ΘΕΜΑ

Τι περιλαμβάνουν τα βιολογικά πειράματα των Κινέζων με ιούς

Τι περιλαμβάνουν τα βιολογικά πειράματα των Κινέζων με ιούς, Ευθύμιος Τσιλιόποιυλος

Διεθνή δημοσιεύματα αναφέρουν πως την Κίνα δεν την απασχολούν μόνο οι τριβές με την Ταϊβάν, ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, το Ουκρανικό κτλ, αλλά και η αδιάκοπη συλλογή, τροποποίηση και δημιουργία όλο και πιο παθογόνων ιών. Άραγε, μόνο για επιστημονικούς και ιατρικούς λόγους;

«Όχι», σύμφωνα με αμερικανική δεξαμενή σκέψης που παρακολουθεί τις κινεζικές δραστηριότητες στον βιολογικό πόλεμο. Κατά την μελέτη της, η Κίνα προωθεί τις εγχώριες βιολογικές-ερευνητικές της ικανότητες, “διπλής χρήσης”, με εφαρμογές για προγράμματα βιολογικού πολέμου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Ένα από τα συμπεράσματά της είναι ότι οι πρόσφατες ιολογικές μελέτες «αποδεικνύουν ότι η Κίνα είναι πλέον σε θέση να λειτουργεί το δικό της ερευνητικό πρόγραμμα ιολογίας-διπλής χρήσης, χωρίς διεθνή συνδρομή». Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την δεξαμενή σκέψης “Chinese Communist Party Biothreats Initiative”. «Η Κίνα έχει τώρα ισχυρές εγχώριες δυνατότητες που δυνητικά παρέχουν στο Πεκίνο μια σειρά από ασύμμετρες επιλογές έναντι των αντιληπτών αντιπάλων της», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Την στιγμή που η πλειονότητα των διεθνών αναλυτών έχουν εστιάσει στην στρατιωτική άνοδο του Πεκίνου, έχει μείνει πίσω η μελέτη της ανάπτυξης των βιολογικών όπλων της. Προφανώς και η Κίνα δεν είναι η μόνη Δύναμη που αναπτύσσει βιολογικά όπλα (αρκεί να υπενθυμίσουμε την παραδοχή Νούλαντ για βιολογικά εργαστήρια που διατηρούσαν οι Αμερικανοί στην Ουκρανία).

Όμως, την στιγμή που η Κίνα παραμένει υποδεέστερη στρατιωτικά από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους, ενδέχεται η κινεζική ηγεσία να εκτιμά πως, η ανάπτυξη βιολογικών όπλων της παρέχει ένα σημαντικό ασύμμετρο πλεονέκτημα. Σύμφωνα με την μελέτη, η Κίνα συνεχίζει έρευνες για παθογόνα υψηλού κινδύνου για τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον COVID-19 και πως δικαίως προκαλούνται ανησυχίες, καθώς ορισμένες εξ’ αυτών των ερευνών έχουν απαγορευτεί στην Δύση.

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει η έκθεση, καμία από τις πρόσφατες έρευνες της Κίνας για τον SARS-CoV-2 δεν έχει συνδεθεί με εμβολιασμό, θεραπεία, προφύλαξη ή διάγνωση, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης του ιού ακόμα και για στρατιωτικούς σκοπούς και συγκεκριμένα με όπλα που μπορεί να περιλαμβάνουν «νανο-βιοπληροφορική για βιολογικό πόλεμο, νανο-κυβερνοβιολογικά όπλα, κρυφές δολοφονίες και στοχευμένο βιολογικό πόλεμο», σύμφωνα πάντα με την μελέτη της δεξαμενής σκέψης.

Η έκθεση αναφέρει πως οι ικανότητες αυτές «έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν θεμελιωδώς και αμετάκλητα τη φύση της επόμενης γενιάς έρευνας διπλής χρήσης στην Κίνα». Επιπλέον, επισημαίνει πως παλαιότερα το Πεκίνο επεδίωκε εντατική-διεθνή συνεργασία για την τεχνολογία και την εξειδικευμένη γνώση που απαιτούνται για προγράμματα ιολογίας και νανοτεχνολογίας, κάτι που όμως δεν πράττει πια.

Πειράματα υψηλού κινδύνου

Η μελέτη αναφέρεται σε ένα πείραμα υψηλού κινδύνου με τον SARS-Cov-2 (τον ιό που προκάλεσε τον COVID-19) που πραγματοποίησε στις 4 Ιανουαρίου το Κέντρο Προηγμένης Καινοτομίας του Πεκίνου για την Επιστήμη και τη Μηχανική Μαλακών Υλών (μέρος του Πανεπιστημίου Χημικής Τεχνολογίας του Πεκίνου). Οι ερευνητές που διεξήγαγαν το πείραμα δήλωσαν ότι ένα νέο προϊόν απομόνωσης κορονοϊού που ελήφθη από έναν παγκολίνο προκάλεσε 100% θνησιμότητα σε εξανθρωπισμένα ποντίκια. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ερευνητές προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τη μελέτη τους ως προσέγγιση για «μελέτες ανάπτυξης εμβολίων ή φαρμάκων».

Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης παραθέτει δύο πειράματα: Συγκεκριμένα, σε μια ομάδα επιστημόνων στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γουχάν (από όπου προήλθε ο Covid, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών) που φέρεται να δήλωσαν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν νέο κορονοϊό, με πολύ υψηλή θνησιμότητα σε ηλικιωμένα ποντίκια (ο ιός είχε επίσης τη δυνατότητα να μολύνει ανθρώπινα όντα).

Το δεύτερο πείραμα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Φυσικής Επιστήμης Hefei (μέρος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών) που φέρεται να ανέπτυξε πρόσφατα ένα “ευφυές” μοντέλο μοριακού νανορομπότ DNA για στοχευμένη παράδοση φαρμάκων, αλλά και για πιθανή χρήση βιολογικών όπλων: «Η ικανότητα των νανορομπότ να μεταφέρουν με ακρίβεια βιολογικούς παράγοντες, απευθείας σε κύτταρα-στόχους, θα μπορούσε επίσης να έχει εφαρμογές διπλής χρήσης, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι εδραιωμένες σχέσεις μεταξύ του Ινστιτούτο Hefei και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας», ανέφερε η έκθεση.

Όμως, πειράματα πραγματοποιούν και οι Αμερικανοί: Ως μέρος της στρατηγικής τους για την αξιοποίηση της προηγμένης τεχνολογίας, το Επιστημονικό Συμβούλιο Άμυνας του Πενταγώνου εργάζεται για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών όπλων και δυνατοτήτων που θα παρέχουν ασύμμετρα πλεονεκτήματα για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχειρησιακή κυριαρχία των ΗΠΑ. Η στρατηγική περιγράφεται σε μια περίληψη που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο από το διοικητικό συμβούλιο, η οποία παρέχει μερικές ενδείξεις για την ως επί το πλείστον μυστική προσπάθεια που έχει να κάνει και με βιολογικά όπλα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι