Γιατί είναι λάθος το ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους ενστόλους
05/04/2025
Η κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο να αυξήσει τις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα λόγω των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων, που την θεωρώ σωστή κίνηση. Η κίνηση αυτή έγινε μετά το κλείσιμο μεγάλου αριθμού ανενεργών στρατοπέδων και μετά την αποστρατεία επίσης μεγάλου αριθμού αξιωματικών.
Με την λογική αυτή δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος χώρος για την μείωση των λειτουργικών δαπανών και των αμοιβών του στρατιωτικού προσωπικού, που ήταν μία θετική εξέλιξη για να ομαλοποιηθεί μερικώς η αντεστραμμένη βαθμολογική πυραμίδα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ληφθεί υπόψη ότι το 75% των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την άμυνα κατευθυνόταν για τις αμοιβές του στρατιωτικού προσωπικού και των λειτουργικών δαπανών, που είναι σχετικά μεγάλη δαπάνη, αν αυτή την συγκρίνουμε με το 65%, που διαθέτουν οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ για τους αντίστοιχους τομείς. Ωστόσο για να επανέλθει η βαθμολογική πυραμίδα στην κανονικότητα χρειάζονται και άλλες γενναίες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο την ευελιξία και την ταχύτητα των επιχειρήσεων.
Όμως, μετά από αυτή την κίνηση είδαμε σύσσωμη την αντιπολίτευση και δύο βουλευτών της ΝΔ, να κρίνουν την ενέργεια της κυβέρνησης με την λογική ότι αυτές οι αυξήσεις θα πρέπει να δοθούν σε όλους τους “ενστόλους”, δηλαδή και στα Σώματα Ασφαλείας, λόγω του υπάρχοντος ενιαίου μισθολογίου. Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους…
Τι πάει να πει “ένστολοι”;
Ένα βασικό πρώτο λάθος είναι η ορολογία “ένστολοι” που χρησιμοποιεί όλο το πολιτικό σύστημα, δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες που φορούν ειδικές στολές. Ένα δεύτερο λάθος είναι η θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Δεδομένου ότι είναι τελείως διαφορετικό το κρίσιμο έργο και οι αρμοδιότητες των δύο επαγγελματικών κατηγοριών, λαμβάνοντας υπόψη τα επιχειρησιακά τους καθήκοντα και την συμμετοχή τους στα ελληνικά και ξένα κέντρα αποφάσεων και διεθνείς οργανισμούς. Ένα τρίτο λάθος είναι ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως είναι το επίπεδο σπουδών στο μεγαλύτερο τμήμα των στελεχών.
Ένα άλλο πολύ σοβαρό στοιχείο είναι ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν το δικαίωμα της απεργίας, ούτε του συνδικαλισμού, σε αντίθεση με τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Συνεπώς έχουμε ένα ενιαίο μισθολόγιο που είναι αντίθετο με τη λογική, αφού ο ρόλος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κάθε επαγγελματικής ομάδας είναι διαφορετικά. Το ποσό του επιδόματος της επικίνδυνης εργασίας θα πρέπει να είναι ανάλογα του βαθμού επικινδυνότητας της κάθε κατηγορίας και ανεξάρτητα του κάθε μισθολογίου.
Είναι κατ’ εμέ λάθος το επίδομα να δίνεται οριζόντια σε όλα τα στελέχη επειδή ανήκουν στην ίδια επαγγελματική κατηγορία, που έχει ως αποτέλεσμα την αδικία μεταξύ των στελεχών, αυτών που όντως κινδυνεύει η ζωή τους σε αντιστοιχία με αυτούς που δεν διατρέχουν κίνδυνο. Όλο το πολιτικό σύστημα γνωρίζει το επικίνδυνο της γειτονιάς μας λόγω των νέων γεωπολιτικών μη γνωρίζοντας τι μας ξημερώνει αύριο. Θα περίμενα τα αντανακλαστικά τους στην αύξηση των αμοιβών των αμοιβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να ήταν πιο αξιοπρεπή, να έβλεπαν το βάθος της κίνησης, και όχι να εμπνέονται από στοιχεία λαϊκισμού για χάριν της προσέλευσης ψήφων.
Να επανεξεταστεί το θέμα του μισθολογίου
Γιατί αν δούμε το όλο θέμα των αποδοχών συνολικά, υπάρχουν και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι εκπαιδευτικοί και γενικά το νοσηλευτικό προσωπικό που χρειάζονται άμεση μισθολογική αύξηση. Αν λάβουμε υπόψη μας την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, όπου η χώρα μας κατέχει την προτελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ξεπερνώντας μόνο την Βουλγαρία, ως προς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, σε συνδυασμό με την γενικότερη ακρίβεια, το θέμα των αυξήσεων γίνεται εντονότερο για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Συνεπώς, θα ήταν θετικό η κυβέρνηση να επανεξετάσει το μισθολογικό μεταξύ των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτό των Σωμάτων Ασφαλείας, να διακρίνει τις σοβαρές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα ( επιχειρησιακούς, γνωστικό αντικείμενο, αναπτυξιακό, κ.α), και να τα διαχωρίσει, ώστε να αποφευχθούν οι τριβές που υφίστανται μεταξύ των δύο κατηγοριών λόγω του ενιαίου μισθολογίου και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Επίσης θα ήταν θετικό να τερματίσει όλο το πολιτικό σύστημα να αποκαλεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας “ένστολους” γεγονός που είναι αντίθετο ως προς τα θεσμικές τους αρμοδιότητες.
Ο Γιώργος Σπ. Τσιτσιλιάνος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των “Δημοκρατών”