ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΚΥΣΕΑ: Πώς αλλάζει τον συσχετισμό στο Αιγαίο η αγορά ισραηλινών πυραύλων

ΚΥΣΕΑ: Πώς αλλάζει τον συσχετισμό στο Αιγαίο η αγορά ισραηλινών πυραύλων

Το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, έκανε δεκτή την εισήγηση του υπουργού Άμυνας για να προχωρήσει η προμήθεια από την Πολεμική Αεροπορία ισραηλινών πυραύλων, συγκεκριμένα των βλημάτων μακρού πλήγματος Rampage και των συλλογών Spice, τα οποία θα εξοπλίσουν τον υπερσύγχρονο στόλο των F-16 που διαθέτει η Αθήνα. Με την προμήθεια των Rampage και Spice αναμένεται να ολοκληρωθεί ένας μεγάλος κύκλος διαπραγματεύσεων για την απόκτηση ισραηλινών οπλικών συστημάτων, που περιλαμβάνει και την αγορά των βλημάτων ακριβείας Spike NLOS η οποία έχει κλείσει από τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ «επίκειται η ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας των συστημάτων Spike με την υπογραφή των συμβάσεων, στις οποίες προβλέπεται αυξημένη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας». Οι ισραηλινοί πύραυλοι μακρού πλήγματος Rampage, οι συλλογές Spice για την μετατροπή απλών αεροπορικών βομβών σε “έξυπνες” και οι ισραηλινοί πύραυλοι Spike NLOS (μη οπτικής επαφής), αποτελούν οπλικά συστήματα στο θέατρο επιχειρήσεων, που όχι απλά “κλείνουν τρύπες”, αλλά συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πλέγματος, το οποίο συνεχώς ενισχύεται.

O πύραυλος πυροβολικού Extra Extened Range, από τον οποίον προέρχεται ο Rampage είναι ένα πυραυλικό σύστημα πυροβολικού που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την Israel Military Industries IMI και χρησιμοποιείται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, το Αζερμπαϊτζάν και το Βιετνάμ από το 2013. Έχει μέγιστη εμβέλεια 150 χλμ με κεφαλή 120 κιλών και ακρίβεια 10 μέτρα CEP.

Οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να εκτοξευθούν από τον εκτοξευτή LYNX (MRL) της IMI, καθώς και από άλλους διαθέσιμους. Υπάρχει ναυτική έκδοση που ονομάζεται Trigon. Η κατασκευάστρια εταιρεία ανέπτυξε μια αεροπορική έκδοση του πυραύλου, που αρχικά ονομαζόταν MARS και μετονομάστηκε σε Rampage, όταν μπήκε σε σειρά παραγωγής το 2019. Το Rampage είναι ένα όπλο αέρος-εδάφους μεγάλης εμβέλειας και ακρίβειας, χωρίς αισθητήρες αναζήτησης. Χρησιμεύει σε αποστολές καταστροφής υψηλής ποιότητας και καλά προστατευμένων στόχων, όπως κέντρα επικοινωνίας και διοίκησης, βάσεις αεροπορικών δυνάμεων, κέντρα συντήρησης και υποδομές.

Το “θαύμα” των ισραηλινών πυραύλων

Με απλή λειτουργία “fire and forget”, ο πύραυλος πετάει προς τον στόχο με υπερηχητική ταχύτητα. Η εστιακή του ακρίβεια αποτρέπει τις παράπλευρες ζημιές με χαμηλότερο κόστος αποστολής από άλλες υπάρχουσες λύσεις. Είτε ως αυτόνομο σύστημα, είτε μέσω αεροσκάφους, ο Rampage υποστηρίζει μετάδοση βίντεο σε σύνδεση RS-170 και ασύρματη επικοινωνία και μπορεί να λειτουργήσει σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, μέρα ή νύχτα.

Σύμφωνα με τον ειδικευμένο σε αεροπορικά θέματα δημοσιογράφο Μπαμπάκ Ταγκβαίε, στις 13 Απριλίου 2019 ισραηλινά αεροσκάφη είχαν εκτοξεύσει, για πρώτη φορά, τουλάχιστον έναν πύραυλο Rampage σε εργοστάσιο πυραύλων και αποθήκες όπλων στο Masyaf της Συρίας. Οι Ισραηλινοί επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τον Rampage «λόγω του κινδύνου των S-300PM-2 της συριακής αεροπορικής άμυνας», είχε γράψει ο ίδιος στο Twitter. Ο πύραυλος εδάφους-αέρος S-300 θεωρητικά μπορεί να πλήξει αεροσκάφη που πετούν έως και 120 μίλια μακριά.

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή πέτυχε να χτυπήσει τις εγκαταστάσεις και να «καταστρέψει πολλαπλούς πυραύλους πυροβολικού και εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων», σύμφωνα με τον Ταγκβαίε, ο οποίος στην ανάρτηση του συμπεριέλαβε δορυφορικές εικόνες που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις ζημιές στη Masyaf. Ο Rampage είχε εμφανιστεί στα ΜΜΕ για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2018. Η Israel Aerospace Industries και η Israel Military Industry Systems ανακοίνωσαν ότι είχαν δοκιμάσει από F-16 τον Rampage με καθοδήγηση από GPS.

Μεγάλο βεληνεκές των ισραηλινών πυραύλων

Η ταχύτητα, το εύρος και το σχετικά χαμηλό κόστος είναι τα κύρια πλεονεκτήματα του Rampage. Ειδικοί, πάντως, εκτιμούν ότι το πραγματικό βεληνεκές του είναι αρκετά μεγαλύτερο από το αναφερόμενο επίσημα. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο Rampage φέρει μια σχετικά μικρή κεφαλή. Η υψηλή ταχύτητά του μπορεί να του προσδώσει κινητική ενέργεια που αντισταθμίζει εν μέρει το σχετικά μικρό μέγεθος της κεφαλής.

Λόγω του μεγέθους του, ένα F-16 πιθανότατα δεν μπορεί να μεταφέρει περισσότερους από δύο Rampage τη φορά, αν και το βίντεο της κατασκευάστριας δείχνουν F-16 να φέρουν τέσσερις έκαστο. Ο πύραυλος είναι υπερηχητικός και λόγω της πολύ μεγάλης ταχύτητάς του είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστεί. Το μεγάλο ατού του είναι ότι κατασκευάστηκε για να “κουμπώσουν” εύκολα στα μαχητικά F-16.

Ο Rampage έρχεται να καλύψει το κενό προσβολής στόχων σε αποστάσεις 100-150 χλμ, Οι χερσαίοι ATACMS του Ελληνικού Στρατού με βεληνεκές 300 χλμ και οι Scalp των Mirage 2000-5 και των Rafale με εμβέλεια επίσης 300 χλμ είναι για μεγαλύτερες αποστάσεις. Έτσι ενώ οι ATACMS και οι Scalp πλήττουν στόχους σε μεγαλύτερο βάθος στην τουρκική ενδοχώρα, οι Rampage μπορούν να πλήξουν εγγύτερους στόχους.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μαζικά υποστρατηγικά πλήγματα κορεσμού με τις ανάλογες επιπτώσεις, όχι μόνον στις τουρκικές υποδομές, αλλά και στο ηθικό του αντιπάλου, ο οποίος θα βλέπει μια καταρράκωση της αντιαεροπορικής του άμυνας σε όλα τα επίπεδα.

Συλλογές SPICE

Οι συλλογές Spice 1000 και 2000, μετατρέπουν απλές βόμβες Mk83 και Mk84 σε κατευθυνόμενες μέσω ηλεκτρο-οπτικού αισθητήρα ή GPS. Το πυρομαχικό “Spice” είναι πιο προηγμένο από τις περισσότερες βόμβες με ηλεκτρο-οπτική καθοδήγηση (π.χ. GBU-15), αφού συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της δορυφορικής καθοδήγησης, όπως η ικανότητα πλήγματος σε καμουφλαρισμένους και κρυφούς στόχους. Επίσης, η επιλογή αυτοκαθοδήγησης για πολλούς στόχους ταυτόχρονα σε όλες τις καιρικές συνθήκες και η ικανότητα ηλεκτρο-οπτικής καθοδήγησης. Αυτή δίνει τη δυνατότητα παροχής καθοδήγησης man-in-the-loop για εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια πλήγματος σε μετακινούμενους στόχους.

Τα Spice παρέχουν χαμηλότερο CEP από αυτό των πυρομαχικών με δορυφορική καθοδήγηση, αλλά και ανεξαρτησία από εξωτερικές πηγές πληροφοριών όπως οι δορυφόροι. Μειώνεται έτσι ο αριθμός των βομβών (επομένως του ωφέλιμου φορτίου) που πρέπει να μεταφέρει ένα αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εμβέλεια και η ευελιξία του. Αυτή η δυνατότητα επιλογής πολλαπλών μεθόδων καθοδήγησης είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης, γιατί επιτρέπει σε ένα αεροσκάφος να πλήξει έναν στόχο ενώ είναι π.χ. καλυμμένος με καπνό (στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθεί δορυφορική καθοδήγηση), ή κινείται (στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθεί ηλεκτρο-οπτική καθοδήγηση).

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Spice είναι η ικανότητά του να τροφοδοτείται πριν από την πτήση με έως και 100 διαφορετικούς στόχους που μπορεί να χρειαστεί να πλήξει. Δεδομένου ότι διαθέτει συνολικά 12 επιφάνειες ελέγχου σε τρεις ομάδες (εμπρός, μεσαίο σώμα και ουρά), το Spice έχει πολύ μεγάλη εμβέλεια ολίσθησης, που φτάνει περίπου στα 60 χλμ. Αυτό επιτρέπει σε ένα αεροσκάφος να ρίξει βόμβα σε ένα στόχο χωρίς να εισέλθει στον χώρο που μπορεί να απειληθεί από τα περισσότερα οπλικά συστήματα αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

Η ισχύς των ισραηλινών πυραύλων Spike NLOS

Την όλη εικόνα ενός μαζικού υποστρατηγικού πλήγματος εναντίον της Τουρκίας έρχεται να συμπληρώσει πύραυλος Spike NLOS. Σχεδιασμένος από την Rafael Advanced Defense Systems, έχει σύστημα ηλεκτροοπτικής καθοδήγησης πυραύλων πολλαπλών χρήσεων και μπορεί να εγκατασταθεί σε χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες πλατφόρμες. Μπορεί να λειτουργήσει είτε σε άμεση επίθεση με οπτική επαφή, είτε με πλοήγηση κατά τη διάρκεια της πτήσης, χρησιμοποιώντας μόνο συντεταγμένες. Παρέχει δε τη δυνατότητα επίθεσης ακριβείας πέραν οπτικής επαφής σε απόσταση 25 χλμ.

Σύμφωνα με αναφορές, η εμβέλεια και η ακρίβεια των ισραηλινών πυραύλων μπορεί να μετατρέψει τα απλά περιπολικά σκάφη και τις κανονιοφόρους σε ατού, κλείνοντας τρύπες όπου δεν μπορούν να βρίσκονται μεγαλύτερες μονάδες. Ιδίως τα μικρότερα τουρκικά σκάφη θα είναι πολύ ευάλωτα. Όσον αφορά τον Στρατό, αυτά τα εποχούμενα συστήματα έρχονται να συμπληρώσουν άλλα οπλικά συστήματα κατευθυνόμενων πυραύλων (Milan, TOW, Kornet) με ικανότητα να πλήττουν εχθρικούς στόχους που βρίσκονται πέραν οπτικής επαφής, όχι μόνο λόγω αποστάσεως, αλλά και επειδή βρίσκονται σε θέσεις που ακόμη και το πυροβολικό έχει πρόβλημα να πλήξει (π.χ. τα πρανή λόφων, ή ανάμεσα σε κτίρια).

Στην άμυνα των νησιών δίνει την δυνατότητα να πληγούν αποβατικά σκάφη σε αποστάσεις, πολύ πριν φτάσουν στην ακτή και μπουν στο βεληνεκές και των υπολοίπων όπλων. Ενώ τα πυρά πυροβολικού, τα οποία θα κληθούν να απαντήσουν σε μια εχθρική αποβατική ενέργεια, εντοπίζονται, οι Spike NLOS δεν αποκαλύπτουν τη θέση βολής, ενώ η δυνατότητά τους “fire and forget” επιτρέπει την γρήγορη αλλαγή θέσης.

Στα επιθετικά ελικόπτερα AH-64D, το βεληνεκές των Spike NLOS επιτρέπει την καταστροφή στόχων από αποστάσεις που δεν επιτρέπουν σε εχθρικά οπλικά συστήματα μικρής και μεσαίας εμβέλειας να πλήξουν το ελικόπτερο. Το 2020 ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να προμηθευτεί πυραύλους Spike NLOS που θα τοποθετηθούν σε ελικόπτερα Apache. Σε μια δοκιμή τον Μάρτιο του 2021, ένα AH-64E εκτόξευσε ένα Spike NLOS σε στόχο που βρισκόταν σε απόσταση 32 χλμ, σημειώνοντας απόλυτη επιτυχία.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι τα τρία αυτά οπλικά συστήματα δημιουργούν ένα πολυεπίπεδο επιθετικό σχήμα. Mέσω αυτού σχήματος των ισραηλινών πυραύλων δίνεται τη δυνατότητα στην Ελλάδα να πλήξει καίρια τον εχθρό στο θέατρο επιχειρήσεων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, σε όλα τα πολεμικά επίπεδα: τακτικό, επιχειρησιακό και θεάτρου επιχειρήσεων (όπως τα ορίζει ο Edward Luttwak). Αυτό δίνει νέες μεγάλες δυνατότητες στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες τώρα πρέπει να επανασχεδιάσουν τις αποστολές τους σε περίπτωση σύρραξης επί το επιθετικότερον.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι