ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξήλωμα από την διοίκηση Μπάιντεν του τοίχου για μετανάστες στην Αριζόνα

Γιατί η Αριζόνα ξηλώνει φράχτη 900 κοντέινερ στα σύνορα με το Μεξικό

Την απομάκρυνση των 900 κοντέινερ που έστησε ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Αριζόνα, Νταγκ Ντούτσεϊ, στα σύνορα με το Μεξικό, για να αποτρέψει την διέλευση μεταναστών αποφάσισαν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ, μετά από προσφυγή της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά και αγωγές τοπικών συλλόγων, που θεώρησαν την κατασκευή παράνομη και υπερβολική. Το θέμα, παίρνει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν τον Λευκό Οίκο να διατηρήσει σε ισχύ τα μέτρα κατά της μετανάστευσης που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας Covid (είχαν ισχύ μέχρι χθες) όμως το ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε διαφορετικά.  

Ο κυβερνήτης της Αριζόνα, εγκατέστησε 900 κοντέινερ κατά μήκος 7 χιλιομέτρων, σε σημείο που έκρινε ότι αποτελεί εύκολο πέρασμα για μετανάστες χωρίς άδεια από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, που συνεχίζουν να συρρέουν στα σύνορα των ΗΠΑ. Η κατασκευή στοίχησε 80 εκατομμύρια δολάρια, που πληρώθηκαν από τον προϋπολογισμό της πολιτείας και τώρα αρχίζει δεύτερη δοκιμασία για τον τοπικό κυβερνήτη που θα πρέπει να εξηγήσει πως θα καλυφθεί το κενό και τι θα κάνει με τα κοντέινερ. Η θητεία του Ντούτσεϊ λήγει στα τέλη του έτους ενώ τα κοντέινερ θα πρέπει να απομακρυνθούν μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2023.

Η Αριζόνα μοιράζεται σύνορα 600 χιλιομέτρων με το Μεξικό. Φράχτες είχαν κατασκευαστεί κατά μήκος μεγάλων τμημάτων των συνόρων από το 2017, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο ο νέος φράχτης από κοντέινερ έγινε μέσα στο Πάρκο του Κορονάδο, περιοχή που είναι προστατευόμενη με ομοσπονδιακό νόμο και κάθε παρέμβαση απαιτεί ομοσπονδιακή έγκριση. Και αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα της προσφυγής της Ουάσιγκτον κατά της πολιτείας της Αριζόνα.

Ο κυβερνήτης Ντούτσεϊ ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει «όλα τα εμπορευματοκιβώτια που είχαν εγκατασταθεί προηγουμένως και τον σχετικό εξοπλισμό, οχήματα και άλλα αντικείμενα έως τις αρχές Ιανουαρίου», δηλαδή μέσα σε μία εβδομάδα. Η κατασκευή του φράχτη είχε αρχίσει από το καλοκαίρι και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το αρχικό σχέδιο του κυβερνήτη.

Το Κέντρο Βιοποικιλότητας του Δρυμού, μια περιβαλλοντική ομάδα που δραστηριοποιείται στην Αριζόνα έχει καταθέσει δύο αγωγές κατά του κυβερνήτη, υποστηρίζοντας ότι ο τοίχος των κοντέινερ δεν εμποδίζει την παράνομη μετανάστευση ανθρώπων, αλλά την κίνηση σπάνιων ειδών της πανίδας και την συνέχεια της χλωρίδας σε έναν μοναδικό τόπο.

Το πρόβλημα του Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες κριτική για τον χειρισμό των συνοριακών ζητημάτων από την κυβέρνησή του, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα και δεκάδες χιλιάδες άλλοι περιμένουν στα σύνορα, όπου και από τις δύο πλευρές έχουν γεμίσει τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και το Μεξικό πιέζει την Ουάσιγκτον για αποσαφήνιση της πολιτικής της.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να παραμείνει σε ισχύ ο νόμος 42 που έθεσε σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα στην είσοδο μεταναστών από τα σύνορα του Μεξικού, λόγω της πανδημίας Covid, ωστόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν η οποία δέχεται έντονες επικρίσεις γιατί δεν νομοθέτησε συνέχιση των περιοριστικών μέτρων για τους μετανάστες και πρόσφυγες.

To άρθρο 42 είχε νομοθετηθεί το 1929 για την απαγόρευση ελλιμενισμού στις ΗΠΑ πλοίων από την Κίνα και τις Φιλιππίνες που αντιμετώπιζαν επιδημία μηνιγγίτιδας και επανήλθε σε ισχύν με την πανδημία, με ορίζοντα λήξης στις 21 Δεκεμβρίου 2022, χθες. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο ζήτησε να μην συνεχιστεί η εφαρμογή του λόγω υποχώρησης της πανδημίας Covid και να επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε όσους ζητούν άσυλο και οι περιπτώσεις τους να εξεταστούν σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Η διοίκηση Μπάιντεν είχε προσπαθήσει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον τίτλο 42 νωρίτερα, αλλά εμποδίστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Λουιζιάνα. Άλλες νομικές διαμάχες συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης μιας προσπάθειας αρκετών πολιτειών υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων να διατηρήσουν τον τίτλο 42 σε ισχύ, υποστηρίζοντας ότι μια αύξηση της μετανάστευσης έβλαπτε τις ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες εστιάζεται στο Τέξας, όπου έχουν περάσει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από χώρες της Κεντρικής Αμερικής και υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άλλοι που βρίσκονται στο Μεξικό και προσπαθούν να περάσουν.

 

 

 

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx