Νέα αναβολή Παπαχριστόπουλου για την διευκόλυνση Καμμένου
01/02/2019Νέα αναβολή στην ημερομηνία παραίτησής του έδωσε σήμερα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος λίγη ώρα νωρίτερα επέμενε ότι θα παραδώσει εντός της ημέρας την έδρα στο κόμμα. Τελικά δεν παραιτείται ακόμη, ενώ την ίδια ώρα δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς προκειμένου ο Καμμένος να παραμείνει αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος.
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έφτασε στη Βουλή με την παραίτηση στο χέρι και πήγε στο γραφείο του Προέδρου. Βγαίνοντας όμως, λίγη ώρα αργότερα, ανακοίνωσε ότι ο Νίκος Βούτσης του ζήτησε να μείνει βουλευτής για λίγο ακόμη.
«Την στιγμή που ο πρόεδρος με παρακάλεσε, αναβάλλω την παραίτηση για 4 με 5 ημέρες και παίρνω το χρέος της ανακολουθίας μου. Η αμαρτία μου θα είναι αυτές οι 4 με 5 ημέρες» είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ. Παραλλήλως, εξέφρασε την ελπίδα όλη αυτή η ιστορία να τελειώσει την επόμενη εβδομάδα. Ποια είναι όμως όλη η ιστορία;
Προκάλυμμα τα Σκόπια
Η αναβολή αυτή εκτιμάται ότι έγινε για να ψηφίσει και την κύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να μην μπει η κυβέρνηση σε περιπέτειες ανάλογες με αυτές στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ. Η παραίτησή του ωστόσο, ποσώς θα επηρέαζε την συγκεκριμένη ψηφοφορία, αφού η έδρα θα πήγαινε στον Κουίκ, ο οποίος την ψηφίζει από χέρι.
Αυτό που φαίνεται πιο λογικό είναι ότι η δεύτερη αναβολή δόθηκε, προκειμένου να μην στερηθεί ο Πάνος Καμμενος ούτε για μία ημέρα τα προνόμια του αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος, κάτι που θα προκαλούσε μια παραίτηση σήμερα και η αναμενόμενη στην συνέχεια ανεξαρτητοποίηση Κουίκ.
Η κυβέρνηση άλλωστε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προτίθεται να φέρει την επόμενη εβδομάδα ρύθμιση σχετικά με την συγκρότηση των κοινοβουλευτικών ομάδων, η οποία θα δίνει λύση στο αδιέξοδο του Πάνου Καμμένου. Από την άλλη, στα τυχερά του Παπαχριστόπουλου από την εξέλιξη, πέραν του γεγονότος ότι θα παραμείνει στο προσκήνιο για άλλη μία εβδομάδα, είναι και ο μισθός Φεβρουαρίου ως βουλευτής.
Ενδείξεις για τις προθέσεις του έδωσε ο βουλευτής νωρίς το πρωί, όταν μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή επέμεινε ότι θα παραιτηθεί εντός της ημέρας, αλλά δεν το έχει κάνει ακόμη γιατί δεν πρόλαβε να πάει στην Βουλή, εξαιτίας μιας βλάβης στο αυτοκίνητό του!
«Θα παραιτηθώ εντός της ημέρας. Εγώ τον λόγο μου τον κρατάω. Απλώς θα καθυστερήσω λίγο να πάω στη Βουλή γιατί χάλασε το αυτοκίνητό μου» είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, ο οποίος έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι θα παραιτηθεί, αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνία των Πρεσπών.
Η αλλαγή στάσης και τα σενάρια
Η αλλαγή της στάσης Παπαχριστόπουλου γίνεται όμως την ώρα που δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για τους χειρισμούς κυβέρνησης και Βουλής προκειμένου να μην διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος και της πρώτης αναβολής, η οποία έδωσε στον Πάνο Καμμένο μία εβδομάδα, προκειμένου να διευθετήσει τα ζητήματα που θα προέκυπταν από την παραίτηση του βουλευτή του.
Όπως είναι γνωστό, με την παράδοση της έδρας από το Παπαχριστόπουλο στο κόμμα, βουλευτής εκλέγεται ο Κουίκ, ο οποίος είναι δεδομένο ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση όμως οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να διατηρήσουν, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, την ΚΟ τους, αφού ο Αριστείδης Φωκάς, ο πέμπτος της ομάδας, δεν έχει εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αλλά προέρχεται από μεταγραφή.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πάντως, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα και πληροφορίες, στο κοινοβούλιο επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, προκειμένου να παρακαμφθεί το συγκεκριμένο άρθρο και να διατηρήσουν οι ΑΝΕΛ την ΚΟ τους. Η μηχανική βλάβη, που επικαλέστηκε αρχικά ο Παπαχριστόπουλος, έδινε έναν κάποιον χρόνο, εντός της ημέρας, φαίνεται όμως ότι αυτός δεν ήταν αρκετός και έτσι δόθηκε η δεύτερη αναβολή.
Η «πολύφερνη» ψήφος
Μία λύση στο αδιέξοδο του Πάνου Καμμένου θα ήταν αμέσως μετά την παραίτηση Παπαχριστόπουλου να παραιτηθεί και ο Κουίκ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών όμως δεν έχει δείξει διάθεση να παραιτηθεί από βουλευτής, μόλις η έδρα περάσει στα χέρια του, ούτε όμως και να παραμείνει στους ΑΝΕΛ.
Η έδρα του Κουίκ άλλωστε είναι απαραίτητη για την κυβέρνηση Τσίπρα, προκειμένου να συμπληρώνει με σχετική ευκολία τις απαραίτητες 151 ψήφους στις ονομαστικές ψηφοφορίες, οι οποίες, με βάση τις ιδιαιτερότητες της παρούσας Βουλής, έχουν γίνει πλέον καθεστώς και μάλιστα με «την άδεια του προεδρείου».
Όλα τα παραπάνω όμως κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη για την κυβέρνηση να βρεθεί μία λύση για τους ΑΝΕΛ, ειδικά μετά το ξέσπασμα Καμμένου, ο οποίος κατήγγειλε ευθέως τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής ότι απεργάζονται σχέδια για την διάλυση της ΚΟ του.
Η αναφορά μάλιστα του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «δεν είναι ηθικό η πολιτικά ορθό να διαλύονται ΚΟ κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδο τους στο Κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές για λόγους συνείδησης ή άποψης μπορούν να αποχωρήσουν» επιβεβαίωσε εμμέσως ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται κάποιο σχέδιο και έβαλε φωτιά στην σεναριολογία. Η αποστροφή Τζανακόπουλου εντάσσει όμως στην όποια ρύθμιση της κυβέρνησης και την περίπτωση του Ποταμιού, η ΚΟ του οποίου έχει ήδη διαλυθεί και οι βουλευτές του λογίζονται πλέον ως ανεξάρτητοι.
Ούτε μια ημέρα
Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να φέρνει την επόμενη εβδομάδα ρύθμιση, που θα προβλέπει ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν όλα τα δικαιώματα, ανεξαρτήτως του αριθμού των βουλευτών που διαθέτουν. Με μια τέτοια ρύθμιση αντικρούει μάλιστα και τις κατηγορίες ότι συναλλάσσεται υπογείως με τον Καμμένο ή, ακόμη χειρότερο, ότι υποκύπτει στους εκβιασμούς του.
Παρά τα «καρφιά» του Κοτζιά όμως ότι δεν είναι χαρακτηριστικό της Αριστεράς «το να κάνεις χατίρια σε εκβιαστές» η κυβέρνηση δείχνει την διάθεση να κάνει το χατίρι στον Πάνο Καμμένο και να μην του στερήσει ούτε για μια ημέρα τα δικαιώματα του αρχηγού. Αν η παραίτηση Παπαχριστόπουλου γινόταν σήμερα , εντός της ημέρας οι ΑΝΕΛ δεν θα είχαν ΚΟ και ο Πάνος Καμμένος θα έχανε τα προνόμια του αρχηγού. Αν όμως αυτή γίνει μετά την ψήφιση της κυβερνητική ρύθμισης ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν χάνει τα προνόμιά του ούτε για μια ημέρα.
Ο Καμμένος πάντως διαμηνύει ότι «δεν θέλει χάρες», αλλά «την εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας», η οποία για τον ίδιο δεν είναι άλλη από την σωστή ανάγνωση και ερμηνεία της συγκεκριμένης παραγράφου του Κανονισμού της Βουλής. Ότι δηλαδή, οι πέντε απαραίτητα εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια ενός κόμματος βουλευτές απαιτούνται μόνον για την αρχική συγκρότηση ΚΟ και ότι αυτό δεν επηρεάζεται από την μελλοντική πορεία του κόμματος. Με μια τέτοια δήλωση όμως από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής μένει εκτός ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος διαθέτει πλέον μόνο δύο βουλευτές.