ΘΕΜΑ

Τα συντρίμμια πυραύλου στο Ιράκ παραπέμπουν στο Ισραήλ…

Τα συντρίμμια πυραύλου στο Ιράκ παραπέμπουν στο Ισραήλ... Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Φιλοϊρανική πολιτοφυλακή του Ιράκ απέδωσε στο Ισραήλ πλήγμα στην στρατιωτική βάση Κάλσο (βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης). Το πλήγμα προκάλεσε πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις που στεγάζουν ταξιαρχίες των “Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης” και ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μέλος της και να τραυματιστούν άλλοι. Την ίδια στιγμή, την επομένη της ισραηλινής επίθεσης στo Ιράν, που υποτίθεται ότι είχε ως κέντρο το αεροδρόμιο του Ισφαχάν, εμφανίστηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον υπόλειμμα πυραύλου που φαίνεται να έχει πέσει στο Ιράκ. Οι διαθέσιμες εικόνες των υπολειμμάτων δείχνουν ομοιότητες με πολλά ισραηλινά όπλα, αλλά η ακριβής ταυτότητα αυτού του πυραύλου παραμένει ασαφής.

Αυτό που είναι το πιο ορατό χαρακτηριστικό στις εικόνες είναι η διάταξη των σημείων ανάρτησης, όπου ο πύραυλος προσκολλάται στον πυλώνα του αεροσκάφους. Αυτό είναι συχνά ένα βασικό αναγνωριστικό διαφορετικών πυραύλων και βομβών, ειδικά προηγμένων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μοναδικές προεξοχές για να καταστήσουν αυτήν την περιοχή πιο σθεναρή για εναέρια μεταφορά. Σε αυτή την περίπτωση, βλέπουμε δύο τυπικά τέτοια σημεία, αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά θα δείτε ότι είναι τοποθετημένα σε δύο εξογκώματα στο πλαίσιο του αεροσκάφους. Οι σύμμορφες ενισχυμένες περιοχές ανάρτησης δεν είναι ασυνήθιστες, αλλά μπορεί να έχουν κάπως διακριτές διαμορφώσεις.

Οι εικόνες δίνουν μια πρώτη εντύπωση ότι είναι βλήμα Rampage, μια παραλλαγή του κατευθυνόμενου πυραύλου πυροβολικού EXTRA, για εκτόξευση από αέρος. Με απλά λόγια, το Rampage είναι σαν να παίρνεις έναν πύραυλο πυροβολικού αμερικανικού συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης M31 Guided Multiple Launch System (GMLRS), που εκτοξεύεται από τους εκτοξευτές HIMARS και M270, και να τον προσαρμόζεις σε μαχητικό αεροσκάφος.

Το ύψος και η ταχύτητα του αεροσκάφους-φορέα μπορούν να επεκτείνουν σημαντικά την εμβέλεια του πυραύλου και τη συνολική κινηματική απόδοση, σε σύγκριση με τον χερσαία εκτοξευόμενο πρόγονό του. Στη λειτουργία απελευθέρωσης χαμηλού υψομέτρου, ένα αεροσκάφος που πετάει ακολουθώντας το χερσαίο ανάγλυφο, για να αποφύγει την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού, μπορεί να κάνει απότομη άνοδο και να το εκτοξεύσει, και μετά το όπλο μπορεί να ακολουθήσει το βέλτιστο βαλλιστικό τόξο για να πλήξει με ταχύτητα στόχους, όπως η εχθρική αεράμυνα. Το Rampage είναι όπλο fire and forget, αφού εκτοξευθεί, το αεροσκάφος μπορεί να γυρίσει και να φύγει.

Το Rampage έχει μια επιμήκη, ομοιόμορφη περιοχή ενίσχυσης για τα σημεία ανάρτησης, μέρος της προσαρμογής του σε εφαρμογές που εκτοξεύονται με αέρα. Το Rampage έχει επίσης πίσω πτερύγια σε σχήμα όπως αυτό που βλέπουμε στην εικόνα της ουραίας περιοχής του όπλου. Αυτό που με την πρώτη ματιά φαινόταν σαν Rampage, έχει ένα πρόβλημα: η επιμήκης περιοχή της διόγκωσης δεν ταιριάζει, ούτε προεξέχει αρκετά από το πίσω σημείο ανάρτησης. Το βλήμα στη φωτογραφία έχει δύο ξεχωριστές ενισχύσεις των σημείων και φαίνεται επίσης πιο κοντό και παχύτερο από το Rampage, με τα σημεία ανάρτησης να είναι πιο πίσω προς την ουρά από ό,τι στο λεπτότερο Rampage.

Διαφορές από το Rampage

Το Rampage έχει επίσης μικρές επιφάνειες ελέγχου που μοιάζουν με πτερύγια canard στον κώνο της μύτης. Υπάρχει μια εικόνα ενός τμήματος πτερυγίου που φαίνεται να έχει αποκοπεί, αν και είναι πιθανό να είναι μέρος του τμήματος της ουράς που έχει αποκολληθεί. Μια γρήγορη ματιά στο τμήμα της ουράς που φαίνεται στις φωτογραφίες, δείχνει το ουραίο τμήμα να φαίνεται κωνικό. Αυτό, σε συνδυασμό με το σχήμα των πτερυγίων και άλλα χαρακτηριστικά που μπορούμε να δούμε, δεν συνάδει με οτιδήποτε γνωρίζουμε για το οπλοστάσιο του Ισραήλ. Αν και μοιάζει κάπως με το Ice Breaker, έναν ισραηλινό πύραυλο κρουζ, ο οποίος δεν είναι ξεκάθαρο αν τέθηκε σε παραγωγή. Όμως, άλλα χαρακτηριστικά του Ice Breaker δεν ταιριάζουν, το μεγαλύτερο είναι ότι δεν υπάρχει είσοδος αέρα ορατή εκεί που θα έπρεπε. Επίσης, έχει πιο λεπτό σώμα. Επί πλέον, δεν γνωρίζουμε καν αν αυτό το όπλο υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Από πιο προσεκτική εξέταση των φωτογραφιών φαίνεται ότι η περιοχή του ακροφυσίου μπορεί να έχει συνθλιβεί σε κάποιο βαθμό, κάτι που είναι λογικό καθώς είναι το αδύναμο και ανοιχτό άκρο της ατράκτου του πυραύλου. Η πρόσκρουση και η κατάρρευση του σχήματος θα μπορούσαν να του δώσουν μια κωνική εμφάνιση. Ωστόσο, η κωνικότητα του τμήματος της ουράς, ειδικά σε τύπους που μοιάζουν με βαλλιστικούς πυραύλους, είναι ένα καθιερωμένο χαρακτηριστικό εκ του σχεδιασμού.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, το γενικό σχήμα αυτού του όπλου θα έδειχνε πιο άμεσα προς τον βαλλιστικό πύραυλο αέρος-εδάφους Rock. Αυτός αναπτύχθηκε από τη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων του Ισραήλ Sparrow. Παρόμοια με το Rampage, το Rock επωφελείται από αέρος εκτόξευση, ειδικά σε μεγάλο υψόμετρο και ταχύτητα, η οποία του δίνει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια από ό,τι αν εκτοξευόταν από το έδαφος.

Ενώ το Rampage θα ήταν μια καλή επιλογή για την εξάλειψη της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού, πιο κοντά στα ιρανικά σύνορα, το Rocks θα ήταν μια καλή επιλογή για πλήγματα κατά στόχων βαθύτερα μέσα στο Ιράν, ακόμη και κάπως οχυρωμένους. Η υψηλή ταχύτητα και η τροχιά ελιγμών του θα καθιστούσαν πολύ δύσκολη την αναχαίτιση, ειδικά με τις δυνατότητες που διαθέτει το Ιράν.

Οι θέσεις των σημείων ανάρτησης είναι πολύ πιο σύμφωνες με το Rock, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό το όπλο χρησιμοποιεί την ομοιόμορφη περιοχή ενίσχυσης. Οι εικόνες της οικογένειας Sparrow, από την οποία προήλθε, δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει, αλλά με ορισμένες αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των παραλλαγών. Αλλά, το Rock είναι πιθανό να είχε βελτιστοποιηθεί όταν βγήκε στην παραγωγή ως επιθετικό όπλο, και ο εξορθολογισμός αυτών των περιοχών και η βελτιστοποίηση του σχεδιασμού για τεχνικές σειριακής παραγωγής θα μπορούσε να ήταν ένας βασικός παράγοντας σε τέτοιες αναθεωρήσεις, που είναι δυνατόν να είχαν ως αποτέλεσμα αυτό που βλέπουμε στις εικόνες .

Η μόνη φωτογραφία του Rock

Πύραυλος-δόλωμα;

Είναι επίσης πιθανό ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα υποκατάστατα βαλλιστικών πυραύλων Sparrow, όπως το Black Sparrow, και να χρησιμοποιήθηκε ως δόλωμα για την εκτόνωση της ιρανικής αεράμυνας. Αυτό, όχι μόνο μπορεί να γίνει για να αποσπάσει την προσοχή των ιρανικών δυνάμεων, αλλά σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική επιτήρηση, αυτό θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εξακριβώσει την τρέχουσα ηλεκτρονική διάταξη μάχης του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της θέσης των συστημάτων αεράμυνάς του, καθώς και άλλων κρίσιμων πληροφοριών σχετικά με την άμυνά του και τα ενδεχόμενα σχέδια.

Αυτή θα ήταν μια κρίσιμη επιχείρηση και συνάδει με τη μακρά ιστορία του Ισραήλ στη χρήση δολωμάτων γι’ αυτόν τον σκοπό, εάν σχεδιάζονταν ή εξετάζονταν μια συνέχεια και πολύ μεγαλύτερο χτύπημα. Αυτό είναι απλώς μια πιθανότητα και δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ πρόκειται να εκτελέσει περαιτέρω επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, αλλά η υποτιθέμενη χρήση drone στο Ισφαχάν εγείρει επίσης αυτήν ακριβώς την ίδια ανησυχία. Πλέον είναι διαθέσιμες πιο ισχυρές εκδόσεις πολλαπλών σταδίων του Sparrow, οι οποίες θα παρείχαν βελτιωμένη εμβέλεια, απόδοση και δυνατότητα επιβίωσης, τόσο ως δόλωμα όσο και εάν ο τύπος ήταν προσαρμοσμένος για επιθετικές εφαρμογές. Ο κινητήρας-προώθησης, έχοντας αποκολληθεί και πέσει θα έμοιαζε κάπως με τα συντρίμμια που βλέπουμε στις φωτογραφίες.

Ενώ υποθέτουμε ότι αυτό είναι πιθανό να είναι το Rocks ή ένα από τα μέλη της οικογένειάς του, υπάρχει η πιθανότητα να είναι κάτι νέο. Το Ισραήλ έχει διάφορους άσους στο μανίκι του και αυτό θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς. Ένα πιο προηγμένο Rocks, με ισχυρό δεύτερο στάδιο, θα ήταν σίγουρα κάτι καινούργιο. Ταυτόχρονα, υπάρχει επίσης η πιθανότητα να πρόκειται για βαλλιστικό βλήμα που εκτοξεύτηκε προηγουμένως από το Ιράν ή τους αντιπροσώπους του και να έχει μόλις ανακαλυφθεί τώρα. Οι προεξοχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη τοποθέτηση με γερανό πυραύλων σε χερσαίους εκτοξευτές. Δεδομένων όλων των ανωτέρω, η καλύτερη εικασία είναι ότι αυτή είναι μια παραλλαγή του Rocks, αν και δεν είναι μια οριστική ανάλυση. Αν δούμε περισσότερες εικόνες, ίσως μας βοηθήσουν να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι