ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διπλό πρόβλημα Σολτς με την παραίτηση Λάμπρεχτ και τη μάχη του λιγνίτη

Διπλό πρόβλημα Σολτς με την παραίτηση της υπουργού Λάμπρεχτ και τη μάχη του λιγνίτη

Με διπλό πρόβλημα βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση Σολτς, για την ενεργειακή της πολιτική και ειδικότερα την επιστροφή της Γερμανίας στον λιγνίτη, η οποία ξεσήκωσε τους οικολόγους-ακτιβιστές. Ταυτόχρονα, όμως, έχει άλλο ένα πιεστικό πρόβλημα, την αντικατάσταση της υπουργού Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ η οποία υπέβαλε σήμερα το πρωί την παραίτησή της. 

Η Λάμπρεχτ βρισκόταν εδώ και ημέρες στο επίκεντρο επικρίσεων για την πολιτική της, αλλά και σχόλια που είχε κάνει την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ουσιαστικά ήταν μία προαναγγελθείσα παραίτηση από την Λάμπρεχτ, οι συνεργάτες της οποίας από την προηγούμενη εβδομάδα δεν διέψευδαν ότι σκέπτεται να παραιτηθεί.

Σε μια σύντομη δήλωση που διανεμήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας το πρωί της Δευτέρας, η Λάμπρεχτ ανέφερε: «Η συνεχής κριτική των μέσων ενημέρωσης προς το πρόσωπό μου δύσκολα επιτρέπει την αντικειμενική αναφορά και αξιολόγηση της κατάστασης στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων προς το συμφέρον των πολιτών της Γερμανίας. Η Bundeswehr πρέπει να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Αποφάσισα λοιπόν να παραιτηθεί και ευχαριστεί όλους εκείνους που είναι αφοσιωμένοι στην ασφάλειά μας κάθε μέρα».

Το SPD, να πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε πρόταση νέου προσώπου για την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και η επιλογή θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του καγκελάριου Σολτς, καθώς στην περίοδο αυτή δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη πολιτική κρίση στην κυβέρνηση. Η καθυστέρηση υποβολής της παραίτησης εκτιμάται ότι έγινε ώστε η κυβέρνηση να καταλήξει στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Λάμπρεχτ και η ανακοίνωση θα γίνει χωρίς καθυστέρηση.

Η σύγκρουση για τον λιγνίτη

Το δεύτερο πρόβλημα, όμως, αυτό του λιγνίτη δεν φαίνεται να έχει τόσο εύκολη και γρήγορη λύση. Μετά την πολυήμερη κατάληψη του χωριού Λέτζερατ η οποία έληξε χθες μετά από επέμβαση της αστυνομίας, σήμερα το πρωί ομάδες ακτιβιστών κατέλαβαν στο γειτονικό ορυχείο Χάμπαχ τον κεντρικό εκσκαφέα, ενώ άλλοι απέκλεισαν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο Α44 που οδηγεί στο Ντίσελντορφ. Η κυβέρνηση Σολτς πιέζεται από τους ακτιβιστές από τη μία αλλά και το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία από την άλλη, μετά το τέλος του φθηνού φυσικού αερίου που προμηθεύονταν από τη Ρωσία.

Περισσότερο πιέζονται οι Πράσινοι κυβερνητικοί εταίροι του καγκελαρίου και ιδίως ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, που συνυπέγραψε την επέκταση του λιγνιτωρυχείου της εταιρείας RWE και την εξαφάνιση του χωριού Λέτζερατ, το οποίο πλέον θεωρείται σύμβολο για την προστασία του κλίματος και την απεξάρτηση της Γερμανίας από τον άνθρακα.

Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWE ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι τέσσερα άτομα

έχουν ανεβεί στον κεντρικό εκσκαφέα του ανοιχτού λιγνιτωρυχείου στο Χάμπαχ και έχει σταματήσει η λειτουργία του, ενώ άλλα τέσσερα άτομα συγκροτούν την ομάδα υποστήριξης των καταληψιών. Η ομάδα αποτελείται από μέλη της οργάνωσης “Αντεπίθεση – για την καλή ζωή”, που όπως ανακοίνωσε προέβη σε αυτή την ενέργεια για να καταγγείλει την RWE και την κυβέρνηση για την επέκταση του ορυχείου, αλλά και την αστυνομική καταστολή της διαμαρτυρίας που προηγήθηκε στο Lützerath. Άλλοι δύο ακτιβιστές της οργάνωσης έχουν δεθεί με σχοινιά στην γέφυρα του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της περιοχής και η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους.

Συνεχίζονται οι ακτιβισμοί

Στο Lützerath, το οποίο έχει εκκενωθεί και ξεκίνησαν εργασίες κατεδάφισης όλων των κτηρίων, δύο ακτιβιστές βρίσκεται στις στοές του ορυχείου κάτω από το εγκαταλελειμμένο χωριό και αρνούνται να βγουν. Τροφοδοτούνται με αγωγό αέρα και δηλώνουν ότι θα μείνουν εκεί μέχρι ότου η RWE ακυρώσει τα σχέδια εξόρυξης άνθρακα στην περιοχή. Το λιγνιτωρυχείο επρόκειτο να κλείσει το 2030, όμως με την ενεργειακή κρίση η λειτουργία του παρατείνεται ενώ δόθηκε και άδεια επέκτασης.

Μαζί με το Lützerath, επρόκειτο να εξαφανιστούν άλλα πέντε

χωριά γύρω, όμως η κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία με την RWE να μην σαρωθεί όλη η περιοχή και να επανεξεταστεί η κατάσταση στην πορεία. Αυτός ο συμβιβασμός, όπως δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων, Ρικάρντα Λανγκ, επιτεύχθηκε χάρη στην παρέμβαση του κόμματός της και των κυβερνητικών στελεχών. Πρόσθεσε ότι αυτή ήταν επιτυχία των Πρασίνων, όμως οι επικρίσεις που δέχονται οι Πράσινοι είναι μεγάλες και αυτές οι εξηγήσεις της Λανγκ, μάλλον αφήνουν αδιάφορους τους πιο φανατικούς οπαδούς τους.

Το Lützerath, απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το υπαίθριο ορυχείο Hambach και όλη αυτή η περιοχή, που είναι περιτριγυρισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προορίζεται να γίνει ανοιχτό ορυχείο. Και τα άλλα γειτονικά χωριά όμως, δυτικά της Κολωνίας, αδειάζουν από τους κατοίκους τους, παρότι έχουν εξαιρεθεί από την σάρωση.

Σε δύσκολη θέση οι Πράσινοι

Εντούτοις, η Λανγκ δήλωσε ότι «εάν οι Πράσινοι δεν είχαν κάνει τίποτα, τότε αυτό θα σήμαινε ότι το Lützerath και πέντε άλλα χωριά, στα οποία ζουν ακόμη 500 άνθρωποι, θα βυθίζονταν στις εκσκαφές», όπως είπε, στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σήμερα το πρωί. Χθες ακτιβιστές είχαν καταλάβει τα κεντρικά γραφεία του κόμματος των Πρασίνων στη Ρηνανία-Βεστφαλία, στο Ντίσελντορφ.

Οι επικριτές των Πρασίνων, όπως η οργάνωση Lützerath Lebt τους κατηγορούν και για την αστυνομική βία στο Λέτζερατ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Herbert Reul (CDU) αντέκρουσε τις καταγγελίες λέγοντας ότι ορισμένοι διαδηλωτές προέβησαν σε επιθέσεις κατά των αστυνομικών με πέτρες και μολότοφ, με αποτέλεσμα να αναφερθούν δεκάδες τραυματισμοί. Οι ακτιβιστές αντιτείνουν ότι οι αστυνομικοί τραυματίστηκαν επειδή είχαν βαριές εξαρτήσεις και βυθίζονταν στις λάσπες. Παραπέμπουν μάλιστα και σε ένα video που αναρτήθηκε από διαδηλωτές στα social media.

Στο ορυχείο και η Τούνμπεργκ

Στο Λέτζερατ συμμετείχε και η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία σε δηλώσεις της χθες το βράδυ στη

ZDF δήλωσε ότι «πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική ανυπακοή» ενώ χαρακτήρισε τον συμβιβασμό για την σωτηρία των άλλων πέντε χωριών στην περιοχή «υποκριτική αφού θα εξαφανιστεί ένα άλλο χωριό». Το θέμα των λιγνιτωρυχείων της RWE είναι στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης, όχι μόνον για την μάχη του Λέτζερατ αλλά και γιατί από πολλούς ειδικούς αμφισβητούνται οι μελέτες ως προς την δυναμικότητα του πεδίου που θα μεταβληθεί σε ανοιχτό ορυχείο.

Η RWE πάντως και σήμερα, διαβεβαίωσε ότι οι μελέτες είναι ακριβείς και πως εάν δεν υπάρξουν άλλοι ακτιβισμοί, η εξόρυξη και εκμετάλλευση του πεδίου θα είναι δυνατή την προσεχή άνοιξη, Μάρτιο με Απρίλιο. Το ερώτημα που αντιτείνουν οι ακτιβιστές είναι γιατί η κυβέρνηση δεν περίμενε να δει πως θα εξελιχθεί η πολιτική ενέργειας μέχρι τα μέσα του 2023 και υπέγραψε εσπευσμένα την επέκταση της RWE και την εξαφάνιση του Λέτζερατ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx