ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έτοιμη για έρευνες-γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης η Τουρκία

Έτοιμη για έρευνες- γεωτρήσεις στη Νότια Κρήτη η Τουρκία

Κλιμακώνει την πρόκληση με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο η Τουρκία, καθώς το φέρνει για ψήφιση στο Κοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για έρευνες-γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, ενώ τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στη γείτονα αναφέρουν ότι η Τουρκία αναλαμβάνει δράση στη Μεσόγειο «παρά τα εμπόδια της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας».

Το “Μνημόνιο Συναντίληψης”, το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων και στην υλοποίηση κοινών έργων στον τομέα της έρευνας, της ανάπτυξης και της παραγωγής χερσαίων και θαλάσσιων πόρων των δύο χωρών, κατατέθηκε ήδη στο τουρκικό Κοινοβούλιο.  Το νομοσχέδιο για το Μνημόνιο, που υπογράφηκε στην Τρίπολη στις 3 Οκτωβρίου 2022, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αφού πρώτα εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Η έγκριση αναμένεται σε αρκετές εβδομάδες.

Να σημειωθεί ότι δικαστήριο της Λιβύης πριν 20 μέρες είχε αποφασίσει την αναστολή εκτέλεσης του τουρκολιβυκού Μνημονίου για τους υδρογονάνθρακες. Ωστόσο, στη συνέχεια, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Mohamed Aoun ανακοίνωσε ότι η συμφωνία ήταν έγκυρη. Μετά τις δηλώσεις αυτές, η Τουρκία ξεκίνησε τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας. Η Άγκυρα μάλιστα επικοινώνησε τότε με την κυβέρνηση της Τρίπολης, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση Ντμπειμπά υποστηρίζει τη συμφωνία, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε δηλώσει ότι «μια γενική τοποθέτηση θα ήταν πως μια προσωρινή κυβέρνηση, νομίζω, δεν μπορεί να σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αυτό τουλάχιστον ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες. Και, μάλιστα, σε μια υπόθεση η οποία επίσης κρίνεται από ένα ανώτερο δικαστήριο».

Έρευνες-γεωτρήσεις

Με τίτλο: «Τίθεται σε ισχύ το Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Τουρκιγέ” σε πρωτοσέλιδη αναφορά υποστηρίζει ότι «στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεννόησης, η Τουρκία θα συμμετάσχει σε έργα που σχετίζονται με την εξερεύνηση, την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διύλιση, την εμπορία, τη διανομή και το εμπόριο των πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη. Η BOTAS και η TPIC θα συμμετάσχουν επίσης στο έργο, όπως επίσης κι η TPAO με τα ερευνητικά σκάφη της». Αναφέρεται ότι η συμφωνία έχει δυνητικά κέρδη 30 τρισ. δολαρίων.

Στο μνημόνιο συνεννόησης που υποβλήθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση περιλαμβάνονται λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Παρά τις αντιρρήσεις χωρών όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Γερμανία, η Τουρκία και η Λιβύη θα πραγματοποιήσουν κοινές εργασίες σε πολλούς τομείς στο πλαίσιο της συμφωνίας. Βάσει της συμφωνίας, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στην ανάπτυξη έργων που σχετίζονται με την εξερεύνηση, την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διύλιση, την εμπορία, τη διανομή και το εμπόριο υδρογονανθράκων της Λιβύης, καθώς και με την παραγωγή και το εμπόριο πετρελαίου, φυσικού αερίου, πετροχημικών και διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου.

Θα ενθαρρυνθεί επίσης η ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Στην αιτιολόγηση του μνημονίου συνεννόησης αναφέρεται: «Με τη συμφωνία αυτή, επιδιώκεται η αύξηση της υφιστάμενης συνεργασίας μέσω βημάτων όπως η υλοποίηση κοινών έργων για την εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή χερσαίων και υπεράκτιων πόρων των δύο χωρών. Επιπλέον, υπογραμμίζεται για άλλη μια φορά η σημασία της συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί από τις εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες των εμπλεκόμενων μερών».

Στον τομέα των υδρογονανθράκων, το κείμενο του μνημονίου αναφέρει επίσης ότι θα ανταλλάσσονται πληροφορίες και εμπειρογνωμοσύνη με την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων των δύο χωρών. Άλλοι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν έργα σχετικά με την ανάπτυξη και τη χρήση των πόρων υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων νομοθετικών σχεδίων, την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τη δομή της αγοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Επιπλέον, η TPAO και η λιβυκή κρατική εθνική εταιρεία πετρελαίου (NOC) θα συνάψουν συμφωνίες για την εκτέλεση εργασιών πετρελαίου σε χερσαία και υπεράκτια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Θα δοθεί στήριξη και στις δύο εταιρείες για τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων/εταιρικών συνεργασιών. Η χρήση των σεισμικών ερευνητικών σκαφών και των σκαφών γεώτρησης που ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από την TPAO στη Λιβύη αποτελεί επίσης ένα από τα άρθρα της συμφωνίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx