“Βόλτα” ακροδεξιού Ισραηλινού στο Αλ Άκσα – Οργή Παλαιστινίων
03/01/2023Φωτιά στις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους βάζει η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ, στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα, ενέργεια που η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου πρόκληση».
Το Όρος του Ναού, ιερός τόπος για τον Ιουδαϊσμό αλλά τους Μουσουλμάνους καθώς εκεί βρίσκεται και το τέμενος Αλ Ακσά, είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή της Ιερουσαλήμ. Η επίσκεψη του Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος ηγείται του ακροδεξιού κόμματος Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη) και έχει το κρίσιμο υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας στη νέα κυβέρνηση Νετανιάχου δυναμιτίζει την κατάσταση.
«Το Όρος του Ναού είναι ανοιχτό σε όλους», έγραψε ο υπουργός στο Twitter, συνοδεύοντας την ανακοίνωση με μια φωτογραφία του από τον περίπατο, ενώ είναι περιτριγυρισμένος από έναν κλοιό ασφαλείας με τον χρυσό Θόλο του Αλ Άκσα στο βάθος. Σε video που αναρτήθηκαν στη συνέχεια αναφέρεται ότι περπάτησε για περίπου 13 λεπτά στον χώρο του συγκροτήματος Αλ Άκσα συνοδευόμενος από τον ραβίνο και τηλεοπτικά συνεργεία, όπως και την ισχυρή δύναμη ασφαλείας που σχημάτισε κλοιό γύρω του.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Μπεν-Γκβιρ είχαν συνεργασία, μετά την οποία το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού, Λικούντ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «μετά από διαβουλεύσεις με αξιωματούχους ασφαλείας, ο Νετανιάχου δεν ζήτησε από τον Μπεν-Γκβιρ να μην επισκεφθεί την περιοχή». Εκτιμάται ότι ακόμα και αν ο Νετανιάχου διαφώνησε δεν μπόρεσε να μεταπείσει τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, καθώς η απόφασή του ήταν ειλημμένη και ως εκ τούτου συζητήθηκε περισσότερο η οργάνωση της ασφάλειας και η δημοσιοποίηση της επίσκεψης. Από την άλλη, το όλο θέμα δείχνει πλέον ότι ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος στην πολιτική των ακροδεξιών και υπερσυντηρητικών εταίρων του.
The #Israeli far right wing minster Ben Gvir visited in Al-Aqsa compound for 13 minutes for the first time since election, pic.twitter.com/IP2xk4bsTJ
— Rushdi Abualouf (@Rushdibbc) January 3, 2023
Οι παλαιστινιακές αντιδράσεις
Οι Παλαιστίνιοι είχαν προειδοποιήσει προηγουμένως να μην επιτραπεί η επίσκεψη στον Μπεν-Γκβιρ. Μετά την επίσκεψη το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την ενέργεια κάνοντας λόγο για «εισβολή στο τέμενος Αλ Άκσα από τον εξτρεμιστή υπουργό Μπεν-Γκβιρ και τη θεωρεί πρωτοφανή πρόκληση και επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης».
Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτήρισε «την πρόκληση Μπεν-Γκβιρ έγκλημα» και τόνισε ότι η τοποθεσία «θα παραμείνει παλαιστινιακή, αραβική, ισλαμική».
Η επίσκεψη του Μπεν-Γκβιρ στο Όρος του Ναού ήταν η πρώτη του δημόσια πράξη από τότε που ορκίστηκε η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, πριν από πέντε ημέρες. Η τοποθεσία στην κορυφή του λόφου είναι ο πιο ιερός τόπος στον Ιουδαϊσμό και ο τρίτος ιερότερος στο Ισλάμ. Οι Εβραίοι και άλλοι μη Μουσουλμάνοι επιτρέπεται να πάνε στο συγκρότημα Αλ Άκσα αλλά να μην προσεύχονται, αν και οι Παλαιστίνιοι βλέπουν τις επισκέψεις των Εβραίων ως προσπάθειες αλλαγής του ευαίσθητου status quo.
Ο Μπεν-Γκβιρ, είχε δηλώσει από καιρό ότι θέλει αλλαγή στους κανόνες για να επιτραπεί η εβραϊκή λατρεία στον χώρο. Μια επίσκεψη ανάλογη επίσκεψη από τον Ισραηλινό δεξιό Αριέλ Σαρόν, το 2000, όταν ήταν ηγέτης της αντιπολίτευσης, εξόργισε τους Παλαιστίνιους. Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν οδήγησαν στη δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση (ιντιφάντα) και όπως είναι επόμενο γίνονται συνειρμοί για το ενδεχόμενο μίας νέας ιντιφάντας, στον απόηχο των συγκρούσεων που είχαν σημειωθεί τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων, με επίκεντρο τη Λωρίδα της Γάζας.