ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άλλες δύο εκτελέσεις 20χρονων στο Ιράν για την εξέγερση της μαντίλας

'Αλλες δύο εκτελέσεις 20χρονων στο Ιράν για την "εξέγερση της μαντίλας"

Άλλες δύο εκτελέσεις δι’ απαγχονισμού ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Ιράν, δύο νεαρών ανδρών που καταδικάστηκαν σε θάνατο με την κατηγορία της δολοφονίας ενός παραστρατιωτικού, κατά την διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων του Νοεμβρίου για την Μαχσά Αμινί.

Ο Μοχάμαντ Μαχντί Καράμι και ο Σεγιέντ Μοχάμαντ Χοσεϊνί κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο ενός παραστρατιωτικού αξιωματικού, του Ρουσολάχ Αζαμιάν, σε μία από τις διαδηλώσεις κατά την ‘’εξέγερση της μαντίλας’’ στις 3 Νοεμβρίου 2022.

Ο Καράμι, 21 ετών, ήταν Ιρανο-Κούρδος πρωταθλητής

καράτε και είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες διεθνείς διοργανώσεις. Ο Χοσεϊνί, 20 ετών ήταν εθελοντής σε οργανώσεις για την προστασία και την εκπαίδευση των παιδιών. Οι οικογένειες και των δύο κατήγγειλαν ότι η δίκη ήταν εικονική και οι ομολογίες των παιδιών τους αποσπάστηκαν μετά από βασανιστήρια. Στον Καράμι, δεν επετράπη να δει την οικογένειά του πριν από την εκτέλεση.

Τέσσερις απαγχονισμοί έως τώρα

Στις αρχές Δεκεμβρίου είχαν γίνει άλλες δύο εκτελέσεις νέων ανδρών, των 23χρονων Ραναβάρντ και Σεκαρί, που είχαν καταδικαστεί για φονικές επιθέσεις κατά ανδρών των σωμάτων ασφαλείας του Ιράν. Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία άλλοι 26 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θανατική ποινή. Κατά την διάρκεια της εξέγερσης της μαντίλας, τουλάχιστον 516 διαδηλωτές και 68 μέλη των σωμάτων ασφαλείας είχαν χάσει τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια. Περισσότερες από 19.000 εκτιμάται από την Διεθνή Αμνηστία ότι ήταν οι συλλήψεις διαδηλωτών και υπόπτων για υποκίνηση των διαδηλώσεων.

Η οικογένεια του Μοχάμαντ Μαχντί Καράμι παρακάλεσε τις αρχές να του δώσουν χάρη, κάτι που δεν έγινε. Ο δικηγόρος του Καράμι δήλωσε ότι βρισκόταν σε απεργία πείνας τις τελευταίες ημέρες, καθώς το δικαστήριο του είχε αρνηθεί το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό του δικηγόρο. Ο κατηγορούμενος εκπροσωπήθηκε νομικά από συνήγορο που του όρισε το δικαστήριο. Σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mizan, που ανήκει στο δικαστικό σώμα, ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής. Όσον αφορά την καταγγελία ότι δεν μπόρεσε να δει τους δικούς του, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι είχε την δυνατότητα να επικοινωνήσει μαζί τους τηλεφωνικά, όπως προβλέπει ο κανονισμός των φυλακών.

Στη φυλακή ο δημοσιογράφος που μίλησε με τους γονείς

Ο δημοσιογράφος, εν τω μεταξύ, που πήρε συνέντευξη από τους γονείς του Καραμί συνελήφθη από την αστυνομία και

παραμένει υπό κράτηση, σύμφωνα με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν (CHRI). Πρόκειται για τον Μεχντί Μπέικ του ιστότοπου Etemad Online. Η σύζυγος του Μπέικ δήλωσε ότι ο σύζυγός της παραμένει υπό κράτηση ενώ κατασχέθηκαν όλα τα μέσα επικοινωνίας από το γραφείο και το σπίτι του, καθώς και βιβλία και άλλα προσωπικά αντικείμενα. H Διεθνής Αμνηστία προέβη σε νέα καταγγελία ενώ παράλληλα έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της για το Ιράν, όλες τις υποθέσεις θανατικής καταδίκης για την εξέγερση της μαντίλας, για τις οποίες έχει καταφέρει να συλλέξει στοιχεία για τους κατάδικους και το κατηγορητήριο και καλεί την διεθνή κοινότητα να αντιδράσουν έναντι της Τεχεράνης.

Συγκλονισμένος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και κάλεσε όλες τις χώρες της ΕΕ να μεταφέρουν την ανησυχία τους προς το Ιράν: «Συγκλονισμένος από τις φρικτές εκτελέσεις των διαδηλωτών στο Ιράν. Θα καλέσω τον πρεσβευτή του Ιράν για να υπογραμμίσω τις σοβαρές ανησυχίες, ενώ καλώ τις χώρες-μέλη της ΕΕ να πράξουν το ίδιο», έγραψε ο Βόπκε Χέκστρα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx