Ακυρώνεται η Συμφωνία των Πρεσπών μετά την κύρωσή της; – 5
17/01/2019Ένα στοιχείο για την ακυρότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η περίπτωση της επισήμου καταγγελίας του κ. Λαβρώφ, εκπροσώπου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα κληθεί να παραλάβει το αποτέλεσμα της διαμεσολαβήσεως του κ. Νίμιτς και βάσει της 845/18-06-1993, §3 αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας «αποφασίζει να επανέλθει στην εξέταση της υποθέσεως υπό το φως του περιεχομένου της Εκθέσεως».
Συνεπώς, πρέπει να ληφθεί αναγκαστικά υπόψιν από την ελληνική αλλά και την σκοπιανή πλευρά, η αρνησικυρία την οποίαν θα προβάλλει η Μόσχα ενόψει της κατωτέρω καταγγελίας της, δια χειλέων του κ. Λαβρώφ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Προφανής είναι η κατακόρυφη συνεχής παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας. Σε καθημερινή βάση οι πολίτες της καλούνταν να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους. Το δημοψήφισμα, όπως είναι γνωστό, απέτυχε. Σ’ αυτή την κατάσταση στη Βουλή στις 19 Οκτωβρίου, με εκβιασμό και χρηματισμό βουλευτών, επιβλήθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές, με άμεση εμπλοκή ξένων διπλωματών, συμπεριλαμβανομένου και του εκεί πρέσβη των ΗΠΑ. Τώρα γίνονται πυρετώδεις απόπειρες να πάρει η διαδικασία την τελική της μορφή στις αρχές του 2019».
Επίσης, σκληρή κριτική στις ΗΠΑ άσκησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν στα Σκόπια στις 18 Δεκεμβρίου, όταν υποστήριξε ότι η Ρωσία εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ». Η σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ ανέφερε: Η ρωσική διπλωματία καλεί τον κ. Σάλιβαν να επιστρέψει στο πεδίο της πραγματικότητας, υπενθυμίζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Σεπτεμβρίου όπου λόγω ανεπαρκούς συμμετοχής οι πολίτες δεν κύρωσαν την συμφωνία των Πρεσπών.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ ήταν παρών στο κτήριο της Βουλής της ΠΓΔΜ όταν έγινε η πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, «για να διασφαλιστούν τα αναγκαία αποτελέσματα». Καταγγέλλει «βρώμικους χειρισμούς, εξαγορά και εκβιασμούς βουλευτών». «Η χυδαία παρέμβαση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε εσωτερικά ζητήματα των Σκοπίων συνεχίζεται». Χαρακτηριστικά, το υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει: «Οι οκτώ ψήφοι που υπολείπονταν από το Κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αποκτήθηκαν με εκβιασμό, απειλή και δωροδοκίες στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, βρισκόταν στο Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της συνεδρίασης στην ολομέλεια και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατεύθυνε τη διαδικασία».
«Θεωρούμε αυτό που συνέβη ως σαφή παραβίαση όλων των κανόνων, τόσο από πλευράς δικαίου όσο και από άποψη ηθικής… Εκτός των άλλων, όχι Ρώσοι, αλλά επισκέπτες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις χώρες του ΝΑΤΟ διαδέχονταν ο ένας τον άλλον στα πολιτικά παλκοσένικα των Σκοπίων με μοναδικό σκοπό να προωθήσουν ένα πακέτο συνταγματικών τροπολογιών», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σχετικώς προς το θέμα των χρηματισμών από τον G. Soros προς στην ελληνικήν πλευρά (ως διακινητού), ώστε να εξαγορασθούν συνειδήσεις των υπολειπομένων οκτώ Σκοπιανών βουλευτών του VMRO και να υπερψηφίσουν την κύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών, υπήρξε σχετική καταγγελία στο πλαίσιο του ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου από τον έτερο κυβερνητικό πόλο και υπουργό Εθνικής Αμύνης Π. Καμμένο.
«Ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς… αποκάλυψε ότι στο Υπουργικό, κατά το οποίο τσακώθηκε με τον Πάνο Καμμένο, γεγονός που του στοίχισε και τη θέση του, ο υπουργός Άμυνας είπε πως η κυβέρνηση πληρώνεται από τον Σόρος! Όπως είπε, η πολιτική πρέπει να έχει και ηθικά χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι η συζήτηση στο Υπουργικό ‘προς το τέλος απέκτησε και ηθικά χαρακτηριστικά’. Και συνέχισε: ‘Ο πρωθυπουργός έκανε γενικές αναφορές, είπε τα ουδέτερά του, ότι πρέπει όλοι να είναι στα πλαίσια της ίδιας γραμμής. Η άλλη πλευρά έλεγε ότι ‘τα συμφωνήσαμε χθες με τον πρωθυπουργό στη Λέσχη Αξιωματικών’, εγώ δεν ήξερα τι ειπώθηκε. Κλείνοντας ο πρωθυπουργός, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας διεκόπη από τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος άρχισε να εξαπολύει έναν οχετό λάσπης, ό,τι οχετό έχει πει μέσω διαρροών… Είπε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους. Ουδείς απάντησε, πλην εμού. Κανένας υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός. Και εγώ είπα τότε ότι σε μια κυβέρνηση που ανέχεται να παραβιάζεται η πολιτική της και η παραβίαση να καλύπτεται από ένα τόνο λάσπης, δεν μπορώ να συμμετέχω».
Η αξιωματική αντιπολίτευση σε σχετικό δελτίο τύπου διετύπωσε το εξής ερώτημα, το οποίον μέχρι σήμερα παραμένει αναπάντητο: «Χθες ο Πάνος Καμμένος, που έχει πάμπολλες φορές επικρίνει ως ύποπτη και σκοτεινή τη δράση του επιχειρηματία Τζωρτζ Σόρος, προέβη σε μια πολύ συγκεκριμένη καταγγελία. Υποστήριξε δημόσια ότι εταιρεία, στην οποία εμπλέκεται ο Τζωρτζ Σόρος, συνεργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών και ότι ανέλαβε επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά την έκδοση των εγγράφων (Visa) για τους πολίτες εκτός ΕΕ που επισκέπτονται τη χώρα μας. Ο κ. Κοτζιάς το επιβεβαιώνει; Ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει; Εννιά μέρες μετά το Υπουργικό Συμβούλιο οι πολίτες εξακολουθούν να παρακολουθούν υπαινιγμούς και αλληλοκαταγγελίες μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και ο κ. Τσίπρας να παραμένει άφωνος. Αν όντως η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Τζανακόπουλος, η λύση είναι απλή: Δώστε επιτέλους στη δημοσιότητα την επιστολή Κοτζιά και τα πρακτικά της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου».
Το ΚΙΝΑΛ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Χθες ο κ. Κοτζιάς επιβεβαίωσε on camera ότι Υπουργός του κ. Τσίπρα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, κατήγγειλε ότι ‘ο κ. Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική Κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους”. Και ότι ‘ουδείς απάντησε, κανένας υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός’. Αυτή η δημόσια αποτυπωμένη καταγγελία δεν μπορεί να αποσιωποιηθεί από τον πρωθυπουργό. Και βέβαια η ελληνική Δικαιοσύνη είναι αυτονόητο ότι θα παρέμβει άμεσα και θα εξετάσει εις βάθος τις καταγγελίες».
Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, έκαμε το κατωτέρω σχόλιο στο twitter: «Ν. Κοτζιάς για τον Π. Καμμένο στο Υπουργικό: ‘Είπε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους’. Η συνέχεια; Ο κ. Τσίπρας κρατάει τον καταγγέλλοντα, ο οποίος μένει σε μια κυβέρνηση την οποία καταγγέλλει για χρηματισμό. Ωραία, καθαρά πράγματα, συριζανελίτικα».
Πάντως, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ζήτησαν εισαγγελική παρέμβαση, αλλά μέχρι στιγμής ουδεμία διαδικασία εκινήθη, ενώ τουναντίον η καταγγελία αυτή του συγκυβερνώντος τότε υπουργού Άμυνας επέσυρε την κατάθεση μηνυτηρίου αναφοράς από πλευράς του πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. «Η αναφορά κατατέθηκε κατά παντός υπευθύνου, συναυτουργού, συνυπαίτιου ή οποιουδήποτε συμμέτοχου προκύψει από την προανάκριση για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κοτζιάς στη μήνυσή του επισυνάπτει έξι πρόσφατα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και τέσσερα σε εβδομαδιαία εφημερίδα. Ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι τα δημοσιεύματα αποτελούν συνέχεια της εκστρατείας απειλών, ακόμα και σε βάρος της σωματικής ακεραιότητάς του και της οικογένειάς του, για τη συμφωνία των Πρεσπών, τα όσα αναφέρονται περί δήθεν σχέσεων με Σόρο και την υπόθεση διεθνούς διαγωνισμού στο υπουργείο για υπηρεσίες έκδοσης βιζών».
Η εξέταση αυτής της μηνυτηρίου αναφοράς είναι άκρως σημαντική δια την αξιολόγηση της καταστάσεως. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την παράδοση των πρακτικών της ανωτέρω συνεδριάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντάς τα απόρρητα, ενώ η επίμαχος καταγγελία αναφέρεται ρητώς στην μηνυτήρια αναφορά του Ν. Κοτζιά. Επίσης, δεν παραχωρεί την εννεασέλιδη επιστολή παραιτήσεως του Ν. Κοτζιά, με την αυτήν -αβάσιμον νομικώς- αιτιολογία. Η έκβαση αυτών των καταγγελιών και μηνύσεων δύναται, αναλόγως της εκβάσεώς των, να ενταχθούν εις το σκεπτικό μιας από ελληνικής πλευράς ακυρώσεως της Συμφωνίας των Πρεσπών, συμφώνως προς τα οριζόμενα από το Διεθνές Δίκαιον περί αυτού. Συνεπώς αποτελεί σαφές καθήκον της επομένης κυβερνήσεως να δώσει προσοχήν εις το θέμα.
Κατεβάστε ολόκληρη την ανάλυση του καθηγητή Ιωάννη Μάζη, Ακυρώνεται η Συμφωνία των Πρεσπών μετά την κύρωσή της;