Από τα “ξύλινα τείχη” στα drones – Tα διδάγματα για την Ελλάδα
23/04/2025
Η Πυθία είχε αποφανθή ότι τα “ξύλινα τείχη” θα σώσουν τους Αθηναίους, ο Θεμιστοκλής έκτισε 200 τριήρεις με χρήματα από τα μεταλλεία του Λαυρίου κι οι “παίδες Ελλήνων”(*) νίκησαν τους Πέρσες στην ναυμαχία της Σαλαμίνος διασώζοντας την Δύση, για πρώτη φορά το 480 π.Χ.
Οι σημερινοί “παίδες” χτίζουν την ισχύ της συγχρόνου Έλλάδος, με αγορές και ναυπηγήσεις πολεμικών συστημάτων θαλάσσης-αέρος, κόστους 25-28 δις ευρώ δανεικών. Τα μη επανδρωμένα συστήματα (drones) έχουν γίνει εξαιρετικά χρήσιμα στον πόλεμο της Γάζας, Ερυθράς θαλάσσης, Ουκρανίας και Ευξείνου Πόντου, κατά τον Αμερικανό στρατηγό Ντέβιντ Πετρέους (**).
Αυτό που παραλείπει ο πρώην αρχηγός των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, είναι το κόστος αναπτύξεως των “συστημάτων” αυτών. Προφανώς πολύ χαμηλότερο μιας φρεγάτας “Μπελχάρα”, αξίας ενός δισ. ευρώ και της επιβίωσης 150- 200 ναυτικών που σπανίζουν για το Πολεμικό Ναυτικό, με τους παρόντες μισθούς-πείνας.
Στην Ουκρανία, η χρήση των μη επανδρωμένων οχημάτων σε γη, θάλασσα και αέρα έχει αντιμετωπίσει την ρωσική υπεροχή σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Κατόρθωσε να βυθίσει το 1/3 του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θαλάσσης και την απόσυρση του υπολοίπου στα ανατολικά, με συνέπειες για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών στο κόσμο.
Οι Ουκρανοί παρήγαγαν πέρυσι 1,5 εκατομμύριο μη-επανδρωμένα αεροσκάφη με τα οποία διαρκούσης της νύκτας έπληξαν ρωσικές μονάδες, στρατηγεία, αεροδρόμια, αποθήκες πολεμικού υλικού, διυλιστήρια πετρελαίου ακόμη και την ρωσική πρωτεύουσα, Μόσχα. Αποδεικνύοντας τα μη επανδρωμένα συστήματα πιο θανατηφόρα από κάθε άλλο πολεμικό μέσο σε εδάφη του μετώπου που δεν ελέγχονται από καμία πλευρά.
Drones και τεχνητή νοημοσύνη
Οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαν την πρώτη επίθεση μη επανδρωμένων οχημάτων κατά των Ρώσων, από επίγεια ρομποτικά μέσα και με τηλεχειριζόμενα πολυβόλα. Σύντομα θα ενσωματώνουν την διαστημική και τεχνητή νοημοσύνη. Η ανθρώπινη νοημοσύνη έχει προ πολλού αναπτύξει την βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ και στην γειτονική μας Τουρκία ενώ η ελληνική νοημοσύνη θα μπορούσε να ενισχύσει την άμυνα όλων των αβύθιστων νήσων και βραχονησίδων του Αιγαίου πελάγους, κατασκευάζοντάς τα επιτοπίως, αντί ν’ αγοράζει στο εξωτερικό πανάκριβα πολεμικά πλοία που δεν μπορεί να τα επανδρώσει πλήρως.
(*) Αισχύλος: «Ίτε παίδες Ελλήνων ελευθερούτε πατριδ’ ελευθερούτε δε παίδας γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων, νυν υπέρ πάντων ο αγών».
(**) Συνέντευξη στον καλό συνάδελφο Αθανάσιο Κατσικίδη στο ΒΗΜΑ-Κυριακής του Πάσχα 20.4.25 , κατά το συμπόσιο των Δελφών.