Υποψήφιος στον Έβρο ο Μητσοτάκης – Τί είπε για Κωνσταντίνο, Τουρκία και Ντογιάκο
14/01/2023Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην περιοδεία που πραγματοποιεί στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρθηκε πως θα είναι υποψήφιος στον Έβρο στις επικείμενες εκλογές, μία απόφαση που όπως είπε μια λήφθηκε για «λόγους συμβολικούς», μιας και η περιοχή έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή των εθνικών προκλήσεων κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όπου ρωτήθηκε για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές ενώ την ίδια στιγμή μίλησε για το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων: «Προστατεύουμε τα σύνορά μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ταυτόχρονα στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, ότι «ελπίζω να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής έξαρσης και από εδώ και στο εξής να πέσουν οι τόνοι. Πιστεύω ότι και εδώ και στην Τουρκία λίγο πολύ θα έχουμε εκλογές κοντά, μπορεί να είναι και καλό γιατί θα προκύψουν καινούριες κυβερνήσεις ταυτόχρονα» είπε για να προσθέσει πως «η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πως θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των εκλογών, τονίζοντας ότι «θα γίνουν την άνοιξη και ουσιαστικά θα γίνουν σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο που πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία». Ανέφερε ακόμη ότι «ουδέποτε επεδίωξα τοξικό κλίμα και έντονη φραστική αντιπαράθεση και πάντα μου αρέσει να μιλάω για το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει, αλλά και για τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν από δω και στο εξής. Οι πολίτες πιστεύω ότι δεν ενδιαφέρονται για πόλωση, ένταση και για μία επιστροφή σε μια ρητορική που παραπέμπει περισσότερο σε εποχές μνημονίων και όχι σε εποχές που η χώρα μας με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά ατενίζει το μέλλον» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός για τον Κωνσταντίνο
Στη συνέντευξη Τύπου του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. «Η ιστορία θα κρίνει τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής δίκαια αλλά και αυστηρά, για τον άνθρωπο Κωνσταντίνο μας συνοδεύει ήδη η θλίψη και ο σεβασμός» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για το πώς βλέπει τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κηδευτεί ο τέως βασιλιάς ως ιδιώτης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ο ίδιος δεν διακρίνει εντάσεις, αλλά ιστορική αναμόχλευση του ρόλου του Κωνσταντίνου, κάτι που είχε χρήσιμο για τις νέες γενιές.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι απολύτως σωστή η απόφαση να κηδευτεί ο Κωνσταντίνος ως ιδιώτης, αφού το βασίλειο της Ελλάδας δεν υφίσταται πια και ο τέως βασιλιάς είχε απωλέσει την ελληνική ιθαγένεια. Επισήμανε πάντως ότι η κηδεία θα τελεστεί τη Δευτέρα με την αξιοπρέπεια και το τελετουργικό που επιβάλλεται για την ιστορική διαδρομή του Κωνσταντίνου.
Η υπόθεση της “μικρής Μαρίας”
Στην υπόθεση της “νεκρής 5χρονης Μαρίας”, που υποτίθεται ότι είχε χάσει τη ζωή της σε νησίδα του Έβρου, αναφέρθηκε επίσης ο πρωθυπουργός. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Η αυστηρή πολιτική στη φύλαξη των συνόρων έχει φέρει αποτελέσματα. Έχει τσακίσει τα δίκτυα των διακινητών. Δυστυχώς όμως αυτοί δεν δρουν μόνοι τους, έχουν συνεργάτες. Στην Ελλάδα, κάποιες ΜΚΟ και κάποια συγκεκριμένα μέσα… Και η ιστορία της μικρής Μαρίας είναι ενδεικτική του τρόπου που λειτουργούν αυτά τα κυκλώματα».
Και συνέχισε: «Είμαι εξοργισμένος με αυτή την ιστορία διότι θυμάμαι την πίεση που δέχθηκε η χώρα, τα πρωτοσέλιδα στο εξωτερικό για έλλειψη ανθρωπισμού και τελικά απεδείχθη ότι ήταν όλο κατασκεύασμά, ήταν όλο ένα ψέμα! Που αναπαράχθηκε από ΜΚΟ και από μεγάλα ξένα μέσα του εξωτερικού και δυστυχώς από την Αξιωματική Αντιπολίτευση».
Και ο κύριος Μητσοτάκης κατέληξε: «Τα μέσα του εξωτερικού τουλάχιστον είχαν το θάρρος να ανακαλέσουν αυτά που έγραψαν. Η αξιωματική αντιπολίτευση δε ζήτησε συγνώμη. Είναι απαράδεκτο. Αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας. Δε μπορώ να δεχθώ να διασύρεται η χώρα μέσα από ψεύτικα δημοσιεύματα και σε αυτή την προσπάθεια να βρίσκουν κάποιοι συμμάχους από την Ελλάδα».
Η υπόθεση των υποκλοπών
Για τα δημοσιεύματα πως οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ επιβεβαιώνουν την παρακολούθηση έξι προσώπων με κορυφαία θεσμικά αξιώματα από την ΕΥΠ, ρωτήθηκε επίσης ο πρωθυπουργός/
Υπενθυμίζεται ειδικότερα ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα οι τελευταίοι έλεγχοι της ΑΔΑΕ στα γραφεία παρόχων κινητής τηλεφωνίας φέρεται να επιβεβαιώνουν την παρακολούθηση από την ΕΥΠ έξι προσώπων σε κορυφαία θεσμικά αξιώματα. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται ένας εν ενεργεία υπουργός και ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στο σχετικό: «Δεν γνωρίζω τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις, δεν τις έχω πληροφορηθεί. Επομένως δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο. Αλλά μπορώ να σας πω ότι κατά καιρούς έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί πολλά, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα τεκμηριωθεί»
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι: «Όπως έχει πει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι δική μας δουλειά να υποδεικνύουμε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πως θα κινηθεί. Όπως δεν είναι δική μας δουλειά να υποδεικνύουμε στην ΑΔΑΕ πως θα κινηθεί. Και τώρα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να υπάρχει θεσμική διαφωνία μεταξύ μίας Ανεξάρτητης Αρχής και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Θα ήταν καλό η διαφωνία αυτή να επιλυθεί και να εκτονωθεί αυτή η ένταση που υπάρχει σήμερα. Να αποφύγουμε να κομματικοποιούμε τη μία ή την άλλη άποψη ανάλογα με τις κομματικές μας προτιμήσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι: «Υπερασπιζόμαστε απόλυτα το νόμο που έχουμε ψηφίσει. Λέμε ότι ο νόμος είναι συνταγματικός. Και είναι συνταγματικός μέχρι ότου και εφόσον κριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο ότι δεν είναι σωστός. Ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ένα πρόσωπο μπορεί να ζητήσει πληροφορίες για την παρακολούθηση του. Όλοι συμπεριλαμβανομένης και της ΑΔΑΕ έχουν υποχρέωση να συμμορφωθούν με το νόμο. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και σαφής».
Στο ερώτημα εάν η ΑΔΑΕ τελικά διατηρεί ή όχι το δικαίωμα ελέγχου, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε με νόημα: «Ήμουν πολύ σαφής σε αυτό που είπα. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιο φυσικό πρόσωπο να πληροφορηθεί εάν παρακολουθείται ή όχι, καθορίζεται με απόλυτη σαφήνεια από το νομικό πλαίσιο με το οποίο έχουμε ψηφίσει».