ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τί μπορούν να κάνουν στο Ουκρανικό οι πύραυλοι Storm Shadow

Τί μπορούν να κάνουν στο Ουκρανικό οι πύραυλοι Storm Shadow, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος
EPA/Cpl L MATTHEWS / BRITISH MINISTRY OF DEFENCE / HANDOUT MANDATORY CREDIT MOD: CROWN COPYRIGHT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, που επικαλείται έναν αξιωματούχο που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, η Ουκρανία εκτόξευσε βρετανικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας τύπου Storm Shadow εναντίον της περιφέρειας Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία. Έχει προηγηθεί το πράσινο φως από τον Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο να χρησιμοποιεί βαλλιστικούς πυραύλους τύπου ATACMS, λίγο πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Προηγουμένως, ο Κιρ Στάρμερ απέφυγε να δηλώσει αν το Λονδίνο επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους Storm Shadow για να πλήξει στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας. Πάντως, στις 11 Μαΐου του 2023, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επιβεβαιώσει τις φήμες ότι θα παραχωρούσε στην Ουκρανία τον εκτοξευόμενο από αέρος πύραυλο Storm Shadow. Η γερμανική κυβέρνηση αρνείται ακόμα και τώρα να εγκρίνει την χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus από το Κίεβο, στον αντίποδα της γαλλικής, με τον Μακρόν να χαρακτηρίζει «σωστή» την απόφαση Μπάιντεν, στην οποία αντέδρασε επισήμως η Τουρκία. Το δε Παρίσι έχει εγκρίνει την χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο.

Τον περασμένο Μάιο οι Ρώσοι είχαν προχωρήσει σε αναφορές για πλήγμα με πυραύλους Storm Shadow, σημειώνοντας πως έξι από τους επτά που είχαν εκτοξευτεί αναχαιτίστηκαν. Βεβαίως τότε ίσχυαν ακόμα οι περιορισμοί του Μπάιντεν για την χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τις ουκρανικές δυνάμεις, απόφαση, που όπως προαναφέραμε, ανέστρεψε λίγο πριν παραδώσει στον Τραμπ. Την ίδια στιγμή εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για τα ρωσικά αντίποινα, με δεδομένη και την επισημοποίηση της αλλαγής του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας.

Η χρήση τέτοιων όπλων είναι πολύτιμη για το Κίεβο προκειμένου να επιτύχει  την καταστροφή ζωτικής σημασίας ρωσικών εγκαταστάσεων επιμελητείας. Όπως προαναφέραμε, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία έχει παραλάβει τέτοιου είδους πυραύλους ήδη από το 2023 και κατάφερε να τροποποιήσει σοβιετικής εποχής αεροσκάφη τύπου Su-24M, για να έχουν την δυνατότητα εξοπλισμού με τους σύγχρονους δυτικούς πυραύλους. Στην Ουκρανία παρέμεινε μεγάλος αριθμός Su-24M μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Οι Ουκρανοί έχουν ανασκευάσει παλαιότερα τέτοια αεροσκάφη, κανιβαλίζοντας όσα δεν μπορούν πλέον να πετάξουν, ενώ έχουν εντάξει νέα αεροσκάφη πιο γρήγορα κι από τη Ρωσική Αεροπορία κι απ’ όσα μπορεί να καταρρίψει η ρωσική αεράμυνα.

Η εμβέλεια του Storm Shadow και των ATACMS υπερτριπλασιάζει την εμβέλεια των αμερικανικών πυραύλων HIMARS που ήδη χρησιμοποιεί η Ουκρανία. Επιτρέπει έτσι στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν ρωσικές θέσεις διοίκησης βαθιά μέσα στην Κριμαία, αλλά και την Ρωσία, ώστε να πλήξουν την όποια αιχμή προέλασης, τα logistics, αποθήκες υλικού, ανθρώπινους πόρους, βάσεις, κέντρα διοίκησης κτλ. Αυτό το εύρος θεωρούν οι δυτικοί αναλυτές ότι είναι κρίσιμο εφόσον δίνει τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να πολεμήσουν εις βάθος και καλύτερα, αν και μένει το ερώτημα αν αρκούν για να αλλάξει η πορεία του πολέμου.

Οι Storm Shadow είναι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από αεροσκάφος και είναι σχεδιασμένοι για επιθέσεις εναντίον στόχων υψηλής αξίας, όπως βάσεις και υποδομές, με ενισχυμένη θωράκιση. Έχουν εμβέλεια μεγαλύτερη των 250 χιλιομέτρων και ενσωματώνουν σύγχρονα συστήματα καθοδήγησης για πλήγματα ακριβείας. Οι πύραυλοι cruise τύπου Storm Shadow έχουν μήκος 5,1 μέτρα, βάρος 1.300 κιλά και εξοπλίζονται με διατρητική πολεμική κεφαλή βάρους 120 κιλών. Μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες έως 0.85 Mach. Το Storm Shadow είναι ένα από τα πολλά έργα της αγγλο-γαλλικής αμυντικής βιομηχανικής συμμαχίας MBDA, Στα γαλλικά ο πύραυλος χαρακτηρίζεται SCALP EG (Système de Croisière Autonome à Longue Portée – Emploi Général).

Οι πιθανοί στόχοι

Μέχρι τώρα, η άρνηση της Δύσης να στείλει μεγαλύτερου βεληνεκούς όπλα την Ουκρανία πήγαζε απ’ τον φόβο ότι αυτό μπορεί να αποτελούσε πρόσχημα για την Μόσχα να επεκτείνει τον πόλεμο σε νατοϊκό έδαφος. Ήδη από τα τέλη του 2022 το Λονδίνο προειδοποιούσε την Μόσχα ότι η συνέχιση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικούς στόχους και η χρήση ιρανικών drones θα ωθούσε το Λονδίνο να παράσχει όπλα μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο. Επισήμως οι ΗΠΑ δικαιολόγησαν το πράσινο φως για τους ATACMS, λόγω της εμπλοκής Βορειοκορεατών στο ουκρανικό μέτωπο, στο πλευρό της Ρωσίας.

Ποιοι ρωσικοί στόχοι θα διατρέχουν κίνδυνο με αυτόν τον πύραυλο; Να σημειωθεί πως οι Storm Shadow έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από τις ουκρανικές δυνάμεις κατά στρατηγικών στόχων στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, κυρίως σε γέφυρες και λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Στο στόχαστρο μπορεί να βρεθεί και πάλι η γέφυρα στα στενά Κερτς που αρχικά είχε υποστεί ζημιές σε επίθεση από τον ουκρανικό στρατό τον Οκτώβριο του 2022. Η γέφυρα κατασκευάστηκε για να συνδέει την Κριμαία με τη υπόλοιπη Ρωσία μετά τον Μάρτιο του 2014. Η Βρετανία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ Storm Shadow εντός της ουκρανικής επικράτειας.

Να σημειωθεί πως  προηγήθηκε η ρωσική παραδοχή ότι στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή Μπριάνσκ δέχτηκε πλήγμα από ATACMS, πλήγμα που έγινε λίγο πριν την επισημοποίηση της αλλαγής του πυρηνικούς δόγματος της Μόσχας. Τώρα μένει να δούμε την απάντηση της Ρωσίας και το γεγονός ότι μία σειρά από πρεσβείες κλείνουν στο Κίεβο, είναι σίγουρα ανησυχητικό..

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Σε αυτόν τον πόλεμο και οι δύο αντίπαλοι εμπνέονται από το δόγμα των βληματοκεντρικών επιχειρήσεων, που στην Ελλάδα το έχει μεταφέρει ο κος Γρίβας. Όμως, έχει περίτρανα αποδειχθεί ότι, τα πλήγματα με τα όπλα αυτά είναι πλήγματα δημοσίων σχέσεων, που μικρή ή καθόλου επίδραση δεν έχουν στο πεδίο της μάχης.… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx