ΑΝΑΛΥΣΗ

Από το 2023 τρέχει το σχέδιο για ευρωπαϊκή αεράμυνα – Δεν το γνώριζε ο Κυριάκος;

Από το 2023 τρέχει το σχέδιο για ευρωπαϊκή αεράμυνα – Δεν το γνώριζε ο Κυριάκος;, Αλέξανδρος Τάρκας

Διαστάσεις διπλωματικής οπερέτας αποκτά η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συγκρότηση ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας με βάση την επιστολή που απέστειλε, μαζί με τον Πολωνό ομόλογό Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ουρ. φον ντερ Λάιεν, με αίτημα τη συζήτησή της κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27ης-28ης Ιουνίου.

Η, βιομηχανικά πρωταγωνίστρια, Γερμανία απέρριψε την πρόταση που Μητσοτάκη με δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης και του υπουργείου Άμυνας. Αμφότεροι υπογράμμισαν ότι εξελίσσεται η σχετική πρωτοβουλία του Βερολίνου για ευρωπαϊκή αεράμυνα με την ονομασία ESSI (European Sky Shield Initiative) στην οποία συμμετέχει ήδη (!) η Ελλάδα και θα ενταχθεί η Πολωνία.

Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκαν καν με το ζήτημα, ενώ στην Αθήνα ελπίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα κάνει, τουλάχιστον, μία αμφίσημη δήλωση περί «χρησιμότητας όλων των προτάσεων» που συνεισφέρουν στην κοινή άμυνα. Πάντως, είναι γνωστό ότι το Παρίσι ενδιαφέρεται πρώτιστα για την απόσπαση αμυντικών συμβολαίων στην Ελλάδα και ελάχιστα, ως καθόλου, για εισπήδηση τρίτων σε μεγάλα προγράμματα που αποτελούν προνομιακό κεφάλαιο διαβουλεύσεων μεταξύ του κ. Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Το σχέδιο για ευρωπαϊκή αεράμυνα

Προ εβδομάδος, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την κοινή πρόθεση ανάπτυξης του μαχητικού αεροσκάφους FCAS, του άρματος μάχης MGCS και, ενδεχομένως, ενός πυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς, αλλά μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το στοιχείο που έχει προκαλέσει από απορίες ως ειρωνείες μεταξύ διπλωματών είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε -ή αδιαφόρησε για- το γεγονός ότι η δική του κυβέρνηση διαπραγματευόταν με το Βερολίνο για το ESSI από τον Οκτώβριο του 2022 ως το Μάρτιο του 2023.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η κυβέρνηση ενημερώθηκε, για πρώτη φορά, επί της ESSI τον Οκτώβριο του 2022 μετά από ειδική παρουσίαση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας προς την Ελληνική Πρεσβεία Βερολίνου. Υπογραμμίστηκε ότι η πρόταση αφορούσε -και αφορά- την ανάπτυξη πολιτικών, χρηματοδοτικών και τεχνολογικών συνεργειών μεταξύ όσων χωρών προγραμματίζουν την παραγωγή, συμπαραγωγή ή αγορά συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

Η ελληνική συμμετοχή στο σχέδιο

Αν και το Βερολίνο δεν αποκλείει, σε μεταγενέστερη φάση, κοινά τεχνολογικά προγράμματα, σήμερα επιδιώκεται μόνον ο συντονισμός των επιμέρους εθνικών προγραμμάτων με τις βιομηχανίες των χωρών-μελών της Ε.Ε., των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Πρόκειται για ένα από τα πεδία επείγουσας συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, οπότε η όποια επιμέρους πρωτοβουλία «με καπέλο Βρυξελλών», όπως ζήτησε ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζεται ως αλληλοεπικαλυπτική και περιττή.

Το στοιχείο που -όσο κι αν φαίνεται περίεργο- αγνόησε ο κ. Μητσοτάκης ήταν ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας επιδίωξαν την ελληνική συμμετοχή στις αρχές του 2023, διαπιστώνοντας την ταχεία υλοποίησή της με την ένταξη (εκείνη την περίοδο) 15 κρατών και τις φήμες περί ενδιαφέροντος και της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 14 Μαρτίου 2023, ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απέστειλε στον Γερμανό ομόλογό του, Μπ. Πιστόριους, επιστολή με το επίσημο αίτημα ένταξης της Ελλάδας στην ESSI, επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική απόφαση για υπογραφή και της απαιτούμενης Επιστολής Πρόθεσης.

Στην απαντητική επιστολή του, ο κ. Πιστόριους εγκωμίασε την πρόθεση της Αθήνας ως συμβάλλουσα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεράμυνας και της διμερούς συνεργασίας, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης έναρξης επαφών μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Σε συνέχεια δε της πρώτης υπογραφής, εκ μέρους του κ. Παναγιωτόπουλου, ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας υπέγραψε την Επιστολή Πρόθεσης, στις Βρυξέλλες, στις 15 Φεβρουαρίου 2024.

Στο μεταξύ, από το Σεπτέμβριο του 2023 ως σήμερα, διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ αφενός του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ και αφετέρου του ομοσπονδιακού υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας και των εταιριών Rheinmetall και Diehl Defence με έμφαση στο σύστημα μικρού βεληνεκούς Skyranger 30 και στον πύραυλο IRIS-T. Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσίασης συστημάτων αεράμυνας στην Ελλάδα έχουν εκφράσει η βρετανική (με μεγάλη αμερικανική συμμετοχή) BAE Systems και η γαλλική Thales, ενώ τα μελλοντικά συμβόλαια θα διεκδικήσουν και αμιγώς αμερικανικές εταιρίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι