ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο χάος βυθίζεται το Περού – Τουλάχιστον 17 νεκροί σε επεισόδια

Στο χάος βυθίζεται το Περού – Τουλάχιστον 17 νεκροί σε επεισόδια

Νέος γύρος αιματηρών συγκρούσεων ξέσπασε χθες στο Περού, μετά την σύντομη ανάπαυλα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Χουλιάκα, στο νότιο μέρος της χώρας, στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης, στην περιφέρεια Πούνο, το επίκεντρο των συγκρούσεων μετά την καθαίρεση και σύλληψη του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο στις 7 Δεκεμβρίου. Η κρίση συνεχίζεται, παρά τις διαβεβαιώσεις της νέας προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, ότι θα προχωρήσει στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο, σε μία προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση με τους οπαδούς του πρώην προέδρου.

Εις βάρος του Καστίγιο, ο οποίος είχε αναλάβει την προεδρία του Περού τον Ιούλιο του 2021, εκκρεμούν έξι έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες κατηγορούνται συνεργάτες του και μέλη της οικογένειάς του. Ο πρώην πρόεδρος παραμένει κρατούμενος στη Λίμα, με κατηγορίες για στάση και συνωμοσία.

Στο τελευταίο του διάγγελμα πριν καθαιρεθεί και συλληφθεί είχε ζητήσει «τη διάλυση του Κογκρέσου και τη συγκρότηση κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης με στόχο την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». Δήλωσε ότι επιθυμούσε να συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατό ένα νέο Κογκρέσο το οποίο θα αναλάμβανε τη διαδικασία για τη θέσπιση νέου Συντάγματος σε διάστημα που δεν θα ξεπερνούσε τους εννέα μήνες. Μέχρι τότε, είπε, «η διακυβέρνηση της χώρας θα συνεχιζόταν με νομοθετικά διατάγματα».

Στα δύο η χώρα

Το Κοινοβούλιο, εναντιώθηκε στην κίνηση Καστίγιο θεωρώντας ότι πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος και τον έπαυσε μερικές ώρες αργότερα, στην τρίτη τέτοια διαδικασία από την αρχή της θητείας του, για “ηθική ακαταλληλότητα”. Υπέρ της καθαίρεσης ψήφισαν 101 βουλευτές, μόλις έξι (6) βουλευτές καταψήφισαν και καταγράφηκαν 10 αποχές. Η 60χρονη Ντίνα Μπολουάρτε προέρχεται και αυτή από το μαρξιστικό κόμμα Ελεύθερο Περού, αλλά το 2021 δήλωσε ότι το κόμμα έχει πάψει να την εκφράζει και αμέσως ο ηγέτης του την διέγραψε.

Στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο του 2021, οι ψηφοφόροι είχαν μοιραστεί στα δύο, μεταξύ των αριστερών του Καστίγιο και των δεξιών της Κέικο Φουτζιμόρι, κόρης του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Ο Καστίγιο κέρδισε με οριακή πλειοψηφία, ενώ στον πρώτο γύρο, στον οποίο συμμετείχαν 18 υποψήφιοι, είχε συγκεντρώσει ποσοστό 18,9%.

Η ως την 7η Δεκεμβρίου αντιπρόεδρος του Καστίγιο, Ντίνα Μπολουάρτε, ορκίστηκε νέα πρόεδρος αυθημερόν. Η παύση του και η σύλληψή του πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις και αιματηρές ταραχές, με τη νέα κυβέρνηση να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να βγάζει τον στρατό στους δρόμους. Επισήμως, οι αρχές είχαν κάνει λόγο για 22 νεκρούς διαδηλωτές. Μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλες πηγές όμως εκτιμούσαν ότι οι νεκροί στον πρώτο κύκλο των επεισοδίων ήταν περισσότεροι από 30.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx