ΡΕΠΟΡΤΑΖ

O σεισμός άνοιξε πέρασμα Τουρκίας-Αρμενίας που ήταν κλειστό 35 χρόνια

O σεισμός άνοιξε τα σύνορα Τουρκίας-Αρμενίας μετά από 35 χρόνια,

Το συνοριακό πέρασμα Τουρκίας-Αρμενίας στο Αλικάν άνοιξε μετά από 35 ολόκληρα χρόνια για πρώτη φορά, προκειμένου να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς της επαρχίας Καχραμάνμαρας. Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αλλά και το αρμενικό πρακτορείο ArmenPress, περίπου 100 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασαν ήδη από τα σύνορα και κατευθύνονται προς τους πληγέντες.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας για την Αρμενία, ο Σερντάρ Κιλίτς, ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες από φορτηγά που διασχίζουν το σημείο ελέγχου Αλικάν στην τουρκική πλευρά του ποταμού Αράς που αποτελεί το σύνορο. «Πάντα θα θυμάμαι την γενναιόδωρη βοήθεια που έστειλε ο λαός της Αρμενίας για να συμβάλλει ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες από τον σεισμό στην Τουρκία», έγραψε ο Κιλίτς.

Σύμφωνα με το Αnadolu, το πέρασμα χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά για την μεταφορά βοήθειας από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο στην πληγείσα από τον σεισμό Αρμενία το 1988. Η Άγκυρα δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ερεβάν από την δεκαετία του ΄90. Τον περασμένο χρόνο, Τούρκοι και Αρμένιοι ηγέτες είχαν ανεπίσημη συνάντηση σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο έπειτα από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους σε μια προσπάθεια για σταδιακή αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Αρμένιοι και Τούρκοι διασώστες μαζί

Και δεν είναι μόνον η ανθρωπιστική βοήθεια που διαμορφώνει μία διαφορετική ατμόσφαιρα. Αρμένιοι διασώστες μαζί με Τούρκους συναδέλφους τους κατάφεραν να βγάλουν ζωντανό ένα 8χρονο κορίτσι από τα χαλάσματα στην πόλη Αντιγιαμάν, χθες, όπως αναφέρει στο ArmenPress ο Τούρκος βουλευτής αρμενικής καταγωγής Garo Paylan.

«Η ομάδα διάσωσης της Αρμενίας μαζί με την ομάδα της τουρκικής υπηρεσίας AFAD διέσωσαν ένα οκτάχρονο κορίτσι στο Αντιγιαμάν. Η αλληλεγγύη είναι ζωή», έγραψε ο Paylan. Αμέσως μετά τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε την Τουρκία, η Αρμενία ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσε να βοηθήσει, με σωστικό συνεργείο. Για το σκοπό αυτό, 27 Αρμένιοι διασώστες μετέβησαν στη ζώνη καταστροφής της Τουρκίας την επόμενη μέρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx