ΘΕΜΑ

Δύο νέοι κατάσκοποι της Κίνας στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό

Δύο νέοι κατάσκοποι της Κίνας στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Δύο στελέχη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Καλιφόρνια συνελήφθησαν ως κατάσκοποι της Κίνας, με κατηγορίες ότι παρείχαν απόρρητα έγγραφα και πληροφορίες σε Κινέζους πράκτορες με αντάλλαγμα χρήματα. Η Κίνα προσέγγισε «στρατευμένο προσωπικό για να εξασφαλίσει ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», δήλωσε η βοηθός διευθύντρια του FBI Σουζάν Τέρνερ.

Ο Τζιντσάο Γουέι, ένας υπαξιωματικός μηχανικός στο πλοίο USS Essex στο Σαν Ντιέγκο αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες για συνωμοσία και αποστολή αμυντικών πληροφοριών σε ξένες δυνάμεις. Ο Βένχενγκ Ζάο, υπαξιωματικός 2ης τάξης και ηλεκτρολόγος κατασκευών που είναι αποσπασμένος στο Port Hueneme της Καλιφόρνια, κατηγορήθηκε για συνωμοσία και δωροδοκία.

Στην περίπτωση του Γουέι, τα δικόγραφα ισχυρίζονται ότι τον Φεβρουάριο του 2022 συνήψε σχέση με έναν Κινέζο πράκτορα. Ο Γουέι έφτασε στο σημείο να πει σε «άλλο στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ότι του ζητήθηκε να κατασκοπεύσει» για την Κίνα, υποστηρίζει το κατηγορητήριο. Κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών το 2022, ο Γουέι φέρεται να παρείχε στον χειριστή του περισσότερα από 50 τεχνικά και μηχανικά εγχειρίδια για διάφορα συστήματα του πλοίου USS Essex. Αν και διέθετε έγκριση απορρήτου, το κατηγορητήριο δεν αναφέρει εάν ο το χρειαζόταν για να έχει πρόσβαση στο πλήθος εγχειριδίων και διαβαθμισμένων εγγράφων που παρέδωσε στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι ο Γουέι παρέδωσε επίσης φωτογραφίες και βίντεο από το Essex, τις αποστολές και τις τοποθεσίες διαφόρων αμφίβιων πλοίων επίθεσης του Πολεμικού Ναυτικού και «αυτό που πίστευε ότι ήταν ένα αδύναμο σημείο του USS Essex».Σε αντάλλαγμα –σύμφωνα με το κατηγορητήριο– ο Γουέι λάμβανε χρήματα. Μια παρτίδα 30 εγγράφων απέφερε στον ναύτη 5.000 δολάρια. Ο χειριστής του παρατήρησε ότι τουλάχιστον 10 από αυτά τα εγχειρίδια ήταν χρήσιμα γι’ αυτόν.

Οι κατάσκοποι της κίνας

Ενώ παρέδιδε έγγραφα και μελέτες, ο χειριστής του Γουέι βρήκε χρόνο να τον συγχαρεί για τη απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας στις 18 Μαΐου 2022. Ο Γουέι συνέχισε να μιλά με τον χειριστή του μέχρι το 2023, ακόμη και τον Ιανουάριο, όταν –σύμφωνα με το κατηγορητήριο– ο χειριστής του πρότεινε να πάει αυτός και η μητέρα του στην Κίνα, όπου θα είχε και προσωπικές συναντήσεις. Το δικαστικό έγγραφο δεν αναφέρει εάν ο Γουέι αποδέχτηκε την προσφορά. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ο Γουέι συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη όταν προσήλθε για εργασία στη Ναυτική Βάση του Σαν Ντιέγκο.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος για κατασκοπεία, Ζάο, που είχε επίσης έγκριση απορρήτου, φέρεται να πρόσφερε ευαίσθητες πληροφορίες σε άλλον Κινέζο πράκτορα, ο οποίος του είπε ότι ήταν ναυτιλιακός οικονομικός ερευνητής που αναζητούσε πληροφορίες για επενδυτικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριό του υποστηρίζει ότι μετά τον Αύγουστο του 2021, ο Ζάο παρέδωσε επιχειρησιακά σχέδια για μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Τα σχέδια περιλάμβαναν και την τοποθεσία πραγματοποίησης της άσκησης και το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, των αποβατικών και άλλων επιχειρήσεων. Έδωσε επίσης σχέδια για το ηλεκτρικό σύστημα μιας εγκατάστασης ραντάρ στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, καθώς και διάφορα έγγραφα PowerPoint, Word και PDF. Για τις παραδόσεις ο Ζάο πληρώθηκε $14.866 σε διάφορες δόσεις – σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ασυνήθιστες υποθέσεις

Οι δύο ανωτέρω υποθέσεις αποκλίνουν από προηγούμενες υποθέσεις κατασκοπείας, επειδή τόσο ο Ζάο όσο και ο Γουέι φέρεται να επικοινωνούσαν και μετέδιδαν πληροφορίες απευθείας σε Κινέζους αξιωματούχους. Στην περίπτωση του Τζόναθαν και της ΝταΪάνα Τόεμπι (το ζευγάρι κρίθηκε ένοχο ότι προσπάθησε να πουλήσει μυστικά πυρηνικών υποβρυχίων στη Βραζιλία), επικοινωνούσε με πράκτορες του FBI! Το ζευγάρι καταδικάστηκε σε κάθειρξη 19 και 22 ετών, αντίστοιχα.

Ομοίως, ο ταγματάρχης Τζέιμι Λι Χένρι και η σύζυγός του, Άνα Γκαμπριέλιαν, που κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να παράσχουν προσωπικές πληροφορίες υγείας μελών της υπηρεσίας τους στη Ρωσία, συνελήφθησαν επίσης από πράκτορες του FBI που υποδύθηκαν ξένους πράκτορες. Το ζευγάρι πρόκειται να δικαστεί εκ νέου τον Νοέμβριο, αφού δηλώθηκε κακοδικία στην αρχική τους δίκη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι