ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στη Λιβύη ο επικεφαλής της CIA – Συναντήσεις με Ντμπεϊμπά και Χαφτάρ

Στη Λιβύη ο επικεφαλής της CIA - Συναντήσεις με Ντμπεϊμπά και Χαφτάρ,

Στη Λιβύη βρέθηκε χθες ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Γουίλιαμ Μπερνς και συναντήθηκε στην Τρίπολη με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ αλ-Ντμπεϊμπά και την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση και με τον αντίπαλο της μεταβατικής κυβέρνησης στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη.

Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά ανακοίνωσε την επίσκεψη Μπερνς στη σελίδα της στο Facebook, δημοσιεύοντας και τη φωτογραφία από την χειραψία των δύο ανδρών. Από την άλλη, εκπρόσωπος του στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος εδρεύει στη Βεγγάζη, ανέφεραν ότι ο Μπερνς είχε επίσης συναντηθεί μαζί του στο Αλ Ραζμά, 25 χλμ. ανατολικά της Βεγγάζης.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του επικεφαλής της CIA στη Λιβύη, μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη το 2012, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρέσβης.

«Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στην Τρίπολη με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς παρουσία της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Αλ-Μανγκούς και του αρχηγού της λιβυκής υπηρεσίας πληροφοριών Χουσεϊν αλ Αγιέμπ», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της λιβυκής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπερνς «τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών» σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού της Λιβύης. Η CIA δεν έκανε καμία δήλωση.

Η σύλληψη υπόπτου για το Λόκερμπι

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι Αμερικανοί εντόπισαν και συνέλαβαν στην Τρίπολη τον Αμπού Αγκίλα Μοχαμάντ Μασούντ Κέιρ αλ-Μαρίμι που θεωρούνταν ύποπτος για συμμετοχή στην τρομοκρατική επίθεση σε αεροπλάνο της Pan Am που ανατινάχθηκε ενώ πετούσε πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, τον Δεκέμβριο του 1988.

Η μεταφορά του στις ΗΠΑ προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις οργή στη Λιβύη, οι οποίες κάμφθηκαν μετά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν ξανανοίγει ο φάκελος των αποζημιώσεων. Ο Ντμπέιμπα διαβεβαίωσε ότι «ενήργησε με σεβασμό στην κυριαρχία της Λιβύης» και αρνήθηκε ότι σκοπεύει να εκδώσει τον Αμπντάλα Σενούσι, πρώην αρχηγό της λιβυκής υπηρεσίας πληροφοριών επί ηγεσίας του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος επίσης ήταν στον κατάλογο των υπόπτων.

Η επίσκεψη Μπέρνς στη Λιβύη, εκτιμάται ότι δεν αφορούσε τις εκκρεμότητες της υπόθεσης Λόκερμπι αλλά τις σημερινές συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας και τη δεδηλωμένη άποψη των ΗΠΑ να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Προσκόμματα Ντμπεϊμπά-Μίσρι στις εκλογές

Την προσεχή εβδομάδα, επρόκειτο να γίνει η τελική συζήτηση μεταξύ του προεδρείου της Βουλής και του προεδρείου του ΣτΕ για το συνταγματικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να κυρωθεί και από τα δύο Σώματα και εν συνεχεία να γίνει η περιβόητη Εθνική Συνδιάσκεψη Συμφιλίωσης και να οριστεί ο οδικός χάρτης για τις εκλογές.

Ωστόσο, χθες τα πράγματα περιπλέχθηκαν, καθώς ο πρόεδρος του ΣτΕ Αλ Μίσρι δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Αγκίλα Σάλεχ. Ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου κάλεσε τον Αλ Μίσρι προκειμένου να τον μεταπείσει, όμως ο πρόεδρος του ΣτΕ, επιμένει να τρενάρει τα πράγματα και να δίνει χρόνο στη μεταβατική κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά με τον οποίο έχει στενούς δεσμούς.

Πάντως, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, είχε συμφωνήσει στο Κάιρο με τον Σάλεχ, στη διάσκεψη που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Βουλής της Αιγύπτου, για την επίσπευση των διαδικασιών προσφυγής στις κάλπες, συμφωνία που χαιρέτησε ο ΟΗΕ, όπως επίσης οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και όλες οι αραβικές χώρες μέσω του Αραβικού Συνδέσμου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx