ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κόντρα της Άγκυρας με το Reuters περί δεοντολογίας!

Κόντρα της Άγκυρας με το Reuters περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του διεθνούς πρακτορείου Reuters με επίκεντρο την δημοσιογραφική δεοντολογία, μετά την δημοσίευση αγγελίας του ειδησεογραφικού πρακτορείου για την πρόσληψη αναπληρωτή προϊσταμένου του γραφείου του στην Κωνσταντινούπολη.

Το περιεχόμενο της αγγελίας εργασίας θεωρήθηκε από τον εκπρόσωπο της Προεδρίας της Τουρκίας, Φαχρεντίν Αλτούν, και άλλους Τούρκους αξιωματούχους, πολιτικό, ενώ από την πλευρά της η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT δημοσίευσε αγγελία με ανάλογο περιεχόμενο με εκείνη του Reuters για την πρόσληψη δημοσιογράφου στη Μεγάλη Βρετανία.

Στην αγγελία του Reuters αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν έχει μεταμορφώσει την Τουρκία στις δύο δεκαετίες της εξουσίας του, απομακρύνοντάς την από τις σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις και μετατρέποντάς τη σε μια ισχυρή διπλωματική και στρατιωτική δύναμη με παρουσία σε περιοχές που εκτείνονται από τον Νότιο Καύκασο έως τη Βόρεια Αφρική».

Προσθέτει, λοιπόν, το Reuters ότι αναζητεί «κάποιον με ισχυρές δεξιότητες γραφής και με γνώσεις, που να μπορεί να προσφέρει αναλυτικά ρεπορτάζ από κοινού με την ομάδα του πρακτορείου που καλύπτει μια κρίσιμη συγκυρία της διακυβέρνησης Ερντογάν – με τον εκτροχιασμένο πληθωρισμό και την υποτιμημένη λίρα να απειλούν την προσπάθειά του για επανεκλογή τους επόμενους μήνες».

Η αντίδραση της Άγκυρας

Η αγγελία θεωρήθηκε στοχοποίηση του Ερντογάν και της κυβέρνησης και προκάλεσε σήμερα την καταδίκη από τον διευθυντή επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος τόνισε ότι «το Reuters φαίνεται να απομακρύνεται από τα γεγονότα και αντ’ αυτού χρησιμοποιεί μια προκατειλημμένη εκδοχή σχετικά με το τι συνέβη με τις “σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις” στην Τουρκία επί κυβέρνησης Ερντογάν. Αυτές οι δηλώσεις ταιριάζουν μόνο σε προπαγανδιστικό φυλλάδιο». Μια τέτοια συμπεριφορά, πρόσθεσε, «δεν είναι δημοσιογραφία και το πρακτορείο θα πρέπει να ρωτήσει τους δημοσιογράφους εάν μπορούν να καλύψουν τα γεγονότα προτού αποφασίσει τι συμβαίνει και να μην χρησιμοποιήσει την υποκειμενική του προσέγγιση για να κατευθύνει την ειδησεογραφία του».

To τουρκικό πρακτορείο Anadolu χαρακτήρισε την αγγελία του Reuters πολιτικό μανιφέστο κατά του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. O επικεφαλής του γραφείου του Reuters στην Τουρκία, Jonathan Spicer θεωρείται αποτελεί “κόκκινο πανί” για την τουρκική κυβέρνηση και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, καθώς καθημερινά ασκεί δριμεία κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν για την εσωτερική αλλά και την εξωτερική πολιτική που ασκεί. Την επίμαχη αγγελία δημοσίευσε ο προϊστάμενος του Reuters στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η κεντρική διοίκηση του πρακτορείου δεν έχει πάρει καμία θέση για την αντίδραση της Άγκυρας.

Το TRT World, το αγγλόφωνο τμήμα της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης δημοσίευσε δική του αγγελία για να προσλάβει ανταποκριτή με έδρα το Λονδίνο, χρησιμοποιώντας την αγγελία του Reuters. Τονίζοντας ότι απαιτείται προσοχή στην πολιτική αστάθεια και τα οικονομικά ζητήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, η αγγελία υπογραμμίζει την «αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να ανταποκριθούν σε προκλήσεις όπως η COVID-19, το Brexit και οι παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, που άφησαν τη Βρετανία σε πολιτική αναταραχή. Οι βραχύβιες κυβερνήσεις έθεσαν το μέλλον της Μ. Βρετανίας εν αμφιβόλω, απομακρύνοντάς τη χώρα από την Ευρώπη». Εξέφρασε επίσης επικριτικές απόψεις για την υπάρχουσα και συνεχιζόμενη μοναρχία του Ηνωμένου Βασιλείου τον 21ο αιώνα, λέγοντας ότι ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ έχει επαναφέρει τη συζήτηση για το μέλλον της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx