Παρελθόν ο συριακός στόλος μετά τις επιδρομές του Ισραήλ
12/12/2024Eικόνες και βίντεο από τα επακόλουθα των ισραηλινών επιδρομών στο συριακό λιμάνι της Λατάκια έχουν κατακλύσει το διδίκτυο. Στις επιδρομές καταστράφηκαν τουλάχιστον έξι πυραυλάκατοι κλάσης Osa II, που κατασκευάστηκαν επί σοβιετικής εποχής.
Η στόχευση εξοπλισμού του Συριακού Ναυτικού ήταν μέρος μιας ευρύτερης ισραηλινής επιχείρησης στην Συρία, με εκατοντάδες πλήγματα, προκειμένου να αποτρέψει από το να πέσουν στα χέρια των ανταρτών στρατιωτικός εξοπλισμός του έκπτωτου πλέον καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Κατς επιβεβαίωσε τα χτυπήματα στο λιμάνι της Λατάκια το πρωί της Τετάρτης, λέγοντας ότι το ναυτικό της χώρας του επιχείρησε χθες το βράδυ για να καταστρέψει τον συριακό στόλο, «με μεγάλη επιτυχία», στα πλαίσια της ευρύτερης προσπάθειας του για «καταστροφή των στρατηγικών δυνατοτήτων που απειλούν το κράτος Ισραήλ» – κάτι που ουσιαστικά διέψευσε προηγούμενες πληροφορίες ότι την ευθύνη της καταστροφής του συριακού ναυτικού είχε μόνο η ισραηλινή αεροπορία.
Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ισραηλινά πλοία χρησιμοποίησαν απροσδιόριστους πυραύλους εδάφους-εδάφους για να χτυπήσουν τους στόχους τους στη Λατάκια. Το ισραηλινό Ναυτικό διαθέτει μια ποικιλία από κορβέτες και πυραυλακάτους, συμπεριλαμβανομένων τύπων ικανών να εκτοξεύουν αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και Gabriel, Naval SPIKE Non-Line-Of-Sight (NLOS) και περιπλανώμενα πυρομαχικά.
Ανεξάρτητα από τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν, οι διαθέσιμες εικόνες δείχνουν ότι τουλάχιστον έξι συριακά Osa II καταστράφηκαν στην ισραηλινή επιχείρηση, όπως προαναφέραμε στην εισαγωγή.
Τα Osa II ονομάζεται επίσης “πυραυλικό σκάφος Project 205”. Πρόκειται για ένα σοβιετικό σχέδιο της δεκαετίας του 1960, ο κύριος οπλισμός του οποίου είναι ο εξίσου παλαιός αντιπλοϊκός πύραυλος P-15 Termit (επίσης γνωστός στη Δύση ως SS-N-2 Styx). Ο P-15 είναι ένας πύραυλος κατευθυνόμενος από ενεργό ραντάρ, με την βασική έκδοση να έχει βεληνεκές 40 χιλιόμετρα. Η βελτιωμένη παραλλαγή P-15M (την οποία λέγεται ότι έλαβε η Συρία) το επεκτείνει στα 80 χιλιόμετρα.
Τα Osa II, τα οποία έχουν μήκος 38,6 μέτρα και εκτοπίζουν 235 τόνους με πλήρες φορτίο, μπορούν να μεταφέρουν έως και τέσσερεις από τους σχετικά ογκώδεις P-15. Τα σκάφη, τα οποία μπορούν να φτάσουν τελικές ταχύτητες περίπου 40 κόμβων, διαθέτουν επίσης ένα ζεύγος κατευθυνόμενων από ραντάρ οπλικών συστημάτων AK-230, το καθένα οπλισμένο με δύο αυτόματα κανόνια των 30 mm, ένα στην πλώρη και το άλλο στην πρύμνη.
Πόσα πλοία είχε η Συρία
Πριν από τα πλήγματα της χθεσινής νύχτας, ήταν ασαφές πόσα Osa II είχε ακόμα σε απόθεμα το συριακό Ναυτικό, πόσο αξιόμαχα μπορεί να ήταν και αν υπήρχαν ακόμη διαθέσιμοι πύραυλοι P-15 για να φορτωθούν σε αυτά. Η Συρία απέκτησε προηγουμένως ένα μείγμα ακόμη παλαιότερων τύπων Osa I, καθώς και Osa II, με τα τελευταία να είναι τα πιο ικανά σκάφη επιφανείας που εξακολουθούσαν να λειτουργούν στην χώρα, μέχρι την πτώση του Άσαντ. Οι διαθέσιμες εικόνες δείχνουν και άλλα μικρότερα σκάφη να επλήγησαν από τα ισραηλινά χτυπήματα, τα οποία επίσης κατέστρεψαν λιμενικές υποδομές.
Δεν είναι γνωστό τι έχει γίνει με άλλες μονάδες που είναι γνωστό ότι βρίσκονται στο απόθεμα του Συριακού Ναυτικού. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μικρότεροι πυραυλάκατοι κλάσης Tir II που προμηθεύτηκαν από το Ιράν, ικανοί να εκτοξεύουν αντιπλοϊκούς πυραύλους Noor (ιρανικός κλώνος του κινεζικού C-802) και ρωσικής κατασκευής περιπολικά σκάφη κατηγορίας Raptor.
Πέρα από τα πλήγματα στο λιμάνι της Λατάκιας, το Ισραήλ εξαπέλυσε περισσότερες από 300 συνολικές επιδρομές σε στόχους σε ολόκληρη τη Συρία, με ιδιαίτερη έμφαση σύμφωνα με πληροφορίες στους πυραύλους εδάφους-εδάφους και αέρος-αέρος, καθώς και σε άλλα μέσα αεράμυνας. Επίσης χτυπήθηκαν αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και τοποθεσίες που συνδέονται με το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Κατς έχει ήδη δεσμευτεί για περισσότερα πλήγματα σε στόχους στη Συρία, εάν το όποιο καθεστώς που εμφανιστεί στην Συρία αποτελέσει απειλή για το Τελ Αβίβ, ή επιδιώξει να ευθυγραμμιστεί εκ νέου με το Ιράν.
Χερσαία εισβολή του Ισραήλ
Το Ισραήλ έχει επίσης εξαπολύσει χερσαία εισβολή στο συριακό έδαφος, η οποία (όπως ισχυρίζεται) έχει σκοπό να παράσχει μία ζώνη ασφαλείας, εν μέσω της τρέχουσας αβεβαιότητας που επικρατεί στον βόρειο γείτονά του. Οι ενέργειες του Ισραήλ έχουν επικριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ρωσία, την Γαλλία, καθώς και από πολλές χώρες της περιοχής και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος, το Ιράν, το Ιράκ, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.
Κατά τα άλλα, η κατάσταση στη Συρία παραμένει εξαιρετικά ρευστή. Διάφορες φατρίες προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους, μετά την αστραπιαία προέλαση του ανταρτικού συνασπισμού νότια προς τη Δαμασκό, που επιτάχυνε την πτώση της βίαιης δικτατορίας του Άσαντ, η οποία μετρούσε δεκαετίες. Εκτός του Ισραήλ, ξένοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, εμπλέκονται ενεργά στις τρέχουσες υποθέσεις της Συρίας.
Ό,τι κι αν συμβεί τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες, το Ισραήλ έχει ήδη επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα σε ό,τι είχε απομείνει από το συριακό Ναυτικό, καθώς και σε άλλα στρατιωτικά μέσα που ανήκαν στο καθεστώς Άσαντ, προκειμένου αυτά να μην πέσουν στα λάθος χέρια…