ΘΕΜΑ

Έχει δίκιο ο Μασκ που λοιδορεί το F-35;

Έχει δίκιο ο Μασκ που λοιδωρεί το F-35; Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και ιδιοκτήτης του Χ (πρώην Twitter) Έλον Μασκ, ο οποίος είναι επίσης συνεπικεφαλής του νέου Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE) που συμβουλεύει τον Τραμπ, επέκρινε πρόσφατα το F-35, αναφέροντας πως «θεωρεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ανώτερα από τα επανδρωμένα».

Ο Μασκ δημοσίευσε ένα βίντεο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, με συγχρονισμένα σμήνη drone που πετούσαν σε περίτεχνους σχηματισμούς γράφοντας: «Εν τω μεταξύ, μερικοί ηλίθιοι εξακολουθούν να κατασκευάζουν επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, όπως το F-35»!

Ακολουθούσε ένα σχόλιο ενός χρήστη που έλεγε: «Τα drones είναι το νέο επίπεδο πολέμου». Ο Μασκ απάντησε με το emoji “100”, δείχνοντας πως συμφωνεί απόλυτα. Σε μεταγενέστερες αναρτήσεις, ο Μασκ είπε ότι το F-35 έχει «σκ…νιο σχεδιασμό», ισχυριζόμενος ότι τα drones είναι πιο αποτελεσματικά από τα επανδρωμένα αεροσκάφη σε αποστολές βομβαρδισμού και υποβάθμισε την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας stealth.

Το ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία “ποντάρει” ότι θα λάβει τα πρώτα F-35 από το 2030.  Πρώτον, ο Μασκ εκ της θέσης του στην κυβέρνηση Τραμπ, μπορεί κάλλιστα να εισηγηθεί τον τερματισμό του προγράμματος. Δεύτερον, αν και ο οραματιστής δισεκατομμυριούχος είναι γνωστός για την απρόβλεπτη αθυροστομία του, συνήθως γνωρίζει πολύ καλά τι ακριβώς λέει, αναφερόμενος στο μέλλον της τεχνολογίας. Αυτό εγείρει το ερώτημα αν όντως η Ελλάδα κοιτάει στο μέλλον ή… προς τα πίσω!

Το υπουργείο Άμυνας υπερασπίστηκε τα F-35: «Έχουμε σήμερα σε λειτουργία αεροσκάφη με ικανότητα μάχης και έχουν εξαιρετικά καλή απόδοση έναντι της απειλής για την οποία σχεδιάστηκαν. Οι πιλότοι τονίζουν συνεχώς ότι αυτό είναι το μαχητικό με το οποίο θέλουν να πάνε στον πόλεμο εάν κληθούν», δήλωσε εκπρόσωπος του προγράμματος για τα F-35 του Πενταγώνου.

«Το διεθνές αποτύπωμα του εναέριου συστήματος ενισχύει τα οφέλη της πλατφόρμας και είναι το αεροσκάφος που επιλέγουν εταίροι και σύμμαχοι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, επτά διεθνείς συνεργάτες και 12 ξένους στρατιωτικούς πελάτες και το ενδιαφέρον της FMS (Foreign Military Sales) για την πλατφόρμα συνεχίζει να αυξάνεται. Στα επόμενα 10 χρόνια, θα υπάρχουν 700 F-35 στην Ευρώπη και μόνο 60 από αυτά θα ανήκουν στις ΗΠΑ».

Είναι ξεπερασμένα τα F-35;

Η Lockheed Martin, η οποία είναι ο κύριος ανάδοχος, είπε ότι η εταιρεία θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση και υποστήριξε τις δυνατότητες του F-35q «Όπως κάναμε στην πρώτη του θητεία, προσβλέπουμε σε μια ισχυρή σχέση εργασίας με τον πρόεδρο Τραμπ, την ομάδα του, καθώς και με το νέο Κογκρέσο για να ενισχύσουμε την εθνική μας άμυνα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Το F-35 είναι το πιο προηγμένο, επιβιώσιμο και συνδεδεμένο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο, ένα ζωτικό αποτρεπτικό μέσο και ο ακρογωνιαίος λίθος των κοινών επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς».

Οι μετοχές της Lockheed Martin έκλεισαν με πτώση 3,75% τη Δευτέρα και η Northrop Grumman, κορυφαίος υπεργολάβος του F-35, υποχώρησε κατά 2,3%. Η RTX, της οποίας η μονάδα Pratt & Whitney κατασκευάζει τους κινητήρες του τζετ, μειώθηκε κατά 1,8%.

Η κριτική του Μασκ πυροδότησε έντονες συζητήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με το F-35. Επανήλθε δε με μια άλλη ανάρτηση: «Ο σχεδιασμός του F-35 είχε “σπάσει” στο επίπεδο των απαιτήσεων, γιατί έπρεπε να είναι πάρα πολλά πράγματα για πάρα πολλούς ανθρώπους», έγραψε. «Αυτό το έκανε ένα ακριβό και πολύπλοκο “ελβετικό σουγιά”, που δεν ανταποκρινόταν πλήρως σε ό,τι έπρεπε να κάνει. Η επιτυχία δεν ήταν ποτέ στο σύνολο των πιθανών αποτελεσμάτων. Και τα επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη είναι ούτως ή άλλως ξεπερασμένα στην εποχή των drones. Απλώς θα σκοτωθούν πιλότοι».

Tο Πεντάγωνο χρησιμοποιεί μια σειρά από drones εδώ και δεκαετίες, για αποστολές επιτήρησης και αεροπορικών επιδρομών. Μια ιδέα για ένα μελλοντικό πρόγραμμα αεροπορικής κυριαρχίας επόμενης γενιάς περιλαμβάνει έναν συνδυασμό επανδρωμένων και μη επανδρωμένων μαχητικών.

Ωστόσο, οι νεοφυείς εταιρείες άμυνας της Silicon Valley, όπως η Anduril, αναπτύσσουν επίσης drones, ενώ προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το Πεντάγωνο αναπτύσσει και αγοράζει όπλα. Στην πραγματικότητα, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Anduril φέρεται να έχει διαβουλευτεί με τον Τραμπ και την ομάδα του σχετικά με την ανανέωση του στρατού και είναι ακόμη και στην υποψηφιότητα για αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Το πιο δαπανηρό οπλικό πρόγραμμα του Πενταγώνου

Στο μεταξύ εκατοντάδες F-35 χρησιμοποιούνται ήδη από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και τους κορυφαίους συμμάχους τους. Κατά τη διάρκεια του κύκλου παραγωγής του, το Πεντάγωνο σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 2.400 F-35 για την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών, για να αντικαταστήσει παλαιότερα, μη stealth μαχητικά. Το Πεντάγωνο ανέθεσε για πρώτη φορά την σύμβαση στη Lockheed το 2001, αλλά το πρόγραμμα ήταν διαχρονικά στόχος επικρίσεων λόγω των υπερβάσεων του κόστους, των καθυστερήσεων και της τεράστιας τιμής του.

Αφού συμπεριληφθούν τα έξοδα για την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη διατήρηση του τελικού στόλου των F-35 κατά τη διάρκεια της συνολικής διάρκειας ζωής του μαχητικού, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί έως το 2088, το υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι το F-35 θα κοστίσει 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το, το πιο δαπανηρό οπλικό πρόγραμμα του Πενταγώνου.

Μια πρόσφατα αποχαρακτηρισμένη έκθεση από τον επικεφαλής δοκιμών όπλων του υπουργείου Άμυνας διαπίστωσε ότι η αξιοπιστία, η συντηρησιμότητα και η διαθεσιμότητα του F-35 είναι «κάτω από τις προσδοκίες των υπηρεσιών». Σε απάντηση σε αυτήν την αναφορά, η Lockheed είπε ότι το F-35 «ανταποκρίνεται ή υπερβαίνει σταθερά τις απαιτήσεις απόδοσης αξιοπιστίας που έχουμε συμφωνήσει να παραδώσουμε».

Σε ένα πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο παρουσίαζε την ατζέντα του DOGE, ο Μασκ και ο “υφυπουργός” του Βίβεκ Ραμασβάμι δεν μίλησαν για συγκεκριμένα οπλικά προγράμματα, αλλά επεσήμαναν ότι το Πεντάγωνο απέτυχε σε έναν έβδομο συνεχόμενο έλεγχο, «υποδηλώνοντας ότι η ηγεσία της υπουργείου δεν έχει ιδέα πώς δαπανάται ο ετήσιος προϋπολογισμός του, άνω των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Οποιεσδήποτε αλλαγές στον αμυντικό προϋπολογισμό και την προμήθεια όπλων πρέπει τελικά να περάσουν από το Κογκρέσο και η παραγωγή F-35 κατανέμεται σε διάφορες Πολιτείες και υπεργολάβους, πράγμα που θα καταστήσει πολύ δύσκολη την οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

11 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Εν τω μεταξύ στην Κίνα… …συνεχίζεται η ανάπτυξη του μαχητικού…J-35… Έτσι τους κάνουν τους ηλίθιους. Τους βάζουν να αφοπλιστούν, ενώ οι ίδιοι εξοπλίζονται… Η Κίνα έχει ήδη κατασκευάσει 300 α/φ στέλθ τύπου J20, που είναι το αντίστοιχο των μόλις 185 αμερικανικών F-22. Τέλος, και σχετικά με το αν είναι αποτυχημένο… Διαβάστε περισσότερα »

Ενας συνδυασμός χρειάζεται. Είπε τώρα ο συγχρονος Κλαούσεβιτς Ελον κάτι..
Ρωτηστε κ τους τουρκους που αντι για f35 θα απογειώνουν drones απο το anadulu τι χαρες κάνουν.

Ένα πανάκριβο αεροσκάφος με πανάκριβη συντήρηση. Που δεν χρειάζεται στην Γελλιάδα!

https://slpress.gr/ethnika/ki-omos-ta-f-35-einai-akatallila-gia-to-ellinotoyrkiko-metopo/

Όμως, ό,τι πρέπει για να κρυφθούν μίζες για τους έλληνες πολιτικάντηδες!

Λεφτά, άλλωστε, υπάρχουν: τα δικά σας, κοροιδάρες!

Δεν ξέρει η LOCKHEED. Ξέρει ο κάθε ταρίφας.

Η δική μας ελίτ το μόνο που ξέρει είναι να κάνει τον υπηρέτη στους αγγλοσάξονες. Ότι χάνεται με αίμα και όπλα δεν το παίρνεις πίσω με βεγγέρες τραπεζώματα αγκαλιές ζεϊμπέκικα κλπ το παίρνεις με τα όπλα. Το έθνος μας έχασε την ταυτότητα του και την αξιοπρέπειά του το ’74 και… Διαβάστε περισσότερα »

11
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx