«Μόνο Σταύρο, με λένε, μόνο Σταύρο»
22/01/2019Το Ποτάμι τελικά γύρισε πίσω και επιστρέφει «εις τα εξ ων συνετέθη», μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που έχει δρομολογήσει η Συμφωνία των Πρεσπών σε όλα τα μικρά κόμματα. Η διαγραφή Δανέλλη, η αρχική διαφοροποίηση Λυκούδη και η απόφαση Θεοδωράκη-Μαυρωτά να στηρίξουν την Συμφωνία, οδήγησε τους έτοιμους από καιρό Αμυρά και Ψαριανό να κοινοποίησαν σήμερα την αναμενόμενη ανεξαρτητοποίησή τους.
Αν και αφορμή είναι οι Πρέσπες και οι διεργασίες γύρω από την ψήφισή τους, η διάλυση του Ποταμιού οφείλεται κυρίως στα δικά του δομικά προβλήματα, τα οποία υπήρχαν από την ίδια την ίδρυσή του. Η ετερόκλητη σύνθεση, οι διαφορές απόψεων και κυρίως η αδυναμία της έκφρασης ενός πολιτικού λόγου που θα μπορούσε να φτάσει στις μάζες και να είναι διακριτός έναντι των δύο πόλων (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) έχουν μεγάλο μερίδιο στην σημερινή διάλυσή του.
Όλα αυτά βέβαια καλύπτονταν κάτω από τον επικοινωνιακό χαρακτήρα του Σταύρου Θεοδωράκη και την υπερβολική κατά κάποιους προβολή του κόμματος από τα ΜΜΕ. Το Ποτάμι άλλωστε έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ως το «αγαπημένο» κόμμα των μίντια.
Έκανε το βήμα ο Αμυράς
Η αποχώρηση του Αμυρά, όπως και του Ψαριανού, από το Ποτάμι ήταν κάτι, το οποίο συζητιόταν εδώ και καιρό. Ο πρώτος μάλιστα φερόταν το τελευταίο διάστημα να παραμένει στο κόμμα, μόνο «από σεβασμό σε όσους τον ψήφισαν». Περίμενε προφανώς την σωστή συγκυρία, να εκδηλωθεί πρώτα η εσωτερική κρίση και στην συνέχεια να αποχωρήσει.
Ήδη πριν δύο ημέρες, με κοινή ανάρτησή τους στο Facebook του Ψαριανού, οι δύο βουλευτές, καταγγέλλοντας «ασκήσεις Ισαποστακισμού» και ενδείξεις σύμπλευσης με «τους ΤσιπροΠολάκηδες» προανήγγειλαν την διάλυση του Ποταμιού. Διατήρησαν βεβαίως το δικαίωμα του «αυτοπροσδιορισμού» τους και του «επαναπροσδιορισμού της σχέσης» τους με το κόμμα. Η αποχώρηση του Αμυρά όμως, δεν στέρησε απλώς έναν βουλευτή από το Ποτάμι, αλλά και τον τίτλο του αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος από τον Σταύρο Θεοδωράκη, καθώς για να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα απαιτείται το κόμμα να έχει τουλάχιστον πέντε βουλευτές.
Στην επιστολή του ο Αμυράς επικαλείται ότι δεν θα μπορούσε τις επόμενες ημέρες στην Βουλή, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος να μιλά «δημόσια εκ μέρος του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση» από την δική του για ένα μείζον εθνικό ζήτημα. Οι πληροφορίες ωστόσο τον ήθελαν εδώ και καιρό να έχει βάλει πλώρη για την ΝΔ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσχώρησή του στο κόμμα της Πειραιώς θα γίνει αμέσως μετά την καταψήφιση της Συμφωνία των Πρεσπών και ότι θα κατέβει υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.
Κι ο Μαυρωτάς κρυφό καμάρι
Παρότι οι δύο βουλευτές είχαν προειδοποιήσει για τις προθέσεις τους με δημόσια σχόλιά τους τις προηγούμενες ημέρες, ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, δήλωσε άγνοια, αναφερόμενος στην ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά.
Επικαλέστηκε μάλιστα την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, στην οποία ελήφθη η απόφαση να μην τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες, και δήλωσε «αιφνιδιασμένος» από την εξέλιξη. Ο Μαυρωτάς ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο μεταγραφής του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ένα θέμα που έθιξε και ο Ψαριανός, αλλά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ το διέψευσε.
Λίγη ώρα αργότερα, με ανάρτησή του στο Facebook την ανεξαρτητοποίησή του από το Ποτάμι ανακοίνωνε και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Μια κίνηση που φυσικά και δεν προκάλεσε έκπληξη αφού οι δύο βουλευτές είχαν κάνει σαφείς τις προθέσεις τους με την κοινή ανάρτησή τους. Στην ανακοίνωσή του πάντως ο Ψαριανός έκανε και αυτοκριτική, αναφερόμενος σε «αλλεπάλληλα λάθη, ατυχείς επιλογές και κακούς χειρισμούς» που, όπως έγραψε, σχεδόν μηδένισαν το 7% των ψηφοφόρων που πίστεψαν αρχικώς στο Ποτάμι.
Όλα τα διαζύγια πονάνε
Μιλώντας πριν από ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, αμέσως μετά την διαγραφή Δανέλλη, ο Σταύρος Θεοδωράκης, κρατώντας αρχικά χαμηλούς τόνους υποστήριξε ότι «τα στελέχη μπορούν και πρέπει να έχουν τις προσωπικές τους απόψεις», παρουσιάζοντας το Ποτάμι ως ένα κόμμα «σύγχρονης αντιπολίτευσης». Λίγα λεπτά αργότερα ωστόσο, αναφερόμενος προσωπικά στον πρώην βουλευτή του, χαρακτήρισε «κατάντια» και όχι «εξύψωση της πολιτικής» την απόφασή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σε ανάλογο ύφος, έγινε άλλωστε παραλληλισμός με τον Δανέλλη, ήταν και η ανακοίνωση του Ποταμιού για την αποχώρηση του Αμυρά, τον οποίο χαρακτηρίζει ως τον βουλευτή που διέλυσε την ΚΟ του Ποταμιού, αναφέροντας μάλιστα ότι μέχρι την περασμένη Πέμπτη ορκιζόταν ότι δεν φεύγει από το κόμμα. Η μόνη διαφορά που αναφέρεται στην ανακοίνωση για τις δύο περιπτώσεις είναι ότι ο Δανέλλης πήγε προς το «αριστερό» πάνθεον και ο Αμυράς προς το «δεξιό».
Κόλλημα με τον Μακρόν
Διαγκωνιζόμενος, τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον, με την Φώφη Γεννηματά, ποιος θα βγάλει πρώτος ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης και του Τσίπρα, για να πει σχεδόν τα ίδια πράγματα που θα έλεγε λίγη ώρα αργότερα ο Μητσοτάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης στέρησε από το Ποτάμι, τον δικό του πολιτικό λόγο. Έναν λόγο που θα έπρεπε να είναι διακριτός έναντι των δύο πόλων, αφού η στόχευση ήταν το κέντρο και οι open minded ψηφοφόροι.
Αυτό δεν συνέβη. Στον Σταύρο Θεοδωράκη δεν βγήκε ούτε το “κόλλημά” του με τον Μακρόν, από την αρχική αίγλη του οποίου είχε προφανώς μαγευτεί. Ο Γάλλος πρόεδρος αντιμετωπίζει και αυτός προβλήματα τελευταία και έτσι έκοψαν οι σχετικές αναφορές και τα οράματα για ένα ανάλογο “κίνημα” στην Ελλάδα. Από την άλλη, ο Τσίπρας όχι μόνον δεν έπεσε ακόμη, αλλά, λόγω και των ζητημάτων που έχει το ΚΙΝΑΛ, προβάλει ως ο μοναδικός αντίπαλος της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, διατηρώντας έναν κόσμο που καλύπτει από αριστερίζοντες έως κεντρώους πολίτες.
Το Ποτάμι δεν διαλύθηκε για τις Πρέσπες, ούτε επειδή ο Αμυράς διάλεξε δεξιά και ο Δανέλλης αριστερά. Το Ποτάμι στέρεψε και στέρεψε πρωτίστως από πολιτικό λόγο.