ΘΕΜΑ

Τα κινέζικα drones-πουλιά και το αμερικανικό drone-φίδι!

Τα κινέζικα drones-πουλιά και το αμερικανικό drone-φίδι! Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Τα οπλισμένα drones που μοιάζουν και πετούν σαν πουλιά μπορεί να ακούγονται σαν κάτι βγαλμένο από ταινία, αλλά είναι πολύ αληθινά και με μεγάλη ιστορία. Τα drones-πουλιά έχουν εμφανιστεί βίντεο που δείχνουν τις κινεζικές δυνάμεις ειδικών ναυτικών επιχειρήσεων Jiaolong να χρησιμοποιούν πολλαπλούς τύπους drones που μοιάζουν με πουλιά.

Οι σκηνές μπορεί να φαίνονται παρμένες από χολιγουντιανό θρίλερ δράσης ή από κάποιο φουτουριστικό βιντεοπαιχνίδι, αλλά η ιδέα των drones-πουλιά δεν είναι καινούργια ούτε στην Κίνα ούτε αλλού. Σε συνδυασμό με τις προόδους σε μικροσκοπικούς αισθητήρες και άλλες νέες εξελίξεις, τα βιομιμητικά μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS) θα μπορούσαν να έχουν πραγματικά επιχειρησιακά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επιτήρησης εχθρικών δυνάμεων ή εκτέλεσης επιθέσεων καμικάζι και το κάνουν με λιγότερες πιθανότητες να εντοπιστούν.

Τα βίντεο που δείχνουν τους κομάντο Jiaolong να χρησιμοποιούν τα drones-πουλιά άρχισαν να κυκλοφορούν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ και κάποιες μέρες. Ένα απόσπασμα δείχνει μέλος της μονάδας στο νερό σε ένα δημοτικό πάρκο που μοιάζει να εκτοξεύει ένα drone που μοιάζει με πουλί μεγέθους ανάμεσα σε περιστέρι και σπουργίτι. Σε ένα άλλο κλιπ, ένας από τους καταδρομείς χρησιμοποιεί έναν μεγαλύτερο τύπο που πλησιάζει σε μέγεθος σαν κοράκι ή γεράκι.

Αυτά και άλλα κλιπ που εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν επίσης την μονάδα Jiaolong να χρησιμοποιεί ένα πιο παραδοσιακό τετρακόπτερο καμικάζι drone που εκτοξεύεται με το χέρι και οδηγεί σε ηλεκτρικά skateboards, τα αποκαλούμενα boogie boards. Επίσης εκτόξευσαν και μεγαλύτερα “πουλιά”.

Οι κομάντο Jiaolong (“Θαλάσσιος Δράκος”) αποτελούν μέρος του Σώματος Πεζοναυτών που υπάγεται στο Ναυτικό. Η μονάδα βοήθησε εκατοντάδες Κινέζους και άλλους ξένους υπηκόους να εκκενώσουν το λιμάνι της Υεμένης Άντεν το 2015 και να ανακαταλάβουν ένα εμπορικό πλοίο που είχαν καταλάβει πειρατές στον Κόλπο του Άντεν δύο χρόνια μετά. Τα κατορθώματα των “Θαλάσσιων Δράκων” στο Aden έγιναν στη συνέχεια ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο “Operation Red Sea”.

Ως μονάδα θαλάσσιων ειδικών επιχειρήσεων, οι κομάντο Jiaolong είναι επιφορτισμένοι με τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στη θάλασσα, όπως ρεσάλτο σε πλοία, καθώς και αποστολές καταδύσεων μάχης. Όπως αποδεικνύεται από την ανάπτυξη στο Άντεν, οι “Θαλάσσιοι Δράκοι” εκπαιδεύονται επίσης να εκτελούν αποστολές στην ξηρά, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επιδρομές άμεσης δράσης και αναγνώριση μεγάλης εμβέλειας.

Τι μπορούν να κάνουν τα drones-πουλιά

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μοιάζουν με πουλιά μπορούν να είναι πολύτιμα σε πολλά από αυτά τα επιχειρησιακά πλαίσια ως τρόπος επιτήρησης εχθρικών δυνάμεων, ή απλώς να δίνουν διακριτικά καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες των υπαρχόντων νανο-drone, όπως το Black Hornet σε μέγεθος τσέπης της αμερικανικής FLIR Systems, τα δύο κινέζικα drones που μοιάζουν με πουλιά είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν δυνητικά μία ή περισσότερες βιντεοκάμερες πλήρους κίνησης με δυνατότητα λειτουργίας ημέρας ή και νύχτας. Επίσης, να μπορούν να στέλνουν τις εικόνες σε έναν ελεγκτή, παρέχοντας δυνατότητες τοπικής επιτήρησης και αναγνώρισης.

Τα κινεζικά drones-πουλιά μπορούν να μεταφέρουν άλλα ωφέλιμα φορτία, όπως μικροκεφαλές. Μια διάταξη καμικάζι με έστω και πολύ μικρού μεγέθους εκρηκτικό γέμισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά εναντίον ατόμων, ειδικά όσων βρίσκονται υπό κάλυψη. Τα βιομιμητικά drones έχουν το πλεονέκτημα ότι μοιάζουν σε γενικές γραμμές με πουλιά, κάτι που κάνει ιδιαίτερα δύσκολο τον εντοπισμό τους, άρα και την εξουδετέρωσή τους. Το μικρότερο από τα δύο βιομιμητικά drones που φαίνονται στα πρόσφατα βίντεο των Jiaolong είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διακριθεί από ένα πραγματικό πουλί με μια απλή ματιά.

Τα μικρά και εξαιρετικά ευέλικτα drones-πουλιά παρουσιάζουν μεγάλες δυσκολίες όχι μόνο στον εντοπισμό, αλλά και στην κατάρριψή τους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου τα drone καμικάζι πρώτου προσώπου και άλλοι οπλισμένοι τύποι κατώτερης τεχνολογίας έχουν γίνει μάστιγα και για τις δύο πλευρές, έχει βοηθήσει να καταλάβουμε πόσο αληθινές είναι αυτές οι απειλές τώρα και πόσο πιθανό είναι να μεγαλώσουν στο μέλλον.

Όπως έχει ήδη σημειωθεί, η ιδέα της χρήσης drones που μοιάζουν με πουλιά, καθώς και πραγματικών πουλιών που φέρουν κάμερες για τη διακριτική επιτήρηση και διεξαγωγή άλλων αποστολών δεν είναι νέα. Το έργο Aquiline της CIA από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου δίνει μια γεύση για το πόσο πίσω πάνε αυτά τα έργα. Το Aquiline χρονολογείται από τις δραστηριότητες στην Περιοχή 51 στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο στρατός και η κοινότητα Πληροφοριών των ΗΠΑ είναι γνωστό ότι έχει τουλάχιστον εξερευνήσει βιομιμητικά drones από τότε και τα παραδείγματα που ανακτήθηκαν στο Ιράκ και το Πακιστάν στο αποκορύφωμα της εποχής του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας δείχνουν έντονα την επιχειρησιακή χρήση τέτοιων δυνατοτήτων.

Και φίδια!

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται drones που μοιάζουν με πουλιά στην Κίνα, πιθανώς για στρατιωτική χρήση. Το 2022, μια ομάδα από το κινέζικο Northwestern Polytechnical University σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης ενός μη επανδρωμένου ορνιθόπτερου, που ίπτατο για 2 ώρες, 34 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας μία μόνο φόρτιση μπαταρίας. Ως ορνιθόπτερο ορίζεται ένα αεροσκάφος που πετά με κίνηση φτερών. Η ίδια ομάδα από τότε ισχυρίστηκε ότι έσπασε ξανά αυτό το ρεκόρ με μια πτήση τριών ωρών, πέντε λεπτών και 30 δευτερολέπτων.

Εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλα είδη μη επανδρωμένων βιομιμητικών μηχανών για χρήση σε ξηρά και θάλασσα, πάνω και κάτω από την επιφάνεια στις ΗΠΑ, την Κίνα και αλλού. Για παράδειγμα, στο ετήσιο συνέδριο Modern Day Marine τον περασμένο Μάιο, Αμερικανός αξιωματικός των Πεζοναυτών τόνισε ότι η υπηρεσία του εξέταζε ένα drone-φίδι ως πιθανό εργαλείο στο πεδίο της μάχης. «Πριν από δέκα χρόνια, αν μου έλεγες ότι υπήρχε ένα ρομποτικό φίδι που θα ψάχναμε για λειτουργίες μάχης, δεν θα σε πίστευα», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Κίναν Τσίρχαρτ, ανώτερος αξιωματικός ενσωμάτωσης δυνατοτήτων UAS μάχης στη Διοίκηση Ανάπτυξης και Ενσωμάτωσης, κατά την ενημέρωσή του στο Modern Day Marine.

Το πόσο ενεργά οι Jiaolong της Κίνας μπορεί να χρησιμοποιούν τους τύπους drones-πουλιά ή οποιαδήποτε από τις άλλες δυνατότητες που φαίνονται στα πρόσφατα βίντεο, είναι άγνωστο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι μοιάζουν με κάτι που ανήκει σε ταινία δράσης ή βιντεοπαιχνίδι, τα βιομιμητικά drones κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν πραγματικές στρατιωτικές εφαρμογές και μάλιστα, διευρυνόμενες…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι