ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ελληνοτουρκικός διάλογος: Η Αθήνα για τις προτάσεις Τσαβούσογλου (utd)

Πως οριοθετεί την στάση της η Αθήνα στις προτάσεις Τσαβούσογλου για ελληνοτουρκικό διάλογο (utd)

Η Αθήνα οριοθετεί προσεκτικά τις θέσεις της στην “επίθεση φιλίας” της Τουρκίας και στις προτάσεις της για επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, έκανε λόγο για έξη  μέτρα-προτάσεις της γείτονος για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Όπως πάντως παρατηρούν έμπειροι αναλυτές των ελληνοτουρκικών ο κ. Τσαβούσογλου περιορίστηκε να δημοσιοποιήσει μόνο τρείς τις πλέον ανώδυνες προτάσεις για την επανέναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου, από το σύνολο των έξη που παρουσίασε η τουρκική πλευρά στην συνάντηση Καλίν – Μπούρα  

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η χώρα μας ήταν μία από τις πρώτες που εξέφρασαν αλληλεγγύη και έστειλαν βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές και ανέφερε πως στην συνάντηση Καλίν-Μπούρα που προηγήθηκε στις Βρυξέλλες, η Άγκυρα είχε παρουσιάσει έξι σημεία μιας πρότασής της για επανέναρξη των συνομιλιών. Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε «φίλο» τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Μιλώντας για το παρασκήνιο της συνάντησης του Ιμπραχίμ Καλίν, συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, με την Άννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε τα τρία από τα έξι σημεία της τουρκικής πρότασης:

  • Συνέχιση των διερευνητικών επαφών.
  • Συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σε διμερές επίπεδο.
  • Συνέχιση στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Κάναμε τις προτάσεις και περιμένουμε απάντηση από την ελληνική πλευρά», αναφέροντας πως «πρέπει να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και δεν πρέπει να περιμένουμε να προκύψει άλλη μια καταστροφή για να δουλέψουμε μαζί. Δεν πρέπει μόνο να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας, αλλά και να επιλύσουμε κάποιες διενέξεις και κάποια προβλήματά μας… Οι σύμβουλοί μας πήγαν στο Βερολίνο με έξι προτάσεις για να γίνει πρόοδος βήμα-βήμα και να επικεντρωθούμε σε θετική ατζέντα», κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ευχαρίστησε θερμά την χώρα μας και τους Έλληνες διασώστες.

Η Αθήνα

Πάντως διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αποτιμώντας τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων (του κ. Τσαβούσογλου) επεσήμαναν πως «η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητάς στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες  με τους γείτονές της με βάση την  εφαρμογή  του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στο πλαίσιο του σεβασμού των Αρχών και Αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ. Όπως  έχει πράξει με χώρες όπως η Ιταλία, ή Αίγυπτος και η Αλβανία».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως «η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι  η προϋπόθεση ώστε  να επιλυθεί η  μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία , που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.  Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των  σχέσεων μας με την Τουρκία,  είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx