ΘΕΜΑ

Τα drones-dragon καίνε εχθρούς με θερμίτη στην Ουκρανία

Τα drones-dragon καίνε εχθρούς με θερμίτη στην Ουκρανία, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Η χρήση από τους Ουκρανούς των αποκαλούμενων drones dragon, ικανών να εκτοξεύουν εμπρηστικό θερμίτη σε ρωσικές θέσεις, φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Στο 12ο βιβλίο της “Τεχνης του Πολέμου” του Σουν Τζου γράφει: «Υπάρχουν πέντε τρόποι επίθεσης με φωτιά. Το πρώτο είναι να κάψουν στρατιώτες στο στρατόπεδό τους. Το δεύτερο είναι να κάψεις αποθήκες. Το τρίτο είναι να κάψουμε φάλαγγες ανεφοδιασμού. Το τέταρτο είναι να κάψουμε οπλοστάσια και αποθήκες όπλων. Το πέμπτο είναι να εκτοξεύεις πυρ στον εχθρό».

Η ρήση του Σουν Τζου βρίσκει εφαρμογή από τους Ουκρανούς, οι οποίοι δημοσιεύουν βίντεο με τα drones dragon σε επιχειρησιακή δράση. Ο θερμίτης είναι κράμα οξειδωμένου σιδήρου και αλουμινίου που καίγεται σε περίπου 2.449 βαθμούς Κελσίου. Χρησιμοποιείται κυρίως σε χειροβομβίδες (κυρίως αντιαρματικές) και οβίδες πυροβολικού, μεταξύ άλλων εφαρμογών. Τα drones επιτίθενται διασκορπίζοντας το κράμα με θερμίτη πάνω από δεντροστοιχίες και άλλα φυλλώματα κάτω από τα οποία οι Ρώσοι αναζητούν κάλυψη, καθώς και σε χαρακώματα.

Το κάψιμο καταστρέφει τα σημεία που μπορεί να κρυφτεί ο εχθρός, αυξάνοντας την έκθεσή του. H χρήση του θερμίτη γίνεται ακόμη και σε χαρακώματα, αφού μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε εκτίθεται άμεσα, αλλά και όσους δεν έρχονται σε άμεση επαφή με αυτό. Η 60η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία κυκλοφόρησε ένα βίντεο, πολύ πρόσφατα, που δείχνει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να καταγράφει ένα άλλο που καλύπτει με φλεγόμενο θερμίτη μια ρωσική θέση κατά μήκος μιας δεντροστοιχίας.

«Τα επιθετικά drone είναι τα φτερά της εκδίκησής μας, που φέρνουν φωτιά κατευθείαν από τον ουρανό!» έγραψε η ταξιαρχία στη σελίδα της στο Facebook. «Γίνονται πραγματική απειλή για τον εχθρό, καίγοντας τις θέσεις του με ακρίβεια που κανένα άλλο όπλο δεν μπορεί να πετύχει». Στη συνέχεια, η μονάδα αναφέρθηκε στον Vidar, τον Σκανδιναβικό θεό της εκδίκησης. «Όταν το “Vidar” μας δουλεύει, τα ορκ δεν θα κοιμηθούν ποτέ ξανά», έγραψε η ταξιαρχία.

Η 116η Ομάδα Khorne δημοσίευσε ένα βίντεο με ένα από τα drones που έριχναν θερμίτη να πετά πάνω από μια δασώδη περιοχή. «Είμαστε ενάντια σε οποιονδήποτε μοιράζεται νέες τεχνολογίες για να καταστρέψει τον εχθρό σε ένα βίντεο στο Διαδίκτυο», παραπονέθηκε η Khorne Group στο Telegram. «Αλλά έχει ήδη γίνει, επομένως μοιραζόμαστε το βίντεό μας όπου τα ορκ αποτεφρώνονται με πυρομαχικά θερμίτη». Το βίντεο δείχνει το drone να πυρπολεί μια ρωσική θέση. Σχόλια κάνουν λόγο ότι φαίνεται ότι αυτό ήταν ίσως ένα από πολλά τέτοια όπλα που αναπτύχθηκαν στην περιοχή ευθύνης του Khorne Group.

Καίνε με θερμίτη

Αυτά τα drones διαφέρουν από άλλα του παρελθόντος, καθώς παρέχουν αποτελέσματα σε ευρεία περιοχή με μοναδικό τρόπο. Το κάνουν με απίστευτη ακρίβεια και χωρίς κίνδυνο. Ένα drone μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά σε μια διαδρομή εκτόξευσης θερμίτη, σε σύγκριση με πολύ πιο περιορισμένα αποτελέσματα που συνήθως συνδέονται με μικρά οπλισμένα drones. Τα ψυχολογικά αποτελέσματα αυτού του όπλου είναι επίσης σημαντικά. Οι Ρώσοι φαίνεται επίσης να ασχολούνται με τη χρήση drones που ρίχνουν θερμίτη.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Telegram της Ουκρανίας Landmines and Coffee δείχνει μια τέτοια προσπάθεια. Χρησιμοποιεί «εμπρηστικά στοιχεία από όλμο 120 mm», είπε το Landminds and Coffee. Τα βλήματα αυτά περιέχουν θερμίτη. Το βίντεο 62 δευτερολέπτων φάνηκε να κάνει επίδειξη της τεχνολογίας. Το drone αιωρήθηκε λίγα μέτρα μακριά από το έδαφος, εκτοξεύοντας έναν χείμαρρο πυρών και έριξε πιθανώς υποπυρομαχικά που περιείχαν θερμίτη. Προκάλεσαν μια μικρή φωτιά όταν χτύπησαν στο έδαφος. Το βίντεο τελείωσε με το drone να ανεβαίνει ψηλότερα πριν συντριβεί στις φλόγες.

Η χρήση του θερμίτη σε αυτόν τον πόλεμο δεν είναι νέα. Τον Μάιο 2022, ένα βίντεο εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φαίνεται να δείχνει ότι η Ρωσία μπορεί να είχε χρησιμοποιήσει βλήματα πυροβολικού που περιείχαν ένα μείγμα θερμίτη για να βομβαρδίσει τη Μαριούπολη. Λίγους μήνες αργότερα, ένα άλλο βίντεο υποτίθεται ότι δείχνει την πόλη Μαρίνκα του Ντόνετσκ να πλήττεται με οβίδες πυροβολικού με θερμίτη. Και στις δύο περιπτώσεις, το πύρινο σύννεφο έπεσε από τον ουρανό αδιακρίτως, καίγοντας μια μεγάλη περιοχή.

Ο θερμίτης έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε χειροβομβίδες που πέφτουν από drones. Τα βίντεο από εκείνη την εποχή δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό ως μέθοδος τελικής εξόντωσης ακινητοποιημένων οχημάτων και άλλου εξοπλισμού. Η Steel Hornets, μια εταιρεία κατασκευής drones με έδρα το Κίεβο, άρχισε να τα προωθεί στο διαδίκτυο. «Πρόσφατα, υπήρξαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα εμπρηστικά πυρομαχικά», δήλωσε η Steel Hornets στο Telegram τον Απρίλιο. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό δεν είναι θερμοβαρικό, δεν εκρήγνυται, αλλά καίγεται. Έχει σχεδιαστεί για να πέφτει από drone από ύψος έως και 30 μέτρα».

Εμπρηστικά όπλα με θερμίτη

«Αν χτυπήσει σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει κάτι να καίγεται, τότε δεν θα βάλει φωτιά σε τίποτα», έγραψε η Steel Hornets. «Όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος πτώσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αναπήδησης από το σημείο της πρόσκρουσης. Κατά την καύση σε κεκλιμένες επιφάνειες, το λιωμένο μέταλλο θα ρέει και η καύση θα είναι χειρότερη». Τα πυρομαχικά θα μπορούσαν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν με drones καμικάζι, είχε σημειώσει τότε η Steel Hornets. Μπορείτε να δείτε αυτού του είδους τα πυρομαχικά να ρίχνονται από την ουκρανική μονάδα Birds of Magyar στο παρακάτω βίντεο από τον Φεβρουάριο.

Η χρήση του θερμίτη ως όπλου δεν απαγορεύεται ρητά από τη Σύμβαση της Γενεύης. «Το Πρωτόκολλο για τις απαγορεύσεις ή τους περιορισμούς στη χρήση εμπρηστικών όπλων (Πρωτόκολλο III) αποσκοπεί στην προστασία αμάχων και πολιτικών αντικειμένων από τη χρήση αυτού του τύπου όπλων. Απαγορεύει τη στόχευση αμάχων και περιορίζει τη στόχευση στρατιωτικών αντικειμένων που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές. Το Πρωτόκολλο απαγορεύει επίσης τη χρήση εμπρηστικών όπλων σε δάση ή άλλα φυτά, εκτός εάν η βλάστηση χρησιμοποιείται για την απόκρυψη στρατιωτικών αντικειμένων».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε αυτές τις εξαιρέσεις σαν παραθυράκια στη Σύμβαση της Γενεύης. «Τα εμπρηστικά όπλα περιέχουν διαφορετικές χημικές ενώσεις, όπως ναπάλμ ή θερμίτης, που αναφλέγονται και προκαλούν σημαντικό ανθρώπινο πόνο κατά τη στιγμή της επίθεσης και τις εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια που ακολουθούν», ανέφερε η οργάνωση. Δεν είναι σαφές πότε αναπτύχθηκε η ιδέα της χρήσης drones για τη διασπορά χειμάρρων θερμίτη, ή πότε πρωτοεμφανίστηκε.

Από τις καταγγελίες που έκανε η ομάδα Khorne για την αποκάλυψή του στο Διαδίκτυο, φαίνεται ότι υπάρχουν εδώ και λίγο καιρό κι ότι το αρχικό βίντεο άνοιξε τις πύλες. Τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να εμφανιστούν περισσότερα τέτοια βίντεο. Είναι ένα ακόμη επαναληπτικό βήμα σε μια σύγκρουση που έχει γίνει εργαστήριο πεδίου για την ανάπτυξη όπλων, και ειδικά εκείνων που σχετίζονται με τεχνολογίες χωρίς πλήρωμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx