ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μητσοτάκης: “Όλα μια χαρά, προσεχώς καλύτερες μέρες”!

Συνέντευξη Μητσοτάκη: "Όλα μια χαρά, προσεχώς καλύτερες μέρες"

Επικοινωνιακή ήταν η στόχευση της πρώτης από τις τρεις θεματικές συνεντεύξεις Τύπου, που έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με θέμα “Οικονομία, Ανάπτυξη, Αγορά Εργασίας”. Στην συνέντευξη ο πρωθυπουργός απέδωσε τις δυσκολίες που σχετίζονται με την ακρίβεια στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποβάθμισε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια και έδωσε έμφαση στις παρεμβάσεις της κυβέρνησής του. 

Προανήγγειλε πάντως ότι θα συνεχίσει με στοχευμένα προσωρινά μέτρα, για την ανακούφιση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε κάποιο νέο μέτρο ή επίδομα, όπως ήθελαν κάποιες πληροφορίες. Υπερασπίστηκε την οικονομική του πολιτική ως τήρηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει, για να προβάλλει την ανάγκη επανεκλογής του για να μην σταματήσει η θετική πορεία.

Έδωσε έμφαση στο ότι την πρώτη τετραετία υλοποίησε την δέσμευση για μείωση των άμεσων φόρων και ότι την δεύτερη τετραετία θα δώσε έμφαση στην αύξηση των μισθών και σε νέες δουλειές. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, απαξίωσε την προηγούμενη τετραετία του και δημιούργησε αμφιβολίες για το κατά πόσο θα συνεχιστεί η καλή πορεία αν εκλεγεί το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Για το θέμα της ακρίβειας που όπως είπε «απασχολεί σήμερα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ελληνική κοινωνία», εμφανίστηκε αισιόδοξος καθώς όπως είπε «οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλές όμως τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού». Αναγνώρισε ότι «εξακολουθούμε να βλέπουμε έναν συστηματικά υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα που είναι χαμηλότερος από την ΕΕ. Έχει υπάρξει μια συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το κύριό μας μέλημα αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ είπε κι αναφέρθηκε στο καλάθι του νοικοκυριού και στο market pass».

Για την αισχροκέρδεια ανέφερε ότι ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι μία απλή υπόθεση, αλλά «για πρώτη φορά έχουμε νομοθετικά αλλά και ρυθμιστικά εργαλεία στη διάθεσή μας που μας επιτρέπουν να επιχειρούμε να ελέγχουμε την αγορά πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν». Είπε επίσης ότι υπάρχει διάταξη για την πάταξη της αισχροκέρδειας που εφαρμόζεται με τσουχτερά πρόστιμα.

Έμφαση στην μείωση φόρων

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την αύξηση του στο εμπορικό έλλειμμα και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο μεγάλο κόστος που έχουν οι εισαγωγές, στο υψηλό κόστος της ενέργειας εισαγωγών και πρόσθεσε ότι θα αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό όταν θα αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην μείωση των άμεσων φόρων που είχε υποσχεθεί και άφησε ανοικτό το αν θα προχωρήσει σε μείωση των έμμεσων φόρων στην επόμενη τετραετία. Συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο, στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και άλλες παρεμβάσεις όπως οι μειώσεις φόρων που αφορούν τους αγρότες.

«Αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας. Είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία».

Ο πρωθυπουργός για τον κατώτατο μισθό

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού (έχει υπάρξει η πρώτη από 650 σε 713) θα γίνει 1η Απριλίου, γιατί τότε αρχίζει η τουριστική σεζόν και όχι γιατί συνδέεται με τις εκλογές (που μπορεί να γίνουν τον Απρίλιο). Αν και είναι βασικό προεκλογικό του στοιχείο η γενικότερη αύξηση των μισθών στην επόμενη τετραετία, εντούτοις το συνέδεσε με την αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας και άφησε να εννοηθεί ότι η αύξηση επαφίεται εντέλει στις προθέσεις των επιχειρηματιών και στις ανάγκες τους.

Ο κ. Μητσοτάκης απαξίωσε το μαξιλάρι των 37 δισ. της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι «μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι. Δεν είμαι περήφανος για το μαξιλάρι που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς είναι προιόν υπερφορολόγησης, τα σημερινά διαθέσιμα φθάνουν στα 39 δισ.». Αναγνώρισε την αύξηση του δημοσίου χρέους για να στηρίξει την οικονομία και τις επιχειρήσεις στην διάρκεια της πανδημίας. Για τις απευθείας αναθέσεις και τους διαγωνισμούς κλειστού τύπου αμφισβήτησε τα στοιχεία που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα απέδωσε στις ανάγκες της περιόδου της πανδημίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx