Στην Κύπρο για την Σύνοδο των επτά μεσογειακών χωρών ο Τσίπρας
29/01/2019Θέματα ενέργειας, το Κυπριακό, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και το μεταναστευτικό, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027 θα συζητηθούν στη σημερινή 5η Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου.
Στην Σύνοδο που γίνεται στην Λευκωσία με την συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, μετέχουν η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Μάλτα).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, αναμένεται:
- να τονισθεί η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ευρύτερη περιοχή·
- να συζητηθούν οι προοπτικές των ευρωτουρκικών σχέσεων και η ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα·
- να υπογραμμισθεί η ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα·
- να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική και να υπογραμμισθεί ότι μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη Μεσόγειο είναι απαραίτητη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενίσχυση του ρόλου της στις διεθνείς εξελίξεις.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή, συλλογική λύση, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Θα υπογραμμίσει επίσης ότι όλες οι προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου είναι αλληλένδετες και ότι δεν είναι δυνατό να γίνεται λόγος για αλληλεγγύη χωρίς την ανάπτυξη μηχανισμού ανακατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία και τις προτάσεις για ισχυρό προϋπολογισμό της με σταθεροποιητική λειτουργία.
Για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027) ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής, προκειμένου να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή. Για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση νέων πολιτικών για την έρευνα και την καινοτομία, ή η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ – της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προς το σκοπό αυτό, απαιτούνται νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.
Τέλος, σχετικά με τα ζητήματα της ενέργειας ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, με βασικό πυλώνα την διασύνδεση ενεργειακής και περιφερειακής ασφάλειας και τον πολλαπλασιασμό ενεργειακών πηγών και οδεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναφερθεί στην ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου, τμήμα του οποίου είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, η έναρξη κατασκευής του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), τα εγκαίνια της 3ης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και η προώθηση του αγωγού East-Med στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, θα συζητηθούν και οι προοπτικές του αγωγού Turkish Stream.
Αύριο Τετάρτη στις 9.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.