ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μονόδρομος για τον Μητσοτάκη η απρόσιτη αυτοδυναμία

Μονόδρομος για τον Μητσοτάκη η απρόσιτη αυτοδυναμία, Σπύρος Γκουτζάνης

Στο υπεραισιόδοξο έως απρόσιτο σενάριο για αυτοδυναμία επέμεινε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη που έδωσε χθες στην ΕΡΤ. Ενδεχομένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, αφού επί του παρόντος δεν φαίνεται προοπτική για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Η σκληρή τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ευρωκοινοβούλιο στην πρόσφατη συζήτηση για τις παραβιάσεις της δημοκρατίας στην Ελλάδα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο πρωθυπουργός επιμένει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Προφανώς έχει συνείδηση πως το ενδεχόμενο μίας συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο πρωθυπουργό συγκεντρώνει αμελητέες πιθανότητες. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρίτης κατά σειρά εκλογικής αναμέτρησης, παρότι μία τόσο παρατεταμένη πολιτική και εκλογική αντιπαράθεση δύσκολα την αντέχει η οικονομία, η κοινωνία και το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Το να αφήνεται να αιωρείται το ενδεχόμενο τρίτων κατά σειρά εκλογών μοιάζει με απειλή του πρωθυπουργού προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε μία τέτοια περίπτωση θα υφίστατο μεγάλη εκλογική πίεση.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ επανέφερε το σενάριο της συνεργασίας των ηττημένων στις πρώτες εκλογές (με την απλή αναλογική), ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Άλλωστε, είναι πολύ δύσκολο, αν και μαθηματικά δεν αποκλείεται, το ενδεχόμενο να προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς τη ΝΔ, ακόμα κι αν αυτή είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές με απλή αναλογική.

Αυτοδυναμία απρόσιτη

Ανεξάρτητα πάντως από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού πριν και στον δρόμο προς τις εκλογές, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο της συνεργασίας, εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στις δεύτερες εκλογές αλλά χωρίς αυτοδυναμία, με ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ που ενδεχομένως αποσχιστεί και με βουλευτές από την Ελληνική Λύση, αφού ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι αρνητικός για να συνεργαστεί σύσσωμο το κόμμα του με τηξ ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τον χρόνο των εκλογών, ωστόσο οι πληροφορίες αλλά και η ανακοίνωση όλο και περισσότερων παροχών οδηγεί προς τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου. Αυτό το σενάριο θεωρούν περίπου βέβαιο και τα στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ. Εάν πάντως γίνουν στις 9 Απριλίου τότε οι διερευνητικές εντολές θα εξελιχθούν την Μεγάλη Εβδομάδα και ο τρίτος που θα πάρει την εντολή μπορεί να τσουγκρίζει αυγά. Υπάρχει, ωστόσο, και το ενδεχόμενο όλη αυτή η φιλολογία για τις 9 Απριλίου να είναι ένας παραπλανητικός ελιγμός και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στήσει τις πρώτες κάλπες προς το τέλος Μαΐου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx