ΘΕΜΑ

Stop σε ανεμογεννήτριες από την Σουηδία για λόγους ασφαλείας!

Stop σε ανεμογεννήτριες από την Σουηδία για λόγους ασφαλείας! Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Η Σουηδία ήταν μια από τις χώρες της ΕΕ (αλλά και παγκοσμίως) που υποστήριζε ένθερμα την πράσινη μετάβαση. Όμως, πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση της χώρας μπλόκαρε περισσότερα από δώδεκα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βαλτική Θάλασσα, λόγω του φόβου ότι θα μπορούσαν να κάνουν τη χώρα πιο ευάλωτη σε επιθέσεις από τη Ρωσία.

Ο υπουργός Άμυνας Παλ Τζόνσον είπε ότι 13 αιτήσεις για αιολικά πάρκα απορρίφθηκαν λόγω ανησυχιών ότι θα είχαν «απαράδεκτες συνέπειες» για την εθνική ασφάλεια. Ο Τζόνσον είπε ότι οι κατασκευές θα μπορούσαν να παρέμβουν στα συστήματα ανίχνευσης πυραύλων, μειώνοντας στο μισό τον χρόνο στον οποίο η Σουηδία δύναται να αντιδράσει σε μια επίθεση: Από δύο λεπτά σε μόλις 60 δευτερόλεπτα.

Η απόφαση ήρθε σε συνέχεια μιας μελέτης των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων, που δημοσιεύθηκε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SVT την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την μελέτη, τα αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να διαταράξουν σημαντικά τους αισθητήρες που χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τί υποστήριξε ο Τζόνσον

Οι πύργοι και τα περιστρεφόμενα πτερύγια των ανεμογεννητριών εκπέμπουν ηχώ στα ραντάρ και δημιουργούν παρεμβολές. Τα αιολικά πάρκα που εμποδίζουν τα σήματα θα άφηναν λιγότερο χρόνο για την αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, είπε ο υπουργός Άμυνας, με αποτέλεσμα να αφήσουν στους Σουηδούς λιγότερο χρόνο να αναζητήσουν καταφύγιο σε περίπτωση απειλής.

Η εγγύτητα της χώρας με τη Ρωσία και η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ σημαίνουν ότι η ασφάλεια από απειλές στη Βαλτική Θάλασσα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, έναντι της καθαρής ενέργειας, είπε ο Τζόνσον που έγραψε στο Χ: «Τα αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μειωμένες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και να διαταράξουν τους αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση υποβρυχίων. Με βάση την αξιολόγηση των Ενόπλων Δυνάμεων, η κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βαλτική Θάλασσα θα είχε απαράδεκτες συνέπειες για τη σουηδική ασφάλεια».

Η σουηδική κυβέρνηση ενέκρινε μόνο μία αίτηση για ένα αιολικό πάρκο στη σουηδική δυτική ακτή, όπου θα κατασκευαστούν έως και 81 ανεμογεννήτριες. Ο Τζόνσον είπε ότι με τον «πόλεμο σε κοντινή απόσταση», η Σουηδία αναγκάστηκε να δώσει «σημαντικό βάρος» στην άμυνα της.

Η πρωτεύουσα Στοκχόλμη απέχει μόλις 500 χιλιόμετρα από τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται δίπλα στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας. Ο Τζόνσον πρόσθεσε επί αυτού: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν να επιχειρούν με πλήρη ικανότητα σε εκείνες τις περιοχές της Βαλτικής Θάλασσας, όπου οι αιτήσεις έχουν πλέον απορριφθεί. Η εγγύτητα με την βαριά στρατιωτικοποιημένη περιοχή του Καλίνινγκραντ είναι επίσης σημαντική σε αυτό το πλαίσιο».

Ο βιομηχανικός φορέας αιολικής ενέργειας Industry Association for Wind Power στη Σουηδία δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «έκπληξη». Ένας εκπρόσωπος του είπε: «Είναι προβληματικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση κλείνει κατηγορηματικά μια ολόκληρη περιοχή για πιθανή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς σωστή συνολική αξιολόγηση».

Έκθετη η Βρετανία για τα αιολικά πάρκα

Η απόφαση έρχεται την στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να τετραπλασιάσει την υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας και αδειοδοτεί πληθώρα αιολικών πάρκων έξω από τις ακτές της Σκωτίας. Ταυτόχρονα, φοβούμενη  κλιμάκωση των απειλών της Ρωσίας στην Ευρώπη, στα τέλη Οκτωβρίου προχώρησε σε ένα πρωτοφανές αμυντικό σύμφωνο με την Γερμανία, με στόχο να ενισχύσει την ασφάλεια στον Βόρειο Ατλαντικό. Το σύμφωνο θα επιτρέπει γερμανικές ανθυποβρυχιακές περιπολίες να επιχειρούν από βάση στη Σκωτία.

Συγκεκριμένα, το Σύμφωνο προβλέπει γερμανικά ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη να επιχειρούν “περιοδικά” από μια στρατιωτική βάση της Σκωτίας για να περιπολούν στον Βόρειο Ατλαντικό. Και τα δύο κράτη θα συνεργάζονται στενά για την προστασία των κρίσιμων υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βόρεια Θάλασσα.

Όμως, τα θηριώδη αιολικά πάρκα που ονειρεύεται ο πρωθυπουργός Στάρμερ διχάζουν τον πληθυσμό της Σκωτίας και τους Άγγλους πολίτες, καθώς τεράστιος αριθμός πυλώνων θα κατασκευαστούν σε γεωργικές εκτάσεις, ενώ οι Άγγλοι θα πληρώσουν το κόστος της υποδομής με ακριβότερα τιμολόγια ενέργειας.

Με δεδομένη την στάση της Σουηδίας τίθεται το εύλογο ερώτημα για την βρετανική κυβέρνηση: Δεν βλέπει κανένα θέμα ασφαλείας στην κατασκευή αιολικών πάρκων σε μία τόσο ευαίσθητη για την άμυνα των νήσων του Ηνωμένου Βασιλείου περιοχή; Να σημειωθεί πως η βάση Neptune στο Dunbartonshire της Σκωτίας είναι ο ναύσταθμος των πυρηνικών υποβρυχίων της Βρετανίας.

Το όλο θέμα αξίζει μελέτης και από την Ελλάδα, η οποία μελετά την δημιουργία αιολικών πάρκων σε διάφορα σημεία της θαλάσσιας επικράτειας της…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx