ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

“Ηνίοχος”: Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συμμετοχή του Κατάρ στην άσκηση με το Ισραήλ

Ηνίοχος: Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συμμετοχή του Κατάρ σε άσκηση με το Ισραήλ, Στέλλου Βάνα

Η τουρκική αρθρογραφία καλύπτει την άσκηση «Ηνίοχος 2025» και δίνει έμφαση στη συμμετοχή του Ισραήλ αλλά και αραβικών χωρών όπως το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Οι αντιδράσεις και οι αναλύσεις διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τον πολιτικό προσανατολισμό του κάθε μέσου, με τον αντιπολιτευόμενο Τύπο να επικρίνει έντονα το Κατάρ και τον φιλοκυβερνητικό να στρέφει τα βέλη του κυρίως προς τη Δύση και την Ελλάδα.

Το Κατάρ στο επίκεντρο των επικρίσεων

Η εφημερίδα Karar, με τίτλο «Μουσουλμανικές χώρες εκτελούν ασκήσεις με τον στρατό κατοχής», τονίζει τη συμμετοχή του Κατάρ δίπλα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ενώ οι συγκρούσεις στη Γάζα παραμένουν σε εξέλιξη. Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για έμμεση νομιμοποίηση των ισραηλινών πολιτικών μέσω των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και σημειώνει ότι το δημοφιλές hashtag «Αυτοί που πετούν με το Ισραήλ ενώ η Γάζα καίγεται είναι επίσης υπεύθυνοι» κυκλοφορεί ευρέως στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αντίστοιχα, η Cumhuriyet αναφέρεται σε «Qatargate», κάνοντας λόγο για επίδειξη δύναμης της Δύσης μέσω της άσκησης, και υπογραμμίζει την αντίφαση της συμμετοχής του Κατάρ και των ΗΑΕ, οι οποίοι θεωρούνται παραδοσιακοί σύμμαχοι της Άγκυρας. Τονίζει μάλιστα ότι το Κατάρ εντάσσεται όλο και πιο ενεργά στην ενεργειακή και γεωπολιτική συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου, την οποία η Τουρκία βλέπει ανταγωνιστικά.

Η Sözcü, εφημερίδα εθνικιστικού χαρακτήρα, επισημαίνει ότι το Κατάρ και τα ΗΑΕ συνεργάζονται στρατιωτικά με την Ελλάδα και το Ισραήλ, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις στενές σχέσεις που διατηρούν με την Τουρκία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αθήνα χρησιμοποιεί την άσκηση «Ηνίοχος» για να ενισχύσει τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το Κατάρ φαίνεται να απομακρύνεται από την Τουρκία.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος εστιάζει στη δύση και την Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία αποφεύγει να στοχοποιήσει ευθέως το Κατάρ και εστιάζει στη στρατηγική που, όπως υποστηρίζει, ακολουθεί η Ελλάδα με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης για τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Η συμμετοχή του Ισραήλ και των δυτικών δυνάμεων παρουσιάζεται ως μέρος ενός ευρύτερου πλάνου ενίσχυσης της επιρροής της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξοπλιστική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ

Το ενδιαφέρον του τουρκικού Τύπου στρέφεται και στις εξοπλιστικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, με έμφαση στο φιλόδοξο πρόγραμμα αεράμυνας της Αθήνας, γνωστό ως «Ασπίδα του Αχιλλέα». Η Hürriyet, φιλοξενώντας ανταπόκριση από την Αθήνα, αποκαλύπτει ότι το Ισραήλ πρόκειται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την αντικατάσταση των συστημάτων Patriot και S-300 με σύγχρονα ισραηλινά συστήματα, όπως οι πύραυλοι Barak και οι εκτοξευτές Puls, οι οποίοι θα αναπτυχθούν κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να δήλωσε ότι τα ισραηλινά συστήματα προσφέρουν ταχύτερη προμήθεια και χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τις ευρωπαϊκές επιλογές.

Η Yeni Şafak επιβεβαιώνει ότι η Αθήνα εξετάζει ενεργά την αγορά του συστήματος Barak και συνδέει τη στρατηγική αυτή με την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αντίστοιχα, η Korkusuz σημειώνει ότι η Ελλάδα στρέφει το βλέμμα της στο ισραηλινό πυραυλικό σύστημα Barak και προχωρά σε εξοπλιστικές συμφωνίες ύψους 600 εκατ. δολαρίων για την αγορά πυροβολικού, ενώ ταυτόχρονα επενδύει και στην ανάπτυξη εγχώριου συστήματος αεράμυνας.

Επανεξέταση συμμαχιών και γεωπολιτικές ανακατατάξεις

Η αντίδραση του τουρκικού Τύπου στην άσκηση «Ηνίοχος 2025» αποτυπώνει ευρύτερες γεωπολιτικές ανησυχίες στην Άγκυρα. Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες βλέπουν τη στάση του Κατάρ και των ΗΑΕ ως πλήγμα στη στρατηγική θέση της Τουρκίας, ενώ οι εθνικιστικές φωνές επισημαίνουν τη διπλωματική απομόνωση της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αποδίδει τις εξελίξεις σε ένα οργανωμένο σχέδιο της Ελλάδας με την υποστήριξη της Δύσης. Το κοινό συμπέρασμα που διαμορφώνεται είναι η ανάγκη επανεξέτασης των τουρκικών συμμαχιών, ειδικά με χώρες όπως το Κατάρ και τα ΗΑΕ, σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον που επανακαθορίζεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx