ΘΕΜΑ

Αρουραίοι: Ο τρίτος στρατός στις μάχες της Ουκρανίας

Αρουραίοι: Ο τρίτος στρατός στις μάχες της Ουκρανίας, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Υπήρξαν πολλές αναφορές σε όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία ότι οι επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί από το γεγονός ότι αρουραίοι πλεονάζουν στα χαρακώματα! Απαντώντας στις αναρτήσεις του OSINT technical, η Rebekah Maciorowski, μια Αμερικανίδα νοσοκόμα που συνεργάζεται με τον ουκρανικό στρατό, έγραψε στο X: “«τα ποντίκια δεν είναι πολύ επιλεκτικά όταν προσπαθούν να δραπετεύσουν στο κρύο».

Το πρόβλημα έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο καιρός πλέον είναι πολύ κρύος. Οι αρουραίοι αποτελούν πρόβλημα σε πολιορκίες, στον πόλεμο των χαρακωμάτων και γενικότερα σε όλες τις παρατεταμένες συρράξεις. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τα χαρακώματα κατά μήκος του Δυτικού Μετώπου γέμισαν με σκουπίδια, τρόφιμα και πτώματα, οι πληθυσμοί των αρουραίων εκτοξεύτηκαν. Έφτιαχναν τις φωλιές τους σε τείχη χαρακωμάτων και στρατώνες, προσαρμοζόμενοι στους συνεχείς εχθρικούς βομβαρδισμούς και στις σκληρές συνθήκες. Τα προβλήματα με αρουραίους έγιναν τόσο επικίνδυνα που οι στρατιώτες τους κυνηγούσαν συχνά ή χρησιμοποιούσαν σκύλους και γάτες.

Γερμανοί στρατιώτες με τα τρόπαια τους μετά από μια νύχτα μάχης με τα τρωκτικά

Έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που ακούσαμε για τους αποκαλούμενους “αρουραίους των χαρακωμάτων”. Όμως, τα τρωκτικά ήταν πάντα εκεί. Τα τρωκτικά, όπως και οι πλανόδιοι (πλιατσικολόγοι, ιερόδουλες, κλπ), ακολουθούν τον στρατό και πολλαπλασιάζονται όπου αυτά στρατοπεδεύουν. Κουβαλάνε μαζί τους παράσιτα, μικρόβια και ιούς. Αλλά οι εναλλαγές στους αριθμούς τους και το θράσος τους δείχνουν πολλά.

Πηγή ασθενειών οι αρουραίοι

Οι προσβολές από τρωκτικά είναι πάντα κακό σημάδι. Πέρα από την αηδία που προκαλούν, λυμαίνονται και μολύνουν τα τρόφιμα και άλλα εφόδια, προκαλούν ανησυχίες και επιπτώσεις από τις ασθένειες που μεταφέρουν. Υπάρχει τέλος και οι ζημιές στον στρατιωτικό εξοπλισμό. Το πρακτορείο France Press από ρεπορτάζ σε μονάδα πρώτης γραμμής της Ουκρανίας ανέφερε ότι τα ποντίκια κατέστρεψαν τον εξοπλισμό επικοινωνίας, τρώγοντας καλώδια, αλλά και θερμάστρες και συσκευές διαδικτύου. Σε πυκνό αστικό ιστό ροκανίζουν ακόμη και κεντρικούς σωλήνες ύδρευσης από μέταλλο!

Τον περασμένο Νοέμβριο, μια ουκρανική μονάδα ανέφερε ότι ορδή ποντικών κατέστρεψε προωθητικά πυροβολικού, επηρεάζοντας την ετοιμότητα της μονάδας. Το να επηρεάζουν τα τρωκτικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν είναι κάτι νέο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας μεγάλος αριθμός γερμανικών τεθωρακισμένων οχημάτων κατέστη αδύνατο να λειτουργήσουν από τρωκτικά που μασούσαν καλώδια, σύμφωνα με τον ιστότοπο Russia Beyond.

«Στις 19 Νοεμβρίου 1942, ο Κόκκινος Στρατός ξεκίνησε τη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση που ονομάστηκε “Ουρανός” για να περικυκλώσει τις γερμανικές δυνάμεις. Τα μεγαλύτερα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν κατά των γερμανικών πλευρών, που ήταν επανδρωμένα από αδύναμες ρουμανικές δυνάμεις, οι οποίες πολεμούσαν με τη Γερμανία. Η 22η Μεραρχία Πάντσερ έλαβε μια επείγουσα εντολή να απομακρυνθεί και να βοηθήσει την 3η Ρουμανική Στρατιά, που βρισκόταν στα πρόθυρα της ήττας.

»Και τότε άρχισε να συμβαίνει το απροσδόκητο. Ένα μέρος των αρμάτων απλά αρνήθηκε να ξεκινήσει, ενώ ένα άλλο σταμάτησε λίγο μετά την εκκίνηση. Όπως αποδείχθηκε, οι ένοχοι ήταν απλά ποντίκια του αγρού, τα οποία ζούσαν στο άχυρο του τμήματος δεξαμενών που χρησιμοποιείτο για κάλυψη. Είχαν μασήσει μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής καλωδίωσης. Ως αποτέλεσμα, την πιο κρίσιμη στιγμή, όταν αυτά τα τανκς χρειάστηκαν στο πεδίο της μάχης, μόνο 30 από τα 100 λειτουργούσαν».

Αρουραίοι σε μέγεθος Καλάσνικοφ!

Αλλά και για τους Ουκρανούς στα χαρακώματα τα πράγματα είναι επίσης πολύ δύσκολα λόγω των τρωκτικών. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί και Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα και ο καιρός αρχίζει να δαγκώνει. Οι φωτογραφίες αρουραίων στο μέγεθος Καλάσνικοφ που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι και οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρή μόλυνση από τρωκτικά που αναζητούν ζεστασιά και τροφή στα χαρακώματα.

Δεδομένου ότι οι Ουκρανοί βρίσκονται ακριβώς στην άλλη πλευρά της πρώτης γραμμής, πρέπει να αντιμετωπίσουν τους απρόσκλητους επισκέπτες. Κάποιοι υιοθέτησαν νυφίτσες και άλλους θηρευτές, αλλά οι ορδές των αρουραίων είναι τεράστιες. Διάφορες αναρτήσεις υποτίθεται ότι δείχνουν πληγές από τρωκτικά, ένδειξη ολοένα και πιο ανθυγιεινών συνθηκών για τα στρατεύματα στο πεδίο της μάχης. Όχι, ότι ήταν διαφορετικά στο παρελθόν.

Τον Φεβρουάριο, το Verstka, ένα ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο που ιδρύθηκε λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης, πήρε συνέντευξη από έναν πρώην Ρώσο στρατιώτη που είπε ότι πέρασε μήνες ζώντας σε μολυσμένα χαρακώματα με ποντίκια. «Είμαι πυροβολητής, πρώην λοχίας… στο μέτωπο, κατέληξα αρχικά σε ένα στρατόπεδο με σκηνή, αλλά μετά από τρεις ημέρες βομβαρδίστηκε. Στη συνέχεια μετακομίσαμε στο χωριό Taramchuk, κοντά στο Ντόνετσκ, και από εκείνη τη στιγμή πέρασα περίπου τρεις μήνες στα χαρακώματα: σκάβοντας χαρακώματα, ζώντας στα χαρακώματα. Στο χώμα, με ποντίκια και αρουραίους».

Φρικιαστικές εικόνες

Κάποιοι Ρώσοι στρατιώτες ανακάλυψαν πόσο σοβαρό ήταν το πρόβλημα όταν έβαλαν σε λειτουργία το αυτοκινούμενο οβιδοφόρο 2S9 Nona-S των 120 mm. Δεκάδες ποντίκια που αναζήτησαν καταφύγιο από το κρύο ξεχύθηκαν από την εξάτμιση. Ένας στρατιώτης φαίνεται να τους κλωτσάει μάταια καθώς τα ποντίκια συνέχιζαν να ξεχύνονται από το όχημα. Τα ποντίκια έχουν επίσης μολύνει ρωσικά χαρακώματα, φωλιάζοντας σε στρώματα και κλινοσκεπάσματα και αποθήκες τροφίμων.

Στα ουκρανικά χαρακώματα

Η μάστιγα των τρωκτικών, βέβαια, δεν εξαιρεί τους Ουκρανούς. Ξυπνάνε και πρέπει να κτυπήσουν τα ρούχα τους να φύγουν τα ποντίκια που βρήκαν καταφύγιο εκεί από το κρύο. Άλλοι, όπως ο στρατιώτης που φαίνεται σε βίντεο παρακάτω, χρησιμοποίησε ένα κλειδί για να προσπαθήσει να χτυπήσει ποντίκια που έτρεχαν γύρω από τις χειροβομβίδες του!

Οι αρουραίοι δεν είναι μόνο ικανοί να μεταδώσουν ασθένειες στα στρατεύματα. Είναι επίσης ένα σημαντικό ηθικό πρόβλημα που προκαλεί αγωνία και δυσφορία. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έτρωγαν από τρόφιμα που δεν φυλάσσονταν, περιορίζοντας τις ήδη ανεπαρκείς μερίδες. Και σε πιο φρικιαστικές περιπτώσεις, οι αρουραίοι καταβρόχθιζαν επίσης τα πτώματα νεκρών στρατιωτών ακόμα και μέσα στα χαρακώματα.

Το ίδιο γίνεται και τώρα. Μάλιστα οι εικόνες δείχνουν μια πληθυσμιακή έκρηξη, η οποία μπορεί να οφείλεται μόνο στο γεγονός της υπεραφθονίας τροφής. Η φύση των αρουραίων, ιδίως, είναι τέτοια που αυτοπεριορίζουν τους πληθυσμούς τους σε περιόδους που η τροφή σπανίζει, ή βρίσκονται υπό στρες. Οι βιολόγοι που τα έχουν μελετήσει έχουν αποδείξει ότι σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, κυοφορούμενα έμβρυα απορροφώνται μέσω της μήτρας και τα συστατικά τους ανακυκλώνονται για να τροφοδοτήσουν την μητέρα. Σε ακόμη πιο ακραίες συνθήκες επέρχεται και κανιβαλισμός. Οπότε τώρα βρίσκουν τροφή. Και αυτή προέρχεται από τα άφθονα πτώματα.

 

Ο πόλεμος φθοράς που διεξάγεται στα ουκρανικά μέτωπα έχει οδηγήσει σε επιθέσεις κατά κύματα, οι οποίες αφήνουν διάσπαρτα πτώματα στρατιωτών, τα οποία όντας μεταξύ των γραμμών δεν ανακτώνται. Αλλά και όταν ανακτώνται, δεν μπορούν πλέον να ταφούν στο παγωμένο έδαφος. Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και οι δύο πλευρές έχουν επιστρατεύσει παγίδες, δηλητήρια, γάτες, ακόμη και νυφίτσες.

Αλλά ούτε με αυτά τα μέτρα μπορούν να ξεφορτωθούν τα τρωκτικά. Ιδίως οι αρουραίοι είναι ευφυέστατα ζώα, με ένστικτο και ικανότητες αυτοσυντήρησης. Στο πεδίο της μάχης, εξάλλου, δεν μπορείς να “χορέψεις”. Ο καιρός δεν ευνοεί κινήσεις. Η στατική άμυνα δείχνει ότι ευνοεί τα ακούσια αυτά “ζώα συντροφιάς”, συμβάλλοντας στην υπέρμετρη αύξησή τους. Ας μην εκπλαγούμε αν δούμε επιδημίες μολυσματικών ασθενειών που είχαμε ξεχάσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι