Στην αντεπίθεση ο Τσίπρας, στα κάγκελα η αντιπολίτευση

Η προεκλογική ανακωχή και το σενάριο 'Τσίπρας υπό κηδεμονία', Νεφέλη Λυγερού

Σε εφαρμογή έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και του αρνητικού κλίματος που άφησε σε μεγάλη μερίδα πολιτών η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Έτσι με το ξεκίνημα της εβδομάδας ανακοινώθηκε η προετοιμασία για την έξοδο στις αγορές, ενώ ο ίδιος ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση συνεχίζει να αναδεικνύει τα αρνητικά της συμφωνίας με τα Σκόπια και κάνει λόγο για αποπροσανατολισμό.

Θέλοντας να δείξει προφανώς ότι «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» η κυβέρνηση κοινοποίησε σχεδόν με το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου την έκδοση πενταετούς ομολόγου με στόχο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, την άντληση 2 έως 2,5 δισεκ. ευρώ και προσδοκία για επιτόκιο γύρω στο 3,5%.

Η έκδοση του ομολόγου ήταν προγραμματισμένη από καιρό, αναβλήθηκε όμως, λόγω της πολιτικής αναταραχής και των δύο κρίσιμων ψηφοφοριών στην Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης και τις Πρέσπες. Σήμερα ωστόσο η κυβέρνηση έκανε το βήμα, συνεκτιμώντας το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, καθώς τις δύο τελευταίες εβδομάδες Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία προχώρησαν σε ιδιαίτερα επιτυχείς εκδόσεις ομολόγων.

Αν και το χάσμα στις αποδόσεις, σε σχέση με τις παραπάνω χώρες εξακολουθεί να είναι μεγάλο, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κατέγραφε το πρωί χαμηλο τετραμήνου, κάτι που οι αναλυτές απέδωσαν στον τερματισμό της πολιτικής αβεβαιότητας, που επικρατούσε το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Το “στοίχημα” της εξόδου

Σημαντικός είναι βεβαίως και ο ρόλος του γενικότερου οικονομικού κλίματος που περιλαμβάνει την σημαντική επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες τον Δεκέμβριο, την μείωση του ELA, αλλά και τις προβλέψεις ΕΕ και ΔΝΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019. Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε σήμερα ότι είναι «σαφής η τάση πως η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές».

Για την κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά για τον πρωθυπουργό, η επιτυχής έκδοση ενός ομολόγου, έστω και πενταετούς, αποτελεί ένα στοίχημα, καθώς αξιοποιείται πολιτικά έναντι των παλαιών επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης για «μη καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα και κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη «κατεδαφίζει» άλλο ένα από τα «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης» σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να βγει στις αγορές.

Ο πρωθυπουργός είχε όμως και άλλο ένα χαρτί. Επέλεξε να ανακοινώσει ο ίδιος την προαναγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ στα 650, μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 11%, με ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου. Με την κατάργηση μάλιστα του υποκατώτατου μισθού (510 ευρώ) η αύξηση αυτή είναι 27% για τους νέους έως 25 ετών, όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας.

Η κατάργηση του υποκατώτου μισθού είχε συμφωνηθεί βέβαια από τον Σεπτέμβριο, το ύψος της αύξησης όμως, κατά την κυβέρνηση, παρέμενε ανοιχτό μέχρι και τις πρόσφατες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου  με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ανεξαρτήτως πάντως των λεπτομερειών, εκείνο που έκανε σήμερα σαφές ο πρωθυπουργός είναι η αλλαγή της ατζέντας και η στροφή σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και ανάκτησης εργασιακών δικαιωμάτων.

Έχει άλλωστε προγραμματισμένα και άλλα νομοσχέδια (νόμος Κατσέλη, 120 δόσεις) με τα οποία θα επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές, για τις οποίες και σήμερα επανέλαβε ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο. Σε αυτό το διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να γίνει διακριτή από τους πολίτες η αντίθεση τις δικής του πολιτικής με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΝΔ. Στόχος του είναι φυσικά να βάλει διλήμματα στα μετριοπαθή στρώματα του πολιτικού κέντρου με απώτερο σκοπό να τα προσελκύσει.

Διαφοροποιήσεις και στην αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση, θωρακίζεται πίσω από την εξέλιξη που είχε το εθνικό θέμα και επιχειρεί να αναδείξει το επιζήμιο της συμφωνίας των Πρεσπών. Κάνει μάλιστα λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την πλευρά της κυβέρνησης, μέσα από αυτά που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, και κρατά  πάντα στο κάδρο τον μειοδοτικό, όπως εκτιμά, χαρακτήρα της Συμφωνίας.

Επικρίσεις για την στάση της στην ψηφοφορία δέχεται όμως και η ΝΔ και μάλιστα από την ευρύτερη δεξαμενή των δεξιών ψηφοφόρων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι το «θα κάνω ότι μπορώ για να μπλοκάρω κοινοβουλευτικά την κύρωση», που είπε ο Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη, περιορίστηκε στην εγγραφή όλων των βουλευτών της ΝΔ ως ομιλητών. Κάτι βεβαίως που είχε μόνο ένα αποτέλεσμα: Να γίνουν οι τρεις ημέρες συζήτησης, που ζητούσε αρχικά η ΝΔ, δυόμιση, αντί για δύο που είχε ορίσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε αντίθεση με την ΝΔ, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και το ΚΙΝΑΛ που καταψήφισε την Συμφωνία, αποσυνδέουν την κριτική τους στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την εξέλιξη στο εθνικό θέμα. Έτσι, το ΚΙΝΑΛ τον κατηγορεί για καθυστέρηση και επισημαίνει ότι η αύξηση θα χαθεί από την μείωση του αφορολόγητου που ο ίδιος ψήφισε. Από την πλευρά του το ΠΟΤΑΜΙ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός σκέφτεται μόνο την «εξασφάλιση εκλογικής πελατείας» και εκτιμά ότι η αύξηση του κόστους εργασίας, από την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα φέρει απολύσεις και μεγαλύτερη ανεργία.  Για «προεκλογική φιέστα» που έχει ως στόχο να «μονιμοποιήσει το αντεργατικό πλαίσιο» που υπηρέτησε και υπηρετεί η κυβέρνηση κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Στην κυβέρνηση πάντως εκτιμούν ότι ο δρόμος έχει ανοίξει πλέον για την κοινωνική ατζέντα  και θέλουν να αξιοποιήσουν κάθε θετική είδηση που έρχεται από τις Βρυξέλλες και τις αγορές. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετά «αγκάθια» ακόμη στα άλλα δύο θέματα που θέλει ο πρωθυπουργός να κλείσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και αφορούν την προστασία πρώτης κατοικίας και τις 120 δόσεις για τα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx