ΘΕΜΑ

Και βαλλιστικοί πύραυλοι στο πολεμικό πόκερ Ιράν-Ισραήλ

Και βαλλιστικοί πύραυλοι στο πολεμικό πόκερ Ιράν-Ισραήλ

H αναχαίτιση ενός πυραύλου που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης από τον πύραυλο Arrow του Ισραήλ την Τρίτη (31/10) έκανε κάποιους να αναρωτηθούν αν αυτό μεταμορφώνει το γεωπολιτικό τοπίο στην Μέση Ανατολή. Μια ημέρα αργότερα οι Χούτι ανακοίνωσαν ότι κηρύσσουν επίσημα τον πόλεμο κατά του Ισραήλ. Και τα δύο γεγονότα αποτελούν κλιμάκωση της ήδη τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, αφού στο πολεμικό σκηνικό μπαίνουν και βαλλιστικοί πύραυλοι. 

Όπως ανακοινώθηκε, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow κατέρριψε για πρώτη φορά βαλλιστικό πύραυλο, εν προκειμένω αυτόν που εκτοξεύτηκε εναντίον του Ισραήλ από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες στην Υεμένη. Το σύστημα Arrow, που αναπτύχθηκε από την IAI (Israel Aerospace Industries) σε συνδυασμό με τα αμυντικά ιδρύματα του Ισραήλ και των ΗΠΑ «έδειξε σήμερα ότι το Ισραήλ διαθέτει την πιο προηγμένη τεχνολογία για άμυνα έναντι βαλλιστικών πυραύλων σε διάφορα βεληνεκή», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της IAI Μποάζ Λεβί.

Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που το Arrow πέτυχε κατάρριψη. Το 2017 κατέρριψε έναν συριακό πύραυλο εδάφους-αέρος που δεν είχε πετύχει το ισραηλινό αεροσκάφος εναντίον του οποίου εκτοξεύτηκε και παρείσφρησε στον ισραηλινό εναέριο χώρο. O Ούζι Ρούμπιν, “ο πατέρας του Arrow” και συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ασφάλειας και Στρατηγικής της Ιερουσαλήμ, επεσήμανε σε ισραηλινά Μέσα ότι ο βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη ήταν πολύ πιο δύσκολος στόχος, ότι ήταν το είδος του στόχου για τον οποίο κατασκευάστηκε το Arrow. Η χρήση του Arrow το 2017 δεν είχε πραγματικά αποδείξει ότι θα ήταν επιτυχής έναντι μιας πολύ δυσκολότερης απειλής, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι.

Το Iron Dome έχει γίνει ευρύτερα γνωστό την τελευταία δεκαετία, επειδή είναι το κύριο εργαλείο για την κατάρριψη μεγάλου αριθμού πυραύλων μικρού βεληνεκούς και χαμηλότερης ποιότητας, τους οποίους εκτοξεύει η Χαμάς και τους οποίους η Χεζμπολάχ έχει χρησιμοποιήσει περιστασιακά. Αλλά το Arrow είναι η κορυφαία βαθμίδα της αντιπυραυλικής ασπίδας του Ισραήλ. Το David’s Sling (Σφενδόνη του Δαυίδ) αποτελεί τη μεσαία βαθμίδα, που μπορεί να καταρρίψει λίγο από τα πάντα, ιδιαίτερα τους πυραύλους κρουζ.

Πολεμική πόκα στο Μεσανατολικό

Σύμφωνα με τον Αμερικανό εμπειρογνώμονα Μάικλ Ρούμπιν, τα καλά νέα είναι ότι το Ισραήλ μπορεί τώρα να παρουσιάσει στο Ιράν και στην υπόλοιπη περιοχή ότι διαθέτει πλήρως επιχειρησιακή αντιπυραυλική άμυνα έναντι βαλλιστικών πυραύλων. Σύμφωνα με αμερικανική εκτίμηση του 2022, το Ιράν διέθετε πάνω από 3.000 βαλλιστικούς πυραύλους, χωρίς να υπολογίζεται ο αυξανόμενος αριθμός των πυραύλων κρουζ. Μόνο ένα μέρος αυτών μπορεί να φτάσει στο Ισραήλ. Πάντα κατά την αμερικανική εκτίμηση, από τη δεκαετία του 1990 το Ιράν είχε όπλα που μπορούσαν να φτάσουν στο Ισραήλ. Η Ιερουσαλήμ ήλπιζε ότι η αντιπυραυλική ασπίδα Arrow θα άντεχε, αλλά δεν είχε ποτέ δοκιμαστεί πλήρως.

Η Γερμανία αγόρασε το σύστημα Arrow τον περασμένο μήνα, θεωρώντας το ώριμο, αλλά όλα κρίνονται από την κατάρριψη βαλλιστικού πυραύλου, με όλο το άγχος μιας πραγματικής επίθεσης. Αυτό έγινε παρά τις απειλές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ σε πολλά άλλα μέτωπα: Νότο, Βορρά και συνεχιζόμενες ταραχές στη Δυτική Όχθη. Από αυτή την άποψη, η επιτυχία του Arrow είναι ένα μήνυμα προς την Τεχεράνη ότι ούτε αυτή ούτε οι σύμμαχοί της μπορούν εύκολα να βλάψουν το Ισραήλ, ακόμη και με τα πιο εξελιγμένα όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Αυτό ενισχύει το εβραϊκό κράτος σε μια κρίσιμη στιγμή που εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν μπορεί να καταστρέψει τη Χαμάς και ταυτοχρόνα να πρέπει να αντιμετωπίσει άλλους περιφερειακούς αντιπερισπασμούς. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα μπορέσει να κάνει το σύστημα Arrow εάν πρέπει να αντιμετωπίσει μία επίθεση κορεσμού από ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, που είναι σαφώς ποιοτικά ανώτεροι από αυτούς των Χούθι.

Η Χαμάς έχει καταφέρει κατά καιρούς να κατακλύσει τις πυροβολαρχίες Iron Dome με κορεσμό. Το Ιράν, εάν αποφασίσει, μπορεί –όπως προαναφέραμε– να κάνει το ίδιο κατά της αντιπυραυλικής ασπίδας Arrow. Η διαφορά θα είναι ότι κάθε πύραυλος της Χαμάς που χτυπάει εξακολουθεί να κάνει περιορισμένη ζημιά. Ένας βαλλιστικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, όμως, μπορεί να είναι πολύ πιο εύστοχος και να ως εκ τούτου να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά.

Ο πόλεμος των Χούθι στο Ισραήλ

Το γεγονός ότι οι Χούθι στην Υεμένη προσπάθησαν να πλήξουν το Ισραήλ με βαλλιστικό πύραυλο ήταν το ίδιο μεγάλη είδηση όσο και το γεγονός ότι ο πύραυλος καταρρίφθηκε. Η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου σήμαινε ότι το Ιράν έχει αυξήσει σημαντικά τα στοιχήματά του σε αυτό το ιδιότυπο πολεμικό πόκερ με το Ισραήλ, ακόμη και πέρα από τις προσπάθειες των Χούθι την περασμένη εβδομάδα να επιτεθούν στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας drones.

Σε εκείνη την περίπτωση, οι ΗΠΑ κατέρριψαν τα drones, αλλά ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε ήταν πολύ υψηλότερης ποιότητας και πιο επικίνδυνο όπλο από τα drones. Βεβαίως, οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή μάλλον είναι σε θέση να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους που στοχεύουν το Ισραήλ, αλλά αυτό εξαρτάται και από την τροχιά του πυραύλου. Η αντιπυραυλική ασπίδα Arrow είναι τοποθετημένη με διαφορετικό τρόπο, έχοντας μεγαλύτερες δυνατότητες κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων.

Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα σχετικά με τις απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσει το Ισραήλ από το Ιράν. Προς το παρόν, η Τεχεράνη χρησιμοποιεί μία επιθετική ρητορική, αλλά αποφεύγει επιμελώς να αναλάβει η ίδια επιθετική πρωτοβουλία εναντίον του Ισραήλ, κάτι που θα έβαζε στο παιχνίδι και τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή. Μέχρι τώρα, το Ιράν επιτίθεται εμμέσως, επιστρατεύοντας αφ’ ενός τη σιιτική Χεζμπολάχ στο Λίβανο, αφ’ ετέρου του Χούθι στην Υεμένη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι