότερο την ετοιμότητά της να μεταφέρει στην Ουκρανία τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 PMU-1. Αυτό πρόσθεσε η εκπρόσωπος «θεωρούμε ότι είναι προκλητικό και μιλάμε για κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων των ρωσο-ελληνικών διακυβερνητικών συμφωνιών για τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία της 30ης Οκτωβρίου 1995 και για την προμήθεια στρατιωτικών συστημάτων της 3ης Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες απαγορεύουν ρητά στην Ελλάδα να εξάγει τα στρατιωτικό ρωσικά μέσα σε τρίτο μέρος χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας».

Τόνισε, ακόμα, ότι η παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων θα έχει αναπόφευκτες συνέπειες και κατέληξε σημειώνοντας «να μην αναφέρουμε την αποδυνάμωση της ελληνικής αμυντικής ικανότητας στον τομέα της αεράμυνας». Αυτό, βεβαίως έρχεται σε αντίθεση με την πώληση S-400 στην Τουρκία, αλλά, τέτοιες ώρες τέτοιες σκέψεις δεν έχουν την παραμικρή σημασία για την Μόσχα.

Και η ανακοίνωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας καταλήγει: «Τέλος, κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες ότι όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που θα σταλεί στο Κίεβο, θα εντοπιστεί και θα καταστραφεί εγκαίρως από τις δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πριν να είναι αργά, μπορείτε να εγκαταλείψετε τα επικίνδυνα σχέδια. Για άλλη μια φορά προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία να δείξει υπευθυνότητα». Οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας βρίσκονται σε διαρκή επιδείνωση και συχνά πυκνά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει ονομαστική αναφορά στην πολιτική της Ελλάδας.

Η αποχώρηση του Ρώσου πρέσβη

H Ζαχάροβα αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ κάνοντας λόγο «για επικίνδυνη και πολιτική της Ουάσιγκτον θέτει τις δύο χώρες στο χείλος μιας άμεσης σύγκρουσης, λόγω των εξοπλισμών που συνεχίζει να παρέχει προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας». Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κλιμάκωση στο πεδίο και ανέφερε επιπλέον ότι στο πλευρό των Ουκρανών βρίσκονται σύμβουλοι και στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Προηγουμένως, την αποχώρηση του Ρώσου πρέσβη στη Σερβία Αλεξάνταρ Μπόκαν Χερτσένκο από το συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) προκάλεσε ο χαιρετισμός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα. Ο λόγος για τον οποίο έφυγε από το συνέδριο όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ ήταν οι επικρίσεις του τέως πρωθυπουργού.

«Αναγκάστηκα να εγκαταλείψω το συνέδριο του SPS, στην αρχή, λόγω του βιντεοσκοπημένου μηνύματος του αρχηγού της ελληνικής αντιπολίτευσης Τσίπρα, ο οποίος εξαπέλυσε εντελώς αβάσιμες, ψευδείς κατηγορίες κατά της Ρωσίας και έριχνε λάσπη στην πατρίδα μου», έγραψε στο Τwitter ο πρέσβης της Ρωσίας στην Σερβία. Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του έκανε λόγο για «παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» και συνέχισε λέγοντας ότι αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς δικαίου που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx