ΑΝΑΛΥΣΗ

Θα οδηγήσουν τα πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας σε πυρηνικό πόλεμο;

Θα οδηγήσουν τα πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας σε πυρηνικό πόλεμο; Χρήστος Καπούτσης

Στην Πράγα, έγινε το διήμερο 30-31 Μαΐου, μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του NATO. Σε αυτή τη Σύνοδο δεν καταγράφηκε, τουλάχιστον επισήμως, ελληνική παρουσία. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ή απουσίαζε ή παρέστη ινκόγκνιτο. Αναζητώ μια επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, μία δήλωση του υπουργού ή έστω του λαλίστατου εκπροσώπου Τύπου… πλην ματαίως! Αποτέλεσμα ουδέν…

Σαν να μην έγινε ποτέ η “μάζωξη” των υπουργών Εξωτερικών της Ατλαντικής Συμμαχίας στην πρωτεύουσα της Τσεχίας και μάλιστα με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Άντονι Μπλίνκεν και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ! Γιατί απουσίαζε η Ελλάδα από τη Πράγα; Δεν εκλήθη; Εκλήθη, αλλά δεν παρέστη και γιατί; Μήπως παρέστη, αλλά δεν το “μαρτυράμε”; Που ήταν ο Γεραπετρίτης “ΟΕΟ!”; Μήπως απουσίαζε διότι ήταν “δύσκολη” η συζήτηση; Τι συζητήθηκε; Η πρόταση της Γαλλίας, να μπορεί η Ουκρανία να χρησιμοποιεί τα όπλα που της δίνουν οι νατοϊκοί σύμμαχοι, για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους, εντός της Ρωσίας.

Για να πάρουμε από την αρχή… Το διήμερο 30-31 Μαΐου, έγινε στην Πράγα Άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του NATO. Στα άτυπα συμβούλια δεν λαμβάνονται αποφάσεις, διαμορφώνεται όμως “κλίμα”… Στις συζητήσεις στην Πράγα κυριάρχησαν δύο θέματα: Το Ουκρανικό και η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Νέα Υόρκη, που θα γίνει το πρώτο 10ημερο του Ιουλίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των υπουργών εξωτερικών του NATO ήταν η πρόταση της Γαλλίας, να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία τα όπλα που λαμβάνει από τη Δύση για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους, ακόμη και εντός της επικράτειας της Ρωσίας. Η Γαλλία έχει ήδη προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας τύπου SCALP και ξεκαθάρισε ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν στρατιωτικές μονάδες που χρησιμοποιεί η Ρωσία  για να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Πλήγματα εντός της Ρωσίας

Σαφή θέση στο να δοθεί η δυνατότητα στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα σύγχρονα όπλα που λαμβάνειν από τη Δύση, εναντίον της Ρωσίας, πήρε και ο Γενικός Γραμματέας του NATO που μετέχει του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, χωρών του  NATO στην Πράγα. Η Ατλαντική Συμμαχία ωθεί τις δυτικές πρωτεύουσες να άρουν περιορισμούς που “δένουν τα χέρια πίσω από την πλάτη των Ουκρανών”, σύμφωνα με τη διατύπωση του γενικού γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με όσα ανέφερε αρχικά το Politico και επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Μπλίνκεν, έδωσε την άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει εντός της Ρωσίας – αποκλειστικά σε περιοχή κοντά στο Χάρκοβο – χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ. Έχει σημασία η επισήμανση για στρατιωτικά πλήγματα με αμερικανικά όπλα εναντίον βάσεων εφορμήσεως του Στρατού της Ρωσίας, αλλά κοντά στο Χάρκοβο, δηλαδή περιοχή της Ουκρανίας που έχει καταλάβει η Ρωσία και όχι βαθιά στην ενδοχώρα της Ρωσία όπως ζητά η Γαλλία! Βέβαια η Ρωσία, τα εδάφη της Ουκρανίας που καταλαμβάνει, τα θεωρεί ρωσική επικράτεια. Με την γαλλική πρόταση συμφώνησε και η “επιφυλακτική” Γερμανία.

Κατόπιν αυτών, η Ουκρανία θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, όπως ρουκέτες και εκτοξευτήρες ρουκετών, αντιπυραυλικά συστήματα Patriot, για να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Κίεβο, εναντίον στρατευμάτων που συγκεντρώνονται στη ρωσική πλευρά των συνόρων κοντά στο Χάρκοβο ή εναντίον ρωσικών βομβαρδιστικών που εκτοξεύουν βόμβες εναντίον στόχων στην Ουκρανία.

Θα μπορούν οι γαλλικοί SCALP να πλήξουν ζωτικής σημασίας στρατιωτικές εγκατάστασης του ρωσικού στρατού, εντός της ρωσικής επικράτειας; Η απάντηση είναι ναι! Τα αμερικανικά F-16 που μέσω Τσεχίας θα παραλάβει ο Ζελένσκι μπορούν να φέρουν και πυρηνικά; Και εδώ η απάντηση είναι θετική.

H επέκταση του NATO προς Ανατολάς

Αναμενόμενη η αντίδραση της Μόσχας. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι αν επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να πλήξει το εσωτερικό της Ρωσίας, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια σύγκρουση. Η Μόσχα είχε και έχει προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους τη Δύση, ότι η επέκταση του NATO προς Ανατολάς, και η αποστολή νατοϊκών  στρατευμάτων στην Ουκρανία και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, συνιστά ζωτική απειλή για τη εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πόλεμος αυτός είναι υπαρξιακός όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τη Ρωσία.

Η Ρωσία θα δώσει “ασύμμετρη” απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις εναντίον του εδάφους της με όπλα που έχουν προσφέρει στο Κίεβο οι ΗΠΑ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας,  επικαλούμενη τον Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της ρωσικής κάτω Bουλής.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και αντιπρόεδρος σήμερα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο. Όλα αυτά, αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι η πολεμική σύρραξη στην  Ουκρανία κλιμακώνεται επικίνδυνα, καθώς η απειλή χρήσης πυρηνικών, ίσως, να μη είναι μόνο φραστική απειλή …

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι