ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς είδε η Τουρκία τη δήλωση Δένδια για προμήθεια του Iron Dome

Συνάντηση Δένδια με τις αντιπροσωπείες Ελλάδας - Τουρκίας που θα συζητήσουν τα ΜΟΕ

Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο κατά πόσον μπορούν αυτές να επηρεάσουν τη χώρα μας αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει την δημιουργία αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτησης, ένα Iron Dome, όπως έχει κάνει το Ισραήλ. Ως απάντηση στην αναφορά Δένδια, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αν;aρτησε  φωτογραφία με πολεμικά αεροσκάφη και το μήνυμα «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας». Την ίδια στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ βλέπουν στην δήλωση Δένδια, την αναγνώριση της τουρκικής υπεροχής στον τομέα των μη επανδρωμένων.

«Δεν μπορώ να μπω σε πιθανολογίες. Αυτό που εύχομαι είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η πάγια θέση όλων των χωρών που διάκεινται φιλικά απέναντι στο Ισραήλ και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του είναι ότι δεν επιθυμούν τη διάχυση αυτού του πολέμου» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Όταν είσαι μερικές χιλιάδες μίλια από έναν πόλεμο, δεν περιμένεις τίποτα καλό. Ήδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς έχουν διαταραχθεί οι θαλάσσιες συγκοινωνίες. Το 60% δεν περνά πια από τη Διώρυγα του Σουέζ, προϊόντα λείπουν και στην Ευρώπη αυξάνονται οι τιμές».

Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο που το Ισραήλ αναχαίτισε τους πυραύλους του Ιράν, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι μέσα στον σχεδιασμό μας υπάρχει η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης. «Η χώρα πρέπει να κλείσει» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς. Το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις, δεν εκτίμησε την κατάσταση. Πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων», είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι κάτι που θα γίνει σύντομα. «Υπάρχει προβλεφθείσα δαπάνη που εντάσσεται στην “ατζέντα του 2030″», είπε συγκεκριμένα.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας απαντώντας στην ερώτηση αν οι στρατιωτικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα προβλέπουν στήριξη, τόνισε ότι δεν υπάρχει άρθρο που να προβλέπει βοήθεια κατά συμμάχου στο ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη, αυτό που σχεδιάζει είναι να προασπίσει την επικράτεια, αλλά πρέπει να μπορεί να θωρακίσει τον εαυτό της. Στα αντιαεροπορικά αυτό είναι εφικτό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Τα δύο θαλάσσια πάρκα

Όσον αφορά την αντίδραση της Τουρκίας στην ελληνική απόφαση για δημιουργία περιβαλλοντικών θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο ο κ. Δένδιας σχολίασε: «Αν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ότι η Τουρκία ότι πρέπει να ζητήσουμε την άδειά της για να προστατεύσουμε το περιβάλλον στις Κυκλάδες».

«Αν ψαρεύω, δηλαδή, στους Αντίπαξους θα πρέπει να τηλεφωνήσω στον Τούρκο πρέσβη; Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά» πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας. «Δεν υπάρχει Έλληνας που να δέχεται η Τουρκία αυτά που είπε για το περιβαλλοντικό πάρκο στις Κυκλάδες. Η Τουρκία διαδοχικά κάνει μαξιμαλισμό για να σε υποχρεώσει σε “αυτοπεριορισμό”» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας. Ο ίδιος, πάντως, εκτίμησε ότι «δεν θεωρώ ότι επιστρέφουμε στην περίοδο της έντασης. Η Τουρκία ακολουθεί την τακτική κρύο-ζεστό. Ενώ δεν θέλει να καταγράφονται σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ παραβιάσεις που η Ελλάδα να καταγγείλει, σε ρητορικό επίπεδο προχωράει σε απίστευτες τοποθετήσεις».

H επέκταση των χωρικών υδάτων

Ερωτηθείς για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι «υπάρχει μια πάγια εθνική θέση είναι δικαιώμα κυριαρχίας που θα ασκηθεί όταν το εθνικό συμφέρον το επιβάλει» ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτο το casus belli. Εκθέτει μόνο την Τουρκία αυτή η κατάσταση. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκπέμψει σε σύμμαχο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ απειλή πολέμου για κυριαρχικό δικαίωμα που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο»

«Η Τουρκία κάποια στιγμή, και πρέπει να της δώσουμε όλο τον χώρο να το κάνει χωρίς να φανεί ότι την ταπεινώνουμε, να βγάλει από το τραπέζι και την απειλή πολέμου και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Από την άλλη πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία. Ακόμα και η επίλυση μικρών ζητημάτων βοηθάει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε το καθεστώς απειλής πολέμου και το τουρκολιβυκό μνημόνιο» κατέληξε για τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι