Πώς ΗΠΑ και Γαλλία απονεύρωσαν την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ
17/04/2024Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι πληροφορίες από τρίτες χώρες (ακόμα και αραβικές, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία) βοήθησαν την ισραηλινή αεράμυνα να καταστρέψει το 99% των εισερχόμενων drones και πυραύλων (όπως ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί).
Στην πραγματικότητα, ένας σημαντικός αριθμός ιρανικών όπλων καταρρίφθηκε πριν φτάσουν στο σημείο εμπλοκής με την ισραηλινή αεράμυνα. Επίσης, έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το εύρος της ιρανικής επίθεσης και των προσπαθειών τρίτων χωρών να αναχαιτιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια στιγμή έφτασαν να βρίσκονται στον αέρα έως και 100 ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ταυτόχρονα, με κατεύθυνση προς το Ισραήλ.
Όπως ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), 120 βαλλιστικοί πύραυλοι, 30 πύραυλοι κρουζ και 170 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από το Ιράν. Την Δευτέρα δημοσιοποιήθηκαν πλάνα που φαίνεται να δείχνουν μέλη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να ανακτούν τα συντρίμμια ενός από αυτούς τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, μεσαίου βεληνεκούς.
Footage showing Members of the Israel Defense Force earlier today Removing the Fuselage of a Iranian “Emad” Medium-Range Ballistic Missile from the Sea of Galilee, after it was Shot Down during Saturday Night’s Attack. pic.twitter.com/oDsHCmtpEV
— OSINTdefender (@sentdefender) April 15, 2024
Η συμβολή των Αμερικανών
Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), οι δικές της δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αντιτορπιλικά της Ευρωπαϊκής Διοίκησης, επιτέθηκαν με επιτυχία και κατέστρεψαν περισσότερα από 80 επιθετικά drones και τουλάχιστον έξι βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, από το Ιράν και την Υεμένη. Η ανάσχεση περιλαμβάνει έναν βαλλιστικό πύραυλο στο όχημα εκτόξευσης του και επτά drones τα οποία καταστράφηκαν στο έδαφος της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούτι, πριν ο πύραυλος και τα drones εκτοξευτούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αμερικανικά αεροσκάφη έχουν καταστρέψει περισσότερα από 70 ιρανικά drones και δύο αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο αναχαίτισαν έως και έξι πυραύλους. Αυτά τα πολεμικά πλοία χρησιμοποίησαν πυραύλους Standard Missile-3 (SM-3) κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, σηματοδοτώντας την πρώτη πολεμική χρήση αυτών των προηγμένων όπλων.
Αξιωματικοί του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ισχυρίστηκαν στο USNI News ότι τα δύο αντιτορπιλικά — USS Arleigh Burke (DDG-51) και USS Carney (DDG-64) — εκτόξευσαν περίπου επτά πυραύλους SM-3. Επίσης, ένα αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot που βρίσκεται στην Ερμπίλ του Ιράκ φέρεται να ευθύνεται για την κατάρριψη ενός ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου.
Αν και οι αρχικές πληροφορίες αναφέρονταν σε μικρές υλικές ζημιές από την ιρανική επίθεση, το ABC News – επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ – υποστήριξε ότι πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν την αεροπορική βάση Nevatim. Ο αξιωματούχος είπε ότι ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας υπέστη ζημιές, μαζί με έναν αχρησιμοποίητο διάδρομο προσγείωσης και άδειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Προηγουμένως, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες που δείχνουν κρατήρες στην αεροπορική βάση.
IDF releases another footage of the damage caused by Iranian missile strike on Nevatim Airbase. pic.twitter.com/1z49CAcfOj
— Clash Report (@clashreport) April 15, 2024
Μακρόν και Μπάιντεν
Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές σε τι είδους απάντηση στην ιρανική επίθεση θα προχωρήσει το Ισραήλ. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζητούν τις επόμενες κινήσεις τους, με το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ να συνεδριάζει εκ νέου την Τρίτη 16/04. Σύμφωνα με το Channel 12 TV και ισραηλινά ΜΜΕ, στο χτεσινό Πολεμικό Συμβούλιο, συζητήθηκαν διάφορες επιλογές, με κυριότερο ένα “επώδυνο“ αντεκδικητικό πλήγμα, το οποίο όμως θα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην οδηγήσει σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, σε ομιλία του την Δευτέρα, είπε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. «Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια ανάφλεξη – δηλαδή μια κλιμάκωση», είπε ο Μακρόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου. «Πρέπει να είμαστε δίπλα στο Ισραήλ για να διασφαλίσουμε την προστασία του στο μέγιστο, αλλά και να ζητήσουμε ένα όριο για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση. Πρέπει να εστιάσουμε στην απομόνωση του Ιράν, να πείσουμε τις χώρες της περιοχής ότι αποτελεί κίνδυνο, να αυξηθούν οι κυρώσεις και να ενισχυθεί η πίεση για τις πυρηνικές δραστηριότητές του», ανέφερε.
Ο Μακρόν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη γαλλική εμπλοκή στην αναχαίτιση των ιρανικών drones και πυραύλων. Αναφερόμενος στην απόσπαση των γαλλικών μαχητικών που αναπτύσσονται στην Ιορδανία, ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε: «Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε μια αεροπορική βάση στην Ιορδανία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο εναέριος χώρος της Ιορδανίας παραβιάστηκε… Δώσαμε εντολή στα αεροσκάφη μας να απογειωθούν και αναχαιτίσαμε ό,τι έπρεπε να αναχαιτίσουμε».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπάιντεν έχει ήδη προειδοποιήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι η Ουάσιγκτον δεν θα συμμετάσχει σε αντίποινα κατά του Ιράν. Η Τεχεράνη, επίσης, ισχυρίστηκε ότι επιδιώκει αποκλιμάκωση της έντασης, αν και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν είπε στον Βρετανό ομόλογό του την Δευτέρα ότι, εάν το Ισραήλ ανταπαντήσει, το Ιράν θα απαντήσει άμεσα και ακόμα πιο σθεναρά. Αναμφισβήτητα, ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης παραμένει εξαιρετικά υψηλός, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο Ισραήλ και στο είδος της απάντησης που θα προχωρήσει, ως αντίποινα στην άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση.