ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Η Αθήνα στο στόχαστρο του τουρκικού Τύπου για τα F-35 – Παραμένουν τα εμπόδια από τους S-400

Η Αθήνα στο στόχαστρο του τουρκικού Τύπου για τα F-35 – Παραμένουν τα εμπόδια από τους S-400, Βάνα Στέλλου
EPA/Bo Amstrup DENMARK OUT

Η υπόθεση της πιθανής επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία, με τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης να στρέφουν τα πυρά τους προς την Ελλάδα και το «ελληνοκυπριακό λόμπι» στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι επιχειρούν να εμποδίσουν την πώληση αμερικανικών μαχητικών στην Άγκυρα.

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Νέα κίνηση από Αθήνα εναντίον της αποστολής F-35 στην Τουρκία», η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hürriyet υποστηρίζει ότι η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες μέσω του «ελληνοκυπριακού λόμπι» στην Ουάσιγκτον προκειμένου να αποτραπεί η απόκτηση των F-35 από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει αποστείλει επιστολές προς το αμερικανικό Κογκρέσο με στόχο να επηρεάσει τη διαδικασία, ενώ παράλληλα η PSEKA (Διεθνής Επιτροπή Συντονισμού για την Κύπρο), μια από τις οργανώσεις με επιρροή στο Κογκρέσο, απέστειλε επιστολή κατά της πώλησης F-35 στην Τουρκία, αλλά και κατά της πιθανής πώλησης κινητήρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο τουρκικό πρόγραμμα μαχητικού αεροσκάφους KAAN.

«Αστείοι ισχυρισμοί» κατά της Τουρκίας

Η Hürriyet αναφέρει ότι το «ελληνοκυπριακό λόμπι» αντιτίθεται στην πώληση των F-35 επικαλούμενο τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, τη στάση της Άγκυρας απέναντι στη Χαμάς και την άρνησή της να συμμετάσχει στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, η επιστολή υποστήριξε ότι η πρόσβαση της Τουρκίας στην τεχνολογία των F-35 θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την αμερικανική ασφάλεια.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι εκφράστηκαν ανησυχίες πως κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς αυτούς «αστείους», υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός λόγος αντίδρασης είναι η αλλαγή της στρατιωτικής ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το πιο σημαντικό σημείο της επιστολής αφορά την επίδραση που θα είχε η απόκτηση F-35 από την Τουρκία στη στρατιωτική ισορροπία Ελλάδας-Τουρκίας. Όπως αναφέρει η Hürriyet, το «ελληνοκυπριακό λόμπι» εκτιμά ότι η παράδοση των F-35 στην Άγκυρα θα εξουδετέρωνε ένα από τα βασικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και για αυτό ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να εμποδίσει την πώληση.

Τα F-35 και οι αμερικανικές προϋποθέσεις

Την ίδια ώρα, διαφορετική διάσταση δίνει ανάλυση της αντιπολιτευόμενης ιστοσελίδας T24, η οποία επικαλείται απάντηση του Γραφείου Νομοθετικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου. Η Τουρκάλα δημοσιογράφος Cansu Çamlıbel υποστήριξε μέσω ανάρτησής της στην πλατφόρμα Χ ότι, παρά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο άμεσης επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, «τεχνικά δεν άλλαξε τίποτα».

Σύμφωνα με την ίδια, δεκατρείς ημέρες μετά τη Σύνοδο έγινε γνωστή η θέση του Γραφείου Νομοθετικών Υποθέσεων του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ανέφερε: «Εκτός αν πληρούνται πλήρως οι νομικές προϋποθέσεις που ορίζονται στη νομοθεσία των ΗΠΑ, κανένα αεροσκάφος F-35 δεν μπορεί να μεταβιβαστεί στην Τουρκία».

Οι προϋποθέσεις αυτές, σύμφωνα με την ανάλυση, συνδέονται με την απομάκρυνση των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και τη δέσμευση της Άγκυρας ότι δεν θα αποκτήσει στο μέλλον νέο ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό. Η Çamlıbel σχολιάζει ότι, παρά τις προηγούμενες εκτιμήσεις πως το ζήτημα θα είχε λυθεί μέσα από πώληση των S-400 σε τρίτη χώρα, όπως το Κατάρ ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Καταλήγει δε με το ερώτημα αν η Μόσχα άσκησε τελικά μεγαλύτερη πίεση στην Άγκυρα από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx