Άνοιξαν κανονικά τα σχολεία – Οι συστάσεις του υπουργείου Παιδείας
09/01/2023Κανονικά επανήλθαν σήμερα οι μαθητές στα σχολεία, με προαιρετική τη χρήση της μάσκας και με την σύσταση του υπουργείου Παιδείας όσα παιδιά ή διδάσκοντες παρουσιάζουν συμπτώματα να μένουν στο σπίτι. Οι απουσίες θα καταγράφονται, αλλά δεν θα προσμετρώνται. Ο λόγος που σημειώνονται είναι ο συνήθης, δηλαδή για να υπάρχει εικόνα της κατάστασης, για εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς λόγους, αλλά και για να ελέγχονται παιδιά που τυχόν κάνουν “σκασιαρχείο” εν αγνοία των γονέων τους.
Η υπουργός Παιδείας είπε σχετικά ότι «εάν κάποιο παιδί θέλει να φοράει μάσκα, είναι δικαίωμά του. Δεν υπάρχει όμως καμία συζήτηση για μάσκα ούτε με το υπουργείο Υγείας ούτε με την επιτροπή των ειδικών». Για τις απουσίες των μαθητών, η κυρία Κεραμέως επισήμανε ότι «ανταποκρινόμενοι και στην αγωνία των γονιών για την εποχική γρίπη, εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες εγκύκλιος, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι 5 ημέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη. Η περίοδος εφαρμογής καλύπτει από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο».
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι η δυνατότητα να “σβήνονται” απουσίες είχε δοθεί και για τη νόσηση από κορονοϊό. Οι απουσίες διαγράφονται με την προσκόμιση βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις επιτρεπομένου αριθμού απουσιών.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, σε συνέντευξή του προς την ΕΡΤ είπε σχετικά τα εξής: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για κλείσιμο των σχολείων. Λειτουργούμε πάντα μετά από γνωμοδοτήσεις της επιτροπής των ειδικών. Το μόνο που ισχύει αυτή τη στιγμή σχετικά με τη γρίπη είναι η υπουργική εγκύκλιος, η οποία εξεδώθη πριν από λίγες μέρες και η οποία καθορίζει πως με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα έως πέντε εργάσιμες ημέρες».
Ισχύουν οι ρυθμίσεις για τον κορονοϊό όπως περιγράφονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού Covid-19 στο σύνολο της επικράτειας» η οποία ισχύει έως και τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 και η οποία αναμένεται να ανανεωθεί. Αυτή αναφέρει για τις μάσκες τα εξής:
«Η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εργαστηριακών κέντρων και σχολικών εργαστηρίων, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών και πάσης φύσεως συναφών δομών, δημοσίων και ιδιωτικών, είναι προαιρετική για όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα (μαθητές/μαθήτριες, καταρτιζόμενους, εκπαιδευόμενους, μαθητευόμενους, σπουδαστές, υποψηφίους, εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές, επιτηρητές, λοιπό προσωπικό)».
Ομοίως προαιρετική είναι η χρήση της μάσκας για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων, τους συνοδούς, εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που επιβαίνουν σε αυτά. Στην ΚΥΑ υπάρχει ειδική διάταξη για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Αυτοί υποχρεούνται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό μία φορά την εβδομάδα.
Γρίπη, αδενοϊοί και στρεπτόκοκκος
Σε συνέντευξή της στο “Πρώτο Θέμα” η αντιπρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη, προειδοποιεί τους γονείς για τα εξής: «Μέχρι τώρα κυριαρχούσαν τα περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων από τον ιό της γρίπης και τον RSV. Εκτιμάται ότι τα 2/3 των παιδιών έχουν νοσήσει με γρίπη. Με βάση όσα γνωρίζουμε από άλλες χρονιές, μετά το κύμα της εποχικής γρίπης υπάρχει έξαρση αδενοϊών, εντεροϊών και στρεπτόκοκκου. Αυτό άλλοτε ξεκινούσε στα τέλη Φεβρουαρίου, όμως αυτό το χειμώνα όλα άρχισαν νωρίτερα. Άρα, τώρα οι παιδίατροι αναμένουμε να δούμε τις ιώσεις που θα προκαλέσουν οι αδενοϊοί, οι εντεροϊοί και ο στρεπτόκοκκος».
Η ίδια συμπλήρωσε ότι οι αδενοϊοί χρειάζονται μεγάλη προσοχή, γιατί προκαλούν βήχα και αμυγδαλίτιδα, αλλά και γαστρεντερίτιδα, «ενώ πέρυσι είχαν συνδεθεί με τα περιστατικά ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας». Εκτιμά ότι τα παιδιά που νόσησαν από γρίπη είναι πιο ευάλωτα σε άλλες λοιμώξεις. Όπως είπε, με τις αλλεπάλληλες ιώσεις αθροίζεται και η επιβάρυνση στον οργανισμό, γίνεται φαύλος κύκλος, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους. Τόνισε ότι οι γονείς δεν πρέπει να τα στέλνουν στο σχολείο εάν δεν έχουν αναρρώσει πλήρως, για να προστατεύσουν και τα ίδια από άλλες λοιμώξεις όπως και τους άλλους.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι είχαν ζητήσει ήδη από τον Νοέμβριο την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, όμως δεν εισακούσθηκαν από το υπουργείο Παιδείας. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης προτείνει στους αρμόδιους να υιοθετήσουν προσωρινά και το μέτρο της αύξησης της γονικής άδειας για τη φροντίδα των άρρωστων παιδιών τους, καθώς «με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να φροντίσουν τα παιδιά τους κρατώντας τα σπίτι αντί να τα στέλνουν χωρίς να ειναι απολύτως καλά στο σχολείο αλλά και χωρίς να τα αφήνουν υπό ανάρρωση σε παππούδες και γιαγιάδες εκθέτοντας τους ταυτόχρονα σε μεγάλο κίνδυνο για τη δική τους υγεία».
Ο ίδιος εκτιμά ότι «μέχρι τέλος Ιανουαρίου τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα στη χώρα μας θα έχουν νοσήσει είτε από γρίπη είτε από κορονοϊό είτε από άλλες ιώσεις. Υπολογίζεται ότι θα καταγράφονται 300.000 περιστατικά γρίπης την εβδομάδα, άλλα 300.000 λοίμωξης κορονοϊού και περίπου 100.000 από διάφορες ιώσεις. Το κύμα θα πιέσει πολύ τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία και τις πνευμονολογικές και παιδιατρικές κλινικές». Ο καθηγητής Τζανάκης θεωρεί ότι η επαναφορά της μάσκας στα σχολεία θα συνιστούσε πισωγύρισμα.