ΓΝΩΜΗ

Πως να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Πως να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ/STR

Είχαμε τις νέες ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες συνέπεσαν χρονικά με τις βάσεις εισόδου των μαθητών στις στρατιωτικές σχολές, όπου παρατηρήθηκε το ανησυχητικό φαινόμενο, της μη συμπλήρωσης των θέσεων. Θα εξετάσουμε με λογική και τα δύο θέματα, στα πλαίσια της ενίσχυσης και λειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνοπτικά ο υπουργός μας ανακοίνωσε: Ότι από 1η Ιανουαρίου του 2026 καταργείται η κατάταξη στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία και όλοι οι στρατεύσιμοι θα υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς. Το θεωρώ καταρχήν λογικό μέτρο γιατί βάζει φρένο στο “ρουσφέτι” των δικών μας παιδιών, αρκεί να έχουν ληφθεί όλες οι προϋποθέσεις στην επάνδρωση πολεμικών πλοίων και των οπλικών συστημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, και να μην υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα για τα παιδιά που έχουν “μπάρμπα στην Κορώνη”, όπως συμβαίνει μέχρι και σήμερα.

Επιπλέον ενισχύονται τα ακριτικά νησιά και ο Έβρος, αρκεί οι στρατεύσιμοι να είναι άρτια εκπαιδευμένοι, που είναι το πλέον βασικό στοιχείο της αποτρεπτικής δύναμης. Ωστόσο, γιατί δεν δύναται η δυνατότητα στις γυναίκες να συστρατευθούν, έστω εθελοντικά σε πρώτη φάση, δεδομένου ότι σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, το Ισραήλ, η Ολλανδία, η Δανία (πρόσφατα), είναι υποχρεωτική. Ενώ στις περισσότερες χώρες του κόσμου μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, η στράτευση των γυναικών είναι εθελοντική. Και με το δεδομένο ότι επιτρέπεται να εισάγονται οι γυναίκες στις στρατιωτικές σχολές, και σε λίγα χρόνια θα τις δούμε σε ηγετικές θέσεις στην χώρα μας.

Επίσης, γιατί δεν γίνεται υποχρεωτική η στράτευση μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις των μαθητών και αφού έχουν εγγραφεί στα ΑΕΙ, όπου μετά το πέρας της θητείας τους θα συνεχίζουν τις σπουδές τους, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Κύπρο. Ειλικρινά, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί αφού το ζητούμενο είναι να ενισχύσουμε τις ΕΔ με νέο ανθρώπινο δυναμικό, δεν εφαρμόζουμε πλήρεις λύσεις του προβλήματος, και αφήνουμε κενά τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας. Οπότε είμαι υποχρεωμένος να πω ότι κυριαρχούν οι ψηφοθηρικές λογικές.

Τα θετικά των εξαγγελιών 

Η κατάργηση της 1ης Στρατιάς με έδρα την Λάρισα με την παράλληλη δημιουργία τεσσάρων νέων Διοικήσεων στα πλαίσια της ενδυνάμωσης της αυτονομίας αυτών θεωρείται θετικό μέτρο. Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, δεδομένου ότι η 1η Στρατιά έχει πάψει να προσφέρει επιχειρησιακά και λειτουργικά στον σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς, δεδομένου ότι η κρίσιμη περιοχή βρίσκεται ανατολικά.

Θετική είναι η αύξηση των αμοιβών των στρατευσίμων μέχρι 100 ευρώ το μήνα. Επίσης, θετική κρίνεται η συγχώνευση ακόμη 45 στρατοπέδων και των 15 στρατιωτικών δικαστηρίων σε 6 για την εξοικονόμηση πόρων. Τα υπόγεια οχυρωματικά έργα στον Έβρο και στα Ακριτικά Νησιά είναι απαραίτητα, για την αποτελεσματική άμυνα των εν λόγω περιοχών.

Η δυναμική επιχειρησιακή εκπαίδευση των στρατευσίμων στο σύγχρονο πόλεμο, η ορθολογική επάνδρωση των Μονάδων με άρτια εκπαιδευμένους στρατεύσιμους, είναι το κρίσιμο σημείο της επιτυχίας των νέων λογικών αμυντικών μεταρρυθμίσεων. Αυτά σε συνδυασμό με μία ετοιμοπόλεμη εφεδρεία, παντός καιρού και χρόνου, αποτελούν τον κύριο άξονα αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση αρνητικών για την χώρα καταστάσεων.

Οι Στρατιωτικές Σχολές

Παρατηρείται το φαινόμενο των κενών θέσεων στις στρατιωτικές σχολές σε συνδυασμό με μεγάλη πτώση των βάσεων εισαγωγής ιδιαίτερα στις στρατιωτικές σχολές του Στρατού Ξηράς και στη συνέχεια του Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα:

  • Η Σχολή Ευελπίδων(ΣΣΕ) από τις 245 διαθέσιμες θέσεις, κενές 131, δηλαδή ποσοστό κενών θέσεων 53,5%.
  • Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ- Μάχιμοι), από τις 77 διαθέσιμες θέσεις, κενές 39, δηλαδή ποσοστό κενών θέσεων 50,6%
  • Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ- Μηχανικοί), από 37 διαθέσιμες θέσεις κενές 23, δηλαδή ποσοστό κενών θέσεων 62,2%
  • Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής ( ΣΑΝ), από τις 56 διαθέσιμες θέσεις, κενές 16, δηλαδή ποσοστό κενών θέσεων 28,8%.
  • Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ – όπλα), από 200 διαθέσιμες θέσεις, κενές 162, δηλαδή ποσοστό κενών θέσεων 81%.
  • Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ – Τεχνολογική Κατεύθυνση) , από τις 105 διαθέσιμες θέσεις, κενές οι 45, δηλαδή ποσοστό κενών θέσεων 42,9%.
  • Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ- Επιχειρησιακή Κατεύθυνση) από 39 διαθέσιμες θέσεις, κενές οι 26, δηλαδή ποσοστό κενών θέσεων 66,7%.
  • Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού ΣΜΥΝ), από τις 168 διαθέσιμες θέσεις , κενές 57, δηλαδή ποσοστό 33,9% κενών θέσεων.

Δηλαδή, το σύνολο των κενών θέσεων από ΓΕΛ είναι 499, με τις 293 να αφορούν τον Στρατό Ξηράς και ειδικά τους μάχιμους της Σχολής Ευελπίδων και της Σχολής Υπαξιωματικών. Αυξημένες απώλειες θέσεων έχουμε και στο Πολεμικό Ναυτικό. Αυτή που σώθηκε από κενές θέσεις είναι η Σχολή Ικάρων, όχι όμως από την μερική πτώση των βάσεων. Ίσως λόγω της τεχνολογικής- επιστημονικής ανάπτυξης του πολεμικού αεροσκάφους. Επίσης παρατηρούμε μία γενική πτώση των βάσεων εισαγωγής, που κορυφώνεται στις ΣΣΕ και ΣΝΔ καθώς και στις σχολές Υπαξιωματικών του Στρατού.

Και εδώ γεννάται το ερώτημα, γιατί συνεχίζεται αυτό το φαινόμενο, παρά την ενίσχυση των μαθητών των στρατιωτικών σχολών με 600 ευρώ το μήνα και την μείωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ); Ως δάσκαλος των μαθηματικών, ένας σοβαρός λόγος είναι ότι η δημόσια παιδεία μας είναι βαριά άρρωστη, τα περισσότερα παιδιά φτάνουν στην Γ’ Λυκείου και δεν γνωρίζουν στοιχειώδη πράγματα. Για να μείνεις δε στην ίδια τάξη “ πρέπει να κάνεις αίτηση”. Οπότε δεν έχουν τη δυνατότητα να υπερβούν στις εξετάσεις την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Η εικόνα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Από το διαδίκτυο που το χρησιμοποιούν υπερβολικά οι νέοι, από το οικογενειακό περιβάλλον, από φίλους και συγγενείς, μαθαίνουν τι επικρατεί στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως: Οι μηνιαίες απολαβές ανεξάρτητα ειδικότητας, χωρίς να βλέπουν αυξήσεις στον ορίζοντα, η αυστηρή πειθαρχία, οι περιορισμοί, η μακροχρόνια δέσμευση, η αβεβαιότητα στη μελλοντική εξέλιξη (μεταθέσεις, συνθήκες εργασίας, κλπ), η μη κατοχύρωση του πτυχίου σε επαγγελματικά δικαιώματα, η μη αξιοκρατία στην βαθμολογική ιεραρχία και στις μεταθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, και η κομματοκρατία που απεχθάνονται οι νέοι άνθρωποι.

Αυτά, αν προσθέσουμε την κουλτούρα των νέων της εποχής μας που έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, άλλο όραμα, άλλη λογική, δημιουργούν μία συνάρτηση με πολλές μεταβλητές της οποίας το γράφημα ακολουθεί φθίνουσα τροχιά, που σημαίνει ότι χρόνο με τον χρόνο το πρόβλημα θα οξύνεται, αν δεν ληφθούν ριζικά μέτρα αναθεώρησης της λογικής και της νοοτροπίας της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για το ανθρώπινο δυναμικό, που είναι ο πολλαπλασιαστής ισχύος της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας.

Δυστυχώς, Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις απαιτούν πολλά “λεφτά”, εμείς πράττουμε το εφικτό ανάλογο των οικονομικών δυνατοτήτων μας, αρκεί η διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού να είναι ορθολογική και να μην παρεκτρέπεται! Και ας φροντίσει η πολιτική και η στρατιωτική (χειραγωγημένη) ηγεσία να αλλάξει λογική και νοοτροπία, να ξεχάσει τις αγκυλώσεις για το καλό των ΕΔ της χώρας και επομένως της χώρας, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Μια χαρά είναι σε αριθμητικό επίπεδο η εκλογική μάζα των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας. Μπορεί ένας συντηρητικός πρωθυπουργός να παίζει μπαλίτσα στο δικό του γήπεδο.

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx