ΘΕΜΑ

Λούλα κατά Μπολσονάρο για γενοκτονία αυτοχθόνων στον Αμαζόνιο

Λούλα κατά Μπολσονάρο για γενοκτονία των Yanomami στον Αμαζόνιο,

Σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης κήρυξε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, την περιοχή της φυλής Yanomami στον Αμαζόνιο, στη βόρεια πολιτεία Ροράιμα της χώρας. Εκατοντάδες παιδιά της φυλής έχουν πεθάνει από υποσιτισμό τα τελευταία χρόνια, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές και προχθές μετέφεραν με προεδρική εντολή, 16 μικρά παιδιά με αεροπλάνο σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας για νοσηλεία, καθώς κινδύνευαν να πεθάνουν από την πείνα.

Ο πρόεδρος Λούλα, σε δηλώσεις του χθες κατηγόρησε τον προκάτοχό του Μπολσονάρο για διάπραξη εγκλήματος, γενοκτονίας-όπως είπε χαρακτηριστικά, για να δώσει την περιοχή των Yanomami μετά σε φεουδάρχες γης. Ο Λούλα, επισκέφθηκε τη Ροράιμα, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Βενεζουέλα και τη Γουιάνα και μίλησε με τους ανθρώπους της φυλής που κοντεύει να ξεκληριστεί για το πως έχει η κατάσταση.

Οι θάνατοι παιδιών αλλά και ενηλίκων, όπως τον ενημέρωσαν οι γιατροί συνδέεται αφενός με

τη ρύπανση των υδάτων που προκαλείται από την εξόρυξη και την υλοτομία, και κατ’ επέκταση με την δραματική μείωση των διατροφικών μέσων που είχαν από τον Αμαζόνιοι οι Γιανομάμι. Ο Λούλα δήλωσε σοκαρισμένος με την κατάσταση που αντίκρυσε και πρόσθεσε: «Αυτό που είδα στη Ροράιμα, δεν είναι μία ανθρωπιστική κρίση, είναι μία γενοκτονία: Ένα προμελετημένο έγκλημα εναντίον των Γιανομάμι, που διαπράχθηκε από μια κυβέρνηση αναίσθητη. Ήρθα εδώ για να δεσμευτώ ότι θα αντιμετωπίσουμε εφεξής τους αυτόχθονες ως ανθρώπινα όντα».

500 νεκρά παιδιά των Yanomami 

Υπολογίζεται ότι 28.000 αυτόχθονες ζουν στο καταφύγιο των Yanomami. Κυνηγούν, ασκούν

μικρής κλίμακας γεωργία και ζουν σε μικρά διάσπαρτα χωριά. Στα τέσσερα χρόνια που ήταν στην εξουσία ο Μπολσονάρο στράφηκε με διάφορες αποφάσεις κατά των ιθαγενών και έδωσε άδειες για εκτεταμένες καλλιέργειες σε φεουδάρχες και επίσης άδειες για εξορυκτικές εργασίες και εταιρείες φίλα προσκείμενων επιχειρηματιών. Παράλληλα αποδυνάμωσε το πλαίσιο νομικής προστασίας της περιοχής αυτής του Αμαζονίου και ευνόησε με κάθε τρόπο τις παράνομες δραστηριότητες στο Δάσος.

Σήμερα, περίπου 20.000 παράνομοι ανθρακωρύχοι εκτιμάται, σύμφωνα με το βραζιλιάνικο πρακτορείο ειδήσεων Αgenciabrasil,  ότι λειτουργούν μέσα στο καταφύγιο Yanomami, το οποίο είναι πλούσιο σε χρυσό, διαμάντια και ορυκτά. Το 2021, ανθρακωρύχοι στην περιοχή άνοιξαν πυρ εναντίον κατά ιθαγενών Yanomami χρησιμοποιώντας αυτόματα όπλα.

Η νέα κυβέρνηση Λούλα δηλώνει ότι περισσότερα από 500 παιδιά αυτοχθόνων έχουν πεθάνει τα τελευταία χρόνια λόγω της μόλυνσης του νερού από υδράργυρο, το οποίο συνδέεται άμεσα με την παράνομη εξόρυξη χρυσού και τον διαχωρισμό των μετάλλων. Η Sonia Guajajara, υπουργός για τις Υποθέσεις των Αυτοχθόνων, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Μπολσονάρο πρέπει να καταστεί υπόλογη για το γεγονός ότι επέτρεψε αυτήν την κατάσταση να επιδεινωθεί σε σημείο που βρίσκουμε ενήλικες που ζυγίζουν ίσα με παιδιά και παιδιά αποστεωμένα».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Φλάβιο Ντίνο, κατηγόρησε επίσης την προηγούμενη κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε την κοινότητα των αυτοχθόνων και ανακοίνωσε ότι αρχίζει ποινική και διοικητική έρευνα για τα πεπραγμένα Μπολσονάρο. Εάν τεκμηριωθεί το έγκλημα τότε ο Μπολσονάρο κινδυνεύει με έκδοση από τις ΗΠΑ, κάτι που δεν μπορεί να γίνει για την υποκίνηση των διαδηλωτών που κατέλαβαν τα κυβερνητικά κτήρια, κατά την έναρξη της θητείας του Λούλα.

Εκτός από την αερομεταφορά μερικών από τα πιο σοβαρά άρρωστα παιδιά της φυλής, οι

αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν ότι το υπουργείο Υγείας θα δημιουργήσει ένα νοσοκομείο στην περιοχή των Γιανομάμι και θα στείλει προμήθειες και επαγγελματίες υγείας στην περιοχή. Ο γιατρός Andre Siqueira, δήλωσε ότι οι Yanomami δεν είναι η μόνη φυλή που βρίσκεται σε υπαρξιακό κίνδυνο και τόνισε ότι πολλές άλλες αυτόχθονες κοινότητες κινδυνεύουν από τις παράνομες, αλλά και τις νόμιμες δραστηριότητες που προώθησε η κυβέρνηση Μπολσονάρο για να εξυπηρετήσει επιχειρηματικούς φίλους εις βάρος των αυτόχθονων του Αμαζονίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx