Όταν το αφεντικό της Μαφίας ήταν γένους θηλυκού
21/01/2023Πρώτη είδηση στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αποτελεί η σύλληψη του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, του αποκαλούμενου “νονού των νονών”. Το αφεντικό της μαφίας, που φυγοδικούσε για τριάντα ολόκληρα χρόνια, εντοπίστηκε και συνελήφθη έξω από την κλινική Λα Μανταλένα του Παλέρμο, της διαβόητης πρωτεύουσας της Σικελίας. Ο Ντενάρο ήταν αυτός που δεν περιόρισε τις δραστηριότητες της Κόζα Νόστρα αποκλειστικά στο εμπόριο ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά τις επέκτεινε στον χώρο του τουρισμού, ακόμα και στα σουπερμάρκετ.
Σχεδόν δύο χρόνια πριν, στις 29 Δεκεμβρίου του 2021 είχε φύγει από την ζωή ένα από τα διαβόητα αφεντικά της ιταλικής μαφίας και μάλιστα γένους θηλυκού: Ήταν η Πουπέτα Μαρέσκα που έφυγε από την ζωή μόνη της, σε ένα διαμέρισμα στο Καστελαμάρε ντι Στάμπια, στα περίχωρα της Νάπολης, σε ηλικία 85 ετών. Η Μαρέσκα είχε γεννηθεί το 1935 στις κακόφημες “Ισπανικές Γειτονιές” στο κέντρο της Νάπολης. Τα αρσενικά μέλη της οικογένειας της ήταν γνωστοί με το προσωνύμιο “Αστραπούλιδες”, χάρη στην ταχύτητα με την οποία σκότωναν τους αντιπάλους τους με το μαχαίρι!
Η Ασούντα ήταν πολύ όμορφη κοπέλα, τόσο που σε ηλικία 20 ετών κέρδισε τα τοπικά καλλιστεία και ανακηρύχτηκε “Μις Τόρε Ανουντσιάτα”, μια συνοικία της Νάπολης. Από τότε μετονομάστηκε Πουπέτα δηλαδή “Κουκλίτσα”. Στα καλλιστεία της Τόρε Ανουντσιάτα η Πουπέτα γνώρισε και τον σύζυγο της, γνωστό στο περιβάλλον του υποκόσμου ως Πασκαλόνε ε Νόλα, στέλεχος της αγροτικής τότε Καμόρας, που έλεγχε τη μεταφορά και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στις λαχαναγορές όλης της Περιφέρεια Καμπανίας.
Κουμπάρος στο γάμο τους ήταν ο Αντόνιο Εσπόριζο, γνωστός ως Τοτόννο, υπεύθυνος της Καμόρας για τις πωλήσεις εντός της πόλης. Μόλις ογδόντα ημέρες μετά το γάμο ο Τοτόννο έδωσε εντολή να δολοφονήσουν τον Πασκαλόνε. Ο εκτελεστής κατάφερε να τον τραυματίσει στον καρπό του χεριού του και πέθανε από αιμορραγία.
Η Πουπέτα ήταν στον έκτο μήνα εγκυμοσύνης. Μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του συζύγου της, συνοδευόμενη από έναν από τους αδελφούς της, τον Κύρο, δεκατεσσάρων ετών, μπούκαρε μέρα μεσημέρι σε μπαρ στο κέντρο της πόλης και άδειασε τον γεμιστήρα ενός Σμιθ & Γουέσον επάνω στον Εσπόζιτο!
Η δίκη έγινε το 1959 και την παρακολούθησαν απεσταλμένοι των Τάιμς της Νέας Υόρκης, του βρετανικού, γερμανικού και γαλλικού Τύπου. Η Πουπέτα αμετανόητη: «Εάν ζούσε και μού τον σκότωναν ξανά, πάλι το ίδιο θα έκανα». Καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλακή και ο ανήλικος αδελφός της σε 12.
Βαθιά στο οργανωμένο έγκλημα
Μετά από μια δεκαετία όμως της έδωσαν χάρη και βγήκε από τη φυλακή ως πραγματική λαϊκή ηρωίδα: Γυρίστηκε ταινία με την ιστορία της, όπου έπαιξε και η ίδια, κυκλοφόρησαν ναπολιτάνικα τραγούδια, ακόμη και ο Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ την αναφέρει σε βιβλίο του ενώ η δημοσιογράφος της Γκάρντιαν Κλάρ Λόνγκριγκ έγραψε το βιβλίο “Mafia Women” για την περίπτωση της.
Η νέα ζωή της Πουπέτας δεν είναι όμως μόνο διασημότητα και συνεντεύξεις. Γρήγορα συνδέθηκε συναισθηματικά με τον Ουμπέρτο Αματούρο, γνωστό ως Ουμπερτίνο α Βόλπε, η “Αλεπού”, ο άνθρωπος που έφερε την ηρωίνη και την κοκαΐνη στη Νάπολη, γνωστός και στο FBI και στην DEA. Η οργάνωση της Καμόρας στην οποία ανήκε ο Αματούρο ήταν η “Νέα Οικογένεια”, σε σκληρή αντιπαράθεση με την μεγαλύτερη και ισχυρότερη “Νέα Οργανωμένη Καμόρα” του Ραφαέλε Κούτολο.
Η Πουπέτα δεν θα παντρευτεί ποτέ τον Αματούρο, αλλά έκαναν μαζί δύο δίδυμα. Λίγο αργότερα όμως, το 1974 εξαφανίστηκε ο γιός της από τον προηγούμενο γάμο Πασκουάλε, τον οποίο είχε γεννήσει στη φυλακή. Ο γιός της ποτέ δεν είχε δεχτεί τον νέο σύντροφο της μητέρας του. Οι υποψίες βάραιναν επάνω στον Αματούρο και η ίδια είχε δηλώσει δημόσια πως αν ήταν σίγουρη πως εκείνος ήταν ο φονιάς θα τον σκότωνε.
Τελικά το ζευγάρι χώρισε και η Πουπέτα βρέθηκε χωρίς την προστασία της “Νέας Οικογένειας”. Τότε η Πουπέτα εκμεταλλεύτηκε τη φήμη της κι έκανε κάτι το αδιανόητο για το οργανωμένο έγκλημα. Κάλεσε όλους τους δημοσιογράφους της Νάπολης και τους ανακοίνωσε πως «αν ο Κούτολο αγγίξει κάποιον της οικογενείας μου, θα διατάξω να σκοτώσουν όλους τους ανθρώπους του, ακόμη και τις γυναίκες και τα μωρά τους. Η περιφέρεια Καμπανίας ασφυκτιά κάτω από την αόρατη εξουσία του Κούτολο».
Η στυγνή δολοφονία
Αυτή η ανοιχτή πρόκληση γινόταν όταν ο Κούτολο βρισκόταν στη φυλακή και η “Νέα Οικογένεια” ήταν σε φάση ανασύνταξης και αναζήτησης νέας ηγεσίας προκειμένου να επωφεληθεί από την απουσία του και ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Η Πουπέτα μπροστά στους δημοσιογράφους πρόβαλε το ηγετικό της προφίλ και, εκπλήσσοντας τους πάντες, έγινε ομόφωνα αποδεκτή ως νέος αρχηγός, η μοναδική γυναίκα αρχηγός στην ιστορία του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος.
Ο πόλεμος της Πουπέτα και της “Νέας Οικογένειας” εναντίον της οργάνωσης του Κούτολο διήρκεσε πάνω από μια δεκαπενταετία και προκάλεσε εκατοντάδες θύματα. Το πιο θεαματικό έγκλημα που της αποδίδεται είναι η δολοφονία του εγκληματολόγου Άλντο Σεμεράρι. Ο Σεμεράρι ήταν συνεργάτης των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, ηγετική μορφή νεοφασιστικών τρομοκρατικών ομάδων, μέλος της μυστικής μασονικής Στοάς Π2.
Λίγο πριν από τη δολοφονία του είχε καταθέσει στο δικαστήριο πραγματογνωμοσύνη υπέρ της αποφυλάκισης του Κούτολο. Βρήκαν το κεφάλι του επάνω στο καπό του αυτοκινήτου του παρκαρισμένο στην κεντρική πλατεία του Οταβιάνο, της συνοικίας όπου βασίλευε η Νέα Οργανωμένη Καμόρα.
Μια δεκαετία αργότερα και η οργάνωση του Κούτολο κι εκείνη της Πουπέτα θα διαλυθούν κάτω από τα συνεχή χτυπήματα της ανερχόμενης συμμορίας των Καζαλέζι, που ακόμη και σήμερα αποτελούν μια από τις πιο ισχυρές συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη. Την ιστορία των Καναζέζι την αφηγήθηκε αριστουργηματικά ο συγγραφέας Νάνι Μπαλεστρίνι στο μυθιστόρημα Σαντοκάν.
Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου της Μαρέσκα η Ιταλίδα ηθοποιός Manuela Arcuri, που την υποδύθηκε σε τηλεοπτική σειρά του 2012, σε ανάρτηση της στα social media έγραψε πως το θηλυκό αφεντικό της ιταλικής μαφίας υπήρξε «μια θαρραλέα, δυνατή, ατρόμητη γυναίκα, που ενήργησε βιαστικά, κάνοντας λάθη αρκετές φορές…».