ΘΕΜΑ

Τί συμβαίνει με τους ελληνικούς Patriot στη Σαουδική Αραβία

Τί συμβαίνει με τους ελληνικούς patriot στην Σαουδική Αραβία, Ζαχαρίας Μίχας

Την εποχή που συζητιόταν η προοπτική συμφωνίας για τη μετάβαση της πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία, το φως της δημοσιότητας είχαν δει δημοσιεύματα τα οποία κατέγραφαν κι άλλα, ακόμα πιο ενδιαφέροντα οφέλη.

Το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Σαουδική Αραβία τις προηγούμενες ημέρες, είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον. Τόσο λόγω των ισχυρών διμερών σχέσεων που έχουν οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια, όσο και λόγω της ανάπτυξης στο βασίλειο, ελληνικής πυροβολαρχίας του συστήματος Patriot της 350 Πτέρυγας Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ), για την προστασία κρίσιμων υποδομών, από τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η ανάγκη προέκυψε μετά την επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου 2019 στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Abqaiq και Khurais στην Σαουδική Αραβία, από 18 Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη! Η αποστολή εντάχθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας “Integrated Air and Missile Defence Concept” (IAMD Concept). Το πρωί της Τρίτης 14 Σεπτεμβρίου 2021, στην Αεροπορική βάση της Τανάγρας (114 Πτέρυγα Μάχης) πραγματοποιήθηκε η τελετή αναχώρησης, παρουσίας του συνόλου της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, αλλά και εκπροσώπων των διπλωματικών αποστολών της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ.

Ο πόλεμος στην Υεμένη παρουσιάζει αποκλιμάκωση, ωστόσο, τα πάντα στη μέση Ανατολή μοιάζουν με κινούμενη άμμο. Οι Χούθι έστρεψαν –προδήλως κατ’ εντολή της Τεχεράνης – την προσοχή τους στο Ισραήλ, εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι έχουν, μέχρι στιγμής, αντιμετωπιστεί από το σύστημα αντιβαλλιστικής προστασίας ARROW, ενώ στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας έχουν αναπτυχθεί ισχυρές μονάδες επιφανείας του αμερικανικού Ναυτικού (αντιτορπιλικά κατευθυνομένων βλημάτων Arleigh Burke, με ισχυρές αντιβαλλιστικές δυνατότητες).

Να σημειωθεί επίσης, ότι το σιιτικό Ιράν έχει εμπλακεί σε απευθείας συζητήσεις με το σουνιτικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η ενδοϊσλαμική αντιπαράθεση. Η συμφωνία της πλειοψηφίας των αναλυτών, ότι στόχος της εισβολής των δυνάμεων της Χαμάς – που έλεγχαν τη Γάζα – στο Ισραήλ, ήταν ο εκτροχιασμός της προοπτικής συνομολόγησης γεωπολιτικής συμφωνίας του εβραϊκού κράτους με το σαουδαραβικό, αφορά αυταπόδεικτα και την ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, στο μέτρο που η συμφωνία αυτή θα απειλούσε τον δικό της, επιθυμητό σχεδιασμό για το μέλλον της Μέσης Ανατολής. Αυτό το δεδομένο την ενέτασσε στους “υπόπτους υποκινητές” της ισλαμικής Χαμάς.

Τί έλεγαν παλαιότερα δημοσιεύματα

Σε αυτό ακριβώς το γεωπολιτικό πλαίσιο, συμφωνήθηκε η παράταση της παρουσίας της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας στο βασίλειο. Προφανώς αυτή η απόφαση ενδυναμώνει έτι περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, δίδεται η ευκαιρία απόκτησης σοβαρής εμπειρίας όσων επανδρώνουν τα συστήματα. Η παράταση της παρουσίας της πυροβολαρχίας, δίνει την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους αξιωματικούς αεράμυνας, της Πολεμικής Αεροπορίας, να επωφεληθούν.

Επίσης, έχει δοθεί η ευκαιρία για την καταγραφή σοβαρότατων παρατηρήσεων και την εξαγωγή διδαγμάτων, οι οποίες, σε βάθος χρόνου, θα ωφελήσουν την ελληνική αεράμυνα. Σύμφωνα δε με ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο πρώην Twitter, νυν “X” του δόθηκε η ευκαιρία να γίνει κοινωνός αυτής της εμπειρίας, καθώς διοργανώθηκε εξειδικευμένη παρουσίαση κατά τη διάρκεια της υπουργικής παραμονής στη Σαουδική Αραβία. Όλα αυτά, ασφαλώς προσμετρώνται στα θετικά.

Ωστόσο, την εποχή που συζητιόταν η προοπτική συμφωνίας για τη μετάβαση της πυροβολαρχίας στη Σαουδική Αραβία, το φως της δημοσιότητας είχαν δει δημοσιεύματα τα οποία κατέγραφαν κι άλλα, ακόμα πιο ενδιαφέροντα οφέλη. Δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, αλλά και την άκρως προβληματική, μη συνεπή υποστήριξη της αμυντικής προσπάθειας της χώρας ως αποτέλεσμα της περιόδου των Μνημονίων, η Σαουδική Αραβία φερόταν διατεθειμένη, σε αντάλλαγμα, να χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση των συστημάτων Patriot σε ελληνική υπηρεσία.

Ο υπογράφων είχε αρθρογραφήσει επωνύμως τον Ιανουάριο του 2020 αναφέροντας, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: Στη συμφωνία περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των υποσυστημάτων των έξι μοιρών Patriot που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία με τη βοήθεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και με μηδενικό κόστος για την ελληνική πλευρά. Για ευνόητους λόγους, δεν αναφέρεται το περιεχόμενο των αναβαθμίσεων που θα γίνουν, αλλά οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα από όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας. Το κόστος για τη μετάβαση και διαμονή-διαβίωση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετεί τα συστήματα (δεν αναφέρονται αριθμοί για ευνόητους λόγους), καθώς επίσης και η δύναμη ασφαλείας που θα το συνοδεύει, θα καλυφθεί από τη σαουδαραβική πλευρά, ακόμα και τα “εκτός έδρας”.

Οι πληροφορίες αυτές όμως, καταγράφηκαν και σε δημοσίευμα του “ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ” σε ρεπορτάζ του Μάκη Πολλάτου, στο τέλος του 2020 την 1η Δεκεμβρίου όπου στην περιληπτική εισαγωγή αναφερόντουσαν τα ακόλουθα: «Η Σαουδική Αραβία θα αναλάβει το κόστος για την μεταφορά και λειτουργία του αντιαεροπορικού συστήματος και θα χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών συστημάτων Patriot στην έκδοση PAC3».

Ζητείται ενημέρωση 

Τα πράγματα είναι απλά. Όταν αναφέρονται “διαθέσιμες πληροφορίες”, σημαίνει ότι αυτές αντλήθηκαν από κάποια πηγή, ή περισσότερες της μιας. Κατά συνέπεια, εγείρεται εκ των υστέρων το θέμα, τρία χρόνια αργότερα, περί του τι περιλάμβανε τελικώς αυτή η συμφωνία και πόσα εκ των όσων είχαν αρχικά συμφωνηθεί, σύμφωνα με τις αξιόπιστες πληροφορίες που είχαν δώσει τότε – πολιτικές και στρατιωτικές – πηγές, εφαρμόστηκαν. Κι εάν δεν εφαρμόστηκαν, για ποιον λόγο συνέβη αυτό.

Διαφορετικά, έστω ως υπόθεση εργασίας, θα πρέπει να εξεταστούν τα ενδεχόμενα είτε σκόπιμης παραπληροφόρησης, για να επιτευχθεί ο πολιτικός στόχος της αποστολής της πυροβολαρχίας στη Σαουδική Αραβία, με τις λιγότερες δυνατές “αναταράξεις” στο εσωτερικό, είτε εκτροπής εκ των αρχικά συμφωνηθέντων για κάποιους λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί. Στο μεταξύ, κυκλοφορούν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η αναβάθμιση έχει “σκαλώσει” σε προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο hardware των ελληνικών συστημάτων, ενώ πολύ πρόσφατα, η Βουλή ενέκρινε, εκτάκτως, κονδύλι για τη μισθοδοσία του προσωπικού που υπηρετεί στη Σαουδική Αραβία. Είναι προφανές, ότι η επίσημη ενημέρωση για την υπόθεση χρήζει… επικαιροποίησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι