ΘΕΜΑ

Επανασχεδιάζουν το Leopard 2 για να διασώσουν τη φήμη του

Επανασχεδιάζουν το Leopard 2 για να διασώσουν τη φήμη του, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Ο γαλλογερμανικός αμυντικός όμιλος KNDS παρουσίασε μια νέα έκδοση του άρματος Leopard 2, με μη-επανδρωμένο πυργίσκο και πυροβόλο 140 χλστ. Η KNDS σχεδιάζει να πουλήσει το άρμα και αναμένει ότι θα αποτελέσει βασικό βήμα για ένα άρμα επόμενης γενιάς για τη Γαλλία και τη Γερμανία. Στην πραγματικότητα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει απομυθοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το Leopard 2, γεγονός που οπωσδήποτε έπαιξε τον ρόλο του για τη μετεξέλιξή του.

Ενόψει της έκθεσης Eurosatory, η KNDS έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το Leopard 2 A-RC 3.0 (όπως το αποκαλεί) σε δελτίο Τύπου. Το άρμα διαθέτει επιπλέον οπλισμό με έναν αυτόνομο πυργίσκο πυροβόλου των 30 χιλιοστών, που η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι κατάλληλος για εμπλοκή με drones. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ενσωμάτωση εκτοξευτή κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων, ο οποίος είναι ελαφρύτερος από τις υπάρχουσες-σημερινές παραλλαγές του Leopard 2. Σε γενικές γραμμές θυμίζει το AbramsX, που παρουσίασε πέρυσι η αμερικανική εταιρεία General Dynamics Land Systems.

Όμως, το σημαντικότερο νέο χαρακτηριστικό του Leopard 2 A-RC 3.0 είναι ο νέος του πύργος, ο οποίος είναι σχεδιασμένος αρθρωτά. Κατά την KNDS σημαίνει ότι το τανκ θα μπορούσε να φέρει τα υπάρχοντα πυροβόλα των 120 χιλιοστών, καθώς και μελλοντικούς τύπους 130 και 140 χιλιοστών, στους οποίους εργάζεται εδώ και χρόνια, ανάλογα με την προτίμηση του πελάτη. Πριν μερικές μέρες η KNDS ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση ενός άλλου γύρου δοκιμών του συστήματος πυροβόλων Ascalon, το οποίο μπορεί επίσης να μετατραπεί εύκολα από πυροβόλο 120 σε πυροβόλο 130 και 140 χιλιοστών. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μετατροπή μπορεί να γίνει μέσα σε μόλις μία ώρα.

Το σχέδιο είναι να δοκιμαστεί το Ascalon, εγκατεστημένο επί άρματος. Η KNDS αναφέρει ότι θα παρουσιάσει στην έκθεση Eurosatory, μαζί με το Leopard 2 A-RC 3.0 και ένα νέο μοντέλο άρματος, το Enhanced Main Battle Tank (EMBT) εξοπλισμένο με πυργίσκο ADT 140 –χωρίς πλήρωμα– και οπλισμένο με μια έκδοση του Ascalon 140 χιλιοστών. Με δεδομένο ότι ο πύργος δεν έχει πλήρωμα, το Leopard 2 A-RC 3.0 θα χρησιμοποιεί αυτόματο τροφοδότη για να γεμίζει πυρομαχικά σε ό,τι τύπο κύριου όπλου είναι εγκατεστημένο. Η KNDS υποστηρίζει ότι το όχημα θα μπορεί να εκτελεί τρεις βολές, σε 10 δευτερόλεπτα. Το σύστημα αποθήκευσης πυρομαχικών είναι αρθρωτό για να φιλοξενεί διαφορετικές επιλογές διαμετρήματος.

 

Σε σύγκριση με τα υπάρχοντα Leopard 2 με τετραμελές πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένου γεμιστή, ο νέος πύργος σημαίνει ότι η έκδοση A-RC 3.0 θα έχει τριμελές πλήρωμα. Το τριμελές πλήρωμα θα βρίσκεται σε ένα διαμέρισμα στο σκάφος. Σύμφωνα με την  KNDS, θα είναι κατά 30% λιγότερο ευπαθείς σε πυρά. Ο πύργος είναι πιο επίπεδος από τις υπάρχουσες εκδόσεις Leopard 2, δίνοντας στο A-RC 3.0 χαμηλότερο προφίλ, παρά την προσθήκη του αναδυόμενου εκτοξευτή αντιαρματικού πυραύλου. Αυτός θα αναδιπλώνεται εντός του πυργίσκου, όταν δεν θα χρησιμοποιείται.

Συστήματα αντι-drone

Η KNDS ισχυρίζεται ότι ο εκτοξευτής μπορεί να φιλοξενήσει διάφορους τύπους πυραύλων. Αν και δεν αναφέρεται ρητώς, είναι πιθανό το σύστημα εκτόξευσης να μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή περιπλανώμενων πυρομαχικών. Υπάρχει ένας επιπλέον αυτόνομος πυργίσκος, με πυροβόλο 30 χιλιοστών, τοποθετημένος στο πίσω μέρος της οροφής του κυρίως πύργου, ο οποίος διαθέτει και ενσωματωμένους εκτοξευτές καπνογόνων. Το KNDS διαφημίζει τις δυνατότητες αντιμετώπισης drones με αυτό το, δευτερεύον, οπλικό σύστημα.

Η επόμενη γενιά Leopard 2 διαθέτει και σύστημα ενεργητικής προστασίας, εγκατεστημένο στον πυργίσκο. Αυτό φαίνεται να είναι μια έκδοση του ισραηλινού υπό σχεδιασμό Trophy, το οποίο η KNDS έχει ενσωματώσει σε νεότερες παραλλαγές του Leopard 2. Το σύστημα Trophy, που έχει χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης, αποτελείται από μια σειρά από μικρά ραντάρ μαζί με εκτοξευτές, οι οποίοι είναι προ-φορτωμένοι με πολλαπλά βλήματα που πλήττουν εισερχόμενα πυρά. Τα ραντάρ εντοπίζουν τις εισερχόμενες απειλές και οι εκτοξευτές τις πλήττουν.

Τα βλήματα που εκτοξεύει το Trophy προορίζονται, κυρίως, για να καταστρέφουν ή τουλάχιστον να εκτρέπουν τους κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους και άλλα είδη όπλων πεζικού, όπως αντιαρματικές ρουκέτες. Συστήματα ενεργητικής προστασίας-καταστροφής όπως το Trophy, θα μπορούσαν να δώσουν στα άρματα μάχης και σε άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, ένα επιπλέον πολύτιμο επίπεδο προστασίας από drones.

Οι εικόνες του Leopard 2 A-RC 3. που έχει δείξει μέχρι στιγμής η KNDS, δείχνουν ότι είναι εξοπλισμένο και με ενεργητική θωράκιση στο μπροστινό μέρος και σε τμήματα των πλευρών του σκάφους. Η KNDS λέει ότι η σχεδίαση του Leopard 2 A-RC 3.0 έχει και άλλα προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως μια σουίτα αισθητήρων, προγραμματισμένη για μελλοντική αυτόνομη χρήση χωρίς πλήρωμα, με ψηφιακό έλεγχο πυρός και άλλα συστήματα.

Στους 60 τόνους το νέο Leopard

Εκτός των προαναφερθέντων, το Leopard 2 A-RC 3.0 αναμένεται να είναι αρκετά ελαφρύτερο από τις υπάρχουσες παραλλαγές του Leopard 2. Η KNDS λέει ότι το συνολικό βάρος μπορεί να είναι μέχρι 60 τόνους, αναλόγως με την διαμόρφωσή του. Το Leopard 2A7+, μια από τις πιο προηγμένες παραλλαγές του που είναι διαθέσιμες, ζυγίζει περίπου 72 τόνους. Μια σημαντική μείωση βάρους θα έδινε στη νέα έκδοση βελτιωμένη κινητικότητα και δυνατότητα μεταφοράς, όπως και οικονομία στα καύσιμα.

Τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Leopard 2 A-RC 3.0 θα περιλαμβάνει νέο σύστημα πρόωσης. Η προαναφερθείσα συσκευή επίδειξης AbramsX διαθέτει ένα υβριδικό σύστημα πρόωσης που παρέχει σημαντικά καλύτερη απόδοση καυσίμου και αθόρυβο τρόπο λειτουργίας, ο οποίος προσφέρει σημαντικά τακτικά πλεονεκτήματα. Το AbramsX αναμένεται να χρησιμεύσει ως βάση για μια νέα παραλλαγή ή παράγωγο του Abrams για τον αμερικανικό στρατό, που επί του παρόντος αναφέρεται ως M1E3. Συνολικά, «η KNDS αξιολογεί το Leopard 2 A-RC 3.0 όχι μόνο ως λύση γέφυρας μέχρι την [την] εισαγωγή του συστήματος χερσαίας μάχης επόμενης γενιάς MGCS, αλλά και ως αποφασιστικό τεχνολογικό πρόδρομο του MGCS».

Το γαλλογερμανικό πρόγραμμα Main Ground Combat System (MGCS), το οποίο ξεκίνησε το 2017, περιλαμβάνει σχέδια για ένα νέο άρμα μάχης, καθώς και ένα “σύστημα συστημάτων” άλλων οχημάτων, με πλήρωμα και χωρίς πλήρωμα. Το άρμα αναμένεται να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα Leopard 2 της Γερμανίας, καθώς και τα Leclerc της Γαλλίας. Η KNDS λέει ότι θα παρουσιάσει στην έκθεση Eurosatory ακόμα μια νέα παραλλαγή Leclerc Evolution, με πυροβόλο Ascalon 120 mm.

Σύστημα “γέφυρα”

Η KNDS ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα ιδρύσει μια νέα κοινοπραξία με τη γερμανική Rheinmetall και τη γαλλική Thales, ειδικά για την εξέλιξη του MGCS. Η Rheinmetall αποκάλυψε το δικό της τανκ KF51 Panther, το 2022. Το KF51 έχει πυροβόλο 130 χιλιοστών σε έναν πιο κλασικού τύπου πυργίσκο (με πλήρωμα) ο οποίος έχει επίσης ενσωματωμένο εκτοξευτή για πυραύλους ή drones και την επιλογή εγκατάστασης δευτερεύοντος πυργίσκου στην οροφή.

Γερμανικά μέσα έχουν αναφέρει ότι η Rheinmetall ήταν δυσαρεστημένη με τη θέση της στο πρόγραμμα MGCS. Ως εκ τούτου, το Leopard 2 A-RC 3.0, αναμένεται να βρεθεί σε άμεσο ανταγωνισμό με το KF51, ειδικά για πωλήσεις εκτός Γαλλίας ή Γερμανίας. Μια συμφωνία πώλησης ΚF51 στην Ουγγαρία (διαθέτει Leopard 2) βρίσκεται ήδη στα σκαριά και η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι επίσης στο πρόγραμμα. Η Rheinmetall ανακοίνωσε μόλις προ ημερών ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία για την κατασκευή οχημάτων μάχης πεζικού Lynx και ενδεχομένως KF51 στο μέλλον.

Η KNDS ανέφερε ότι οι υπάρχουσες παραλλαγές Leopard 2 μπορούν να προσαρμοστούν στο νέο πρότυπο A-RC 3.0, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μια ελκυστική επιλογή για τους τρέχοντες χειριστές αυτού του τύπου, ανάλογα με το κόστος και την πολυπλοκότητα αυτής της μετατροπής. Η KNDS, καθώς και η Rheinmetall, αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό εκτός Ευρώπης. Η General Dynamics Land Systems έχει πραγματοποιήσει πολλές σημαντικές νέες πωλήσεις παραλλαγών Abrams τα τελευταία χρόνια. Η Hyundai Rotem της Νότιας Κορέας διαθέτει εκδόσεις του άρματος K2. Η Πολωνία, η οποία έχει Leopard 2, έχει αποκτήσει έναν στόλο Abrams και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία παραλαβής K2, στα πλαίσια μιας μεγάλης προσπάθειας στρατιωτικού εκσυγχρονισμού. Υπενθυμίζουμε ότι παραλλαγές των Leopard 2 και Abrams έχουν εμπλακεί στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι