«Μάχες χαρακωμάτων» για τις Πρέσπες πριν την Ολομέλεια
22/01/2019Μόνο λίγες ώρες απομένουν για την ολοκλήρωση και την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλή, πριν αυτή εισαχθεί στην Ολομέλεια και την κύρωσή της. Η συζήτηση, η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα με έντονες αντεγκλήσεις για την σύνθεση της Επιτροπής αλλά και για την διαδικασία, συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους και πάντα στο φόντο της μετακίνησης βουλευτών από ένα στρατόπεδο στο άλλο.
Η ΝΔ ζήτησε την Δευτέρα να κατατεθεί στην Βουλή το πλήρες κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι ικανοποιεί το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέθεσε μεν το κείμενο με τις τροπολογίες που έκαναν τα Σκόπια, αλλά στα αγγλικά.
Για να δικαιολογήσει μάλιστα την επιλογή του έκανε ένα ακόμη χειρότερο ατόπημα. Υποστήριξε ότι το κατέβασε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά την «γύμνια» του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, όπως προκύπτει από την ενέργεια και τα λεγόμενα του Κατρούγκαλου, δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην επεξεργασία του συγκεκριμένο κειμένου. Και όλα αυτά την ώρα που ένα μείζον εθνικό θέμα βρίσκεται στην πλέον κρίσιμη καμπή του.
Το αποτέλεσμα ήταν η ΝΔ να επανέλθει στο αίτημά της και να απαιτεί την κατάθεση του κειμένου με τις τροπολογίες στα ελληνικά, ζητώντας παραλλήλως να κοινοποιηθεί στην Βουλή και η επιστολή παραίτησης Κοτζιά, ειδικά μετά τις Καταγγελίες Καμμένου για τον χειρισμό του θέματος από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών.
Να λάβει γνώση η Βουλή της Επιστολής παραίτηση Κοτζιά ζήτησε και το ΚΙΝΑΛ με αίτηση κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλε ο Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας και αυτός αναφορές στους «σοβαρότατους υπαινιγμούς» Καμμένου για διακίνηση «εισαγόμενου και εξαγόμενου χρήματος» με σκοπό την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Έκρηξη Καμμένου κατά Κατρούγκαλου
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αν και δεν έχει παέι ακόμη στην Βουλή το μεταφρασμένο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, όπως ζητά η αντιπολίτευση, έριξε νέο λάδι στην φωτιά υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού.
Ο Κατρούγκαλος είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι Σκοπιανοί έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Πάνου Καμμένου. «Ήρθα στην επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλου να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε:
«Είπε ο κ. Κατρούγκαλος ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός. Αν είναι δικαίωμά τους αυτό για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική». «Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας» κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.
Μάχες και εκτός Βουλής
Σε υψηλούς τόνους είναι όμως και οι τοποθετήσεις που κάνουν στελέχη κομμάτων με δημόσιες δηλώσεις τους εκτός Βουλής, ενώ δράση έχει αναλάβει από χθες και ο πρωθυπουργός (είναι και υπουργός Εξωτερικών άλλωστε) Αλέξης Τσίπρας. Σε ανάρτησή του στο facebook ο πρωθυπουργός υπεραμύνεται της Συμφωνίας μέσω ενός βίντεο με τίτλο “Η αλήθεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών”, στο οποίο υποστηρίζει ότι με την συγκεκριμένη συμφωνία «ανοίγουμε τον δρόμο…».
Την ίδια ώρα τα στελέχη της ΝΔ διαμηνύουν ότι η συμφωνία είναι απαράδεκτη και καταψηφίζεται, η Φώφη Γεννηματά ότι σέβεται τις διαφορετικές απόψεις αλλά το ΚΙΝΑΛ δεν δίνει στήριξης στον Τσίπρα, ενώ το χωρίς ΚΟ πλέον Ποτάμι στηρίζει την συμφωνία. Αντίθετο για άλλους λόγους, ξεκάθαρα αντινατοϊκούς είναι το ΚΚΕ, ενώ δεν ψηφίζουν η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.
Η Συμφωνία ωστόσο αναμένεται να ψηφιστεί από τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ και μια ετερόκλητη ομάδα υποστηρικτών, αντίστοιχη της οποίας δεν έχει ξαναδεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Και αυτό θα γίνει την ώρα που η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών είναι αντίθετο με την συμφωνία.
Ποιοι θα την ψηφίζουν
Πέραν λοιπόν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αποδειχθεί μπετόν με το «ναι σε όλα» την συμφωνία των Πρεσπών ψηφίζει η πρώην Νεοδημοκράτισσα Κατερίνα Παπακώστα. Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σήμερα, η κα Παπακώστα ψηφίζει την συμφωνία, αν και μέχρι το 2017 δήλωνε ότι διαφωνεί ακόμα και με την συμβιβαστική λύση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.
«Ναι» στην συμφωνία λέει η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία έχει εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ και έχει διαγραφεί από τον Πάνο Καμμένο, που σήμερα βάλει εναντίον της, φέρνοντας στην Βουλή ακόμη και τις δαπάνες της. Υπέρ της συμφωνίας ψηφίζει και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος ωστόσο δεν έχει διαγραφεί ακόμη, καθώς ο Πάνος Καμμένος είναι μάλλον πιο προσεκτικός από τον Σταύρο Θεοδωράκη και δεν θέλει να μείνει χωρίς ΚΟ.
Από τους πρώην «Ποταμίσιους» την συμφωνία ψηφίζει ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος πλήρωσε με διαγραφή την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση και σήμερα υποστηρίζει ότι θα είναι «εθνική συντέλεια» αν δεν ψηφιστούν οι Πρέσπες. Σημειώνει μάλιστα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα γίνει «αποσυνάγωγος» της Δύσης και τα Σκόπια θα πάνε στην Χάγη και θα αναγνωριστούν με σκέτο «Μακεδονία».
«Ναι» όμως λένε και οι εναπομείναντες στο Ποτάμι, Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς, καθώς και ο αρχικά διαφοροποιημένος Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος την Δευτέρα, μετά τις εξελίξεις στην ΚΟ του Ποταμιού, έθεσε στην διάθεση της Διάσκεψης των Προέδρων την παραίτησή του από Αντιπρόεδρος της Βουλής.
«Ναι» στις Πρέσπες λένε επίσης ο διαγραμμένο από το ΚΙΝΑΛ, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος ψήφισε τον προϋπολογισμό, τάσσεται κατά.