ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα γερμανικά κόμματα για την αποχώρηση των Αμερικανών – Ο χάρτης της παρουσίας τους στην Ευρώπη

Ο χάρτης με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη – Αντιδράσεις για την αποχώρηση 5.000 από την Γερμανία
EPA/LUKE JOHNSON

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα αποσύρει περίπου 5.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς από τη Γερμανία σε διάστημα ενός έτους, δηλαδή περίπου το 15% των δυνάμεων που είναι παρούσες στη χώρα, ένα μέτρο που ανακοινώθηκε αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ενόχλησή του για τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράν.

«Προβλέπουμε ότι η απόσυρση θα ολοκληρωθεί τους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Σον Παρνέλ. Περισσότεροι από 36.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Γερμανία, σύμφωνα με επίσημη καταμέτρηση που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2025.

Αυτή η ανακοίνωση έγινε αφού ο Τραμπ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν στη Γερμανία, σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, μετά από σχόλια του Μερτς που τον εξόργισαν.

Με ψυχραιμία, αλλά και κριτική διάθεση αντιδρούν οι Γερμανοί πολιτικοί στην ανακοίνωση του Πενταγώνου. Μετά τον υπουργό ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος έκανε λόγο για «αναμενόμενη» εξέλιξη και τόνισε την ανάγκη οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά τους, ο πρόεδρος της Επιτροπής ‘Αμυνας της Bundestag Τόμας Ρέβενκαμπ χαρακτήρισε την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ ως «κλήση αφύπνισης», συνέστησε όμως ταυτόχρονα ψυχραιμία.

Η πιθανή απόσυρση 5.000 στρατιωτών «δεν συνιστά λόγο πανικού», δήλωσε στη Rheinische Post, επέκρινε ωστόσο την «ασυντόνιστη» προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ: «Μια εταιρική σχέση ασφαλείας δεν είναι εμπορική συμφωνία και το ΝΑΤΟ δεν είναι παζάρι. Επομένως, οι συνεχείς προκλήσεις του Αμερικανού προέδρου είναι απαράδεκτες», τόνισε.

Ο ειδικός για θέματα εξωτερικής πολιτικής από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) Γιούργκεν Χαρτ εκτίμησε ότι η στάση του Ντόναλντ Τραμπ οφείλεται στα δυσμενή για τον ίδιο αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. «Ο Τραμπ βλέπει ότι χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Η ανακοίνωση ωστόσο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς υπονομεύει την αξιοπιστία του αφηγήματος περί αποτροπής, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ευρώπη σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση», σημείωσε.

Από την αντιπολίτευση, η εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής Σάρα Νανί ζήτησε μια «συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση» και πρόσθεσε ότι θα ήταν απαραίτητο να καταδειχθεί «πού και πώς οι ΗΠΑ εξαρτώνται επίσης από ην Ευρώπη στην επιδίωξη των συμφερόντων τους». Η Νανί κατηγόρησε τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς ότι «αμφιταλαντεύεται μεταξύ εγγύτητας και απόστασης από τον πρόεδρο Τραμπ».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Σέρεν Πέλμαν τόνισε στην Welt am Sonntag ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από γερμανικό έδαφος είναι ασυμβίβαστες με την συνταγματική εντολή για ειρήνη και, επομένως, κάθε στρατιώτης που εγκαταλείπει τη Γερμανία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ο συμπρόεδρος του κόμματος Τίνο Χρουπάλα, σε συνέντευξή του στο ARD, παρέπεμψε στο πρόγραμμα του κόμματός του, όπου κατοχυρώνεται η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Αυτό που ανακοίνωσαν τώρα είναι το πρώτο βήμα, δήλωσε. «Η Γερμανία και η Ευρώπη πρέπει να είναι οι ίδιες σε θέση να αμυνθούν και επομένως πρέπει να εξοπλιστούν αναλόγως», πρόσθεσε. Από το ίδιο κόμμα, ο ειδικός σε θέματα αμυντικής πολιτικής Γιαν Νόλτε έκανε λόγο για ένα «περισσότερο συμβολικό βήμα που δεν αλλάζει την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη».

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Ο Γερμανός καγκελάριος εκτίμησε τη Δευτέρα ότι «οι Αμερικανοί προφανώς δεν έχουν καμία στρατηγική» στο Ιράν και ότι η Τεχεράνη «ταπεινώνει» τη ισχυρότερη παγκόσμια δύναμη. «Πιστεύει ότι δεν πειράζει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Δεν ξέρει τι λέει», απάντησε ο Τραμπ την Τρίτη. Την επομένη ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε ότι η Ουάσινγκτον «έχει αρχίσει να μελετά και να εξετάζει την πιθανή μείωση» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Γερμανία. «Μια απόφαση θα ληφθεί πολύ σύντομα», είχε υποσχεθεί.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές επέκριναν χθες την ανακοίνωση του Πενταγώνου. Ο γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ από το Μισισιπή και ο βουλευτής Μάικ Ρότζερς από την Αλαμπάμα (Ρεπουμπλικάνοι) σε κοινή τους δήλωση το Σάββατο τόνισαν ότι «είμαστε πολύ ανήσυχοι για την απόφαση να αποσυρθεί μια αμερικανική ταξιαρχία από τη Γερμανία». Πρόκειται για δύο μέλη του Κογκρέσου με βαρύνοντα ρόλο καθώς προεδρεύουν των επιτροπών ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, αντίστοιχα.

«Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι με τους συμμάχους μας, όχι να σαμποτάρουμε τα συμφέροντα ασφαλείας ο ένας του άλλου για μικροπρεπείς κακίες», δήλωσε η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν. Ο συνάδελφός της Τζακ Ριντ κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να αναιρέσει αυτήν την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος».

«Η μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στην Ευρώπη σε μια περίοδο που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται αδιάκοπα στην Ουκρανία και να παρενοχλούν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ανεκτίμητο δώρο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και υποδηλώνει ότι οι αμερικανικές δεσμεύσεις προς τους συμμάχους μας εξαρτώνται από τη διάθεση του προέδρου», πρόσθεσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής.

Ιταλία και Ισπανία

Εξάλλου, επίσης χθες, ο Τραμπ καταφέρθηκε και εμμέσως εναντίον της Γερμανίας και τις σημαντικές εξαγωγές αυτοκινήτων της χώρας, ανακοινώνοντας ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα οχήματα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την ΕΕ στο 25% «την επόμενη εβδομάδα».

Ο Τραμπ είναι ιδιαίτερα θυμωμένος με τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ επειδή δεν είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν επιμελειτιακά ή στρατιωτικά στην ισραηλινοαμερικανική επίθεση κατά του Ιράν ή στην ασφάλεια του στρατηγικού Στενού του Ορμούζ, το οποίο ουσιαστικά έχει αποκλείσει η Τεχεράνη.

Στη διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδων ο Ρεπουμπλικάνος έχει αυξήσει τις επικρίσεις του εις βάρος των Ευρωπαίων, κατηγορώντας τους ότι δεν δεσμεύονται στην ίδια τους την άμυνας και το ΝΑΤΟ και ότι εξαρτώνται υπερβολικά από την αμερικανική στρατιωτική προστασία. Τακτικά επισείει την απειλή της αποδέσμευσης των ΗΠΑ.

Εκτός από τη Γερμανία ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι εξετάζει επίσης τη μείωση του αριθμού των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ιταλία και την Ισπανία. «Ίσως, θα το κάνω αναμφίβολα. Γιατί δεν θα έπρεπε;», απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά για το ενδεχόμενο. «Η Ιταλία δεν προσέφερε καμία βοήθεια και η Ισπανία είναι φρικτή, απολύτως φρικτή», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στα τέλη του 2025 στάθμευαν στην Ιταλία 12.662 Αμερικανοί στρατιώτες και στην Ισπανία 3.814, σύμφωνα με επίσημη καταμέτρηση. Η ΕΕ τόνισε την Πέμπτη ότι η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη «εξυπηρετεί επίσης τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο πλαίσιο των παγκόσμιων δράσεών τους».

Στην ανακοίνωση του Πενταγώνου απάντησε το Βερολίνο, με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους να αναφέρει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters: «Η παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στην Ευρώπη και ιδίως στη Γερμανία είναι προς το συμφέρον το δικό μας και των ΗΠΑ».

Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε επίσης ότι «ήταν αναμενόμενο ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας. Η Γερμανία ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της, προμηθεύεται περισσότερο εξοπλισμό με ταχύτερους ρυθμούς και κατασκευάζει περαιτέρω υποδομές».

Καταλήγοντας ο Γερμανός υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι: «Για όλες τις μελλοντικές αποστολές, θα συνεργαστούμε στενά με τους συμμάχους μας, για παράδειγμα στο πλαίσιο της ομάδας των πέντε, που περιλαμβάνει τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και την Ιταλία».

Οι δυνάμεις των Αμερικανών

Το πρακτορείο Reuters παρουσίασε ορισμένα σημαντικά στοιχεία για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Τον Δεκέμβριο του 2025 οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεταν περίπου 68.000 εν ενεργεία στρατιώτες που είχαν τοποθετηθεί μόνιμα στις βάσεις τους στην Ευρώπη. Τα στοιχεία έρχονται από το Κέντρο Δεδομένων Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DMDC). Στον αριθμό των 68.000 δεν περιλαμβάνονται οι δυνάμεις που αποστέλλονται εκ περιτροπής για αποστολές ανάπτυξης και ασκήσεων.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι σε 31 μόνιμες βάσεις και σε άλλες 19 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις οποίες το Υπουργείο Πολέμου έχει πρόσβαση, σύμφωνα με στοιχεία του Μαρτίου 2024.

Η Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης (USEUCOM) εποπτεύει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνεργαζόμενη με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ μέσω έξι επιμέρους διοικήσεων που εκπροσωπούν:

  • τον Στρατό Ξηράς
  • το Πολεμικό Ναυτικό
  • την Πολεμική Αεροπορία
  • το Σώμα Πεζοναυτών
  • τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων
  • τη νεοσύστατη Διαστημική Δύναμη

Οι υπηρεσίες έχουν έδρα στη Γερμανία και την Ιταλία και εστιάζουν στη διαχείριση κρίσεων, καθώς και στη συνεργασία για ζητήματα ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική. Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι αναπτυγμένες σε πάνω από δέκα ευρωπαϊκά κράτη, με τη μεγαλύτερη παρουσία να εντοπίζεται στη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι χώρες με την μεγαλύτερη Αμερικανική στρατιωτική παρουσία

Γερμανία: Η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην Ευρώπη βρίσκεται κοντά στη γερμανική πόλη Ράμσταϊν. Η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων εκεί χρονολογείται από το 1952. Σύμφωνα με στοιχεία του DMDC, τον Δεκέμβριο του 2025 υπηρετούσαν στη Γερμανία 36.436 εν ενεργεία στρατιωτικοί, κατανεμημένοι σε πέντε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ιταλία: Η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιταλία ξεκίνησε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και περιλαμβάνει μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Με βάση τα στοιχεία του DMDC, στα τέλη του 2025 υπηρετούσαν 12.662 στρατιωτικοί σε βάσεις στη Βιτσέντσα, το Αβιάνο, τη Νάπολη και τη Σικελία.

Ηνωμένο Βασίλειο: Τον Δεκέμβριο του 2025, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αριθμούσαν 10.156 στρατιωτικούς, οι οποίοι ήταν κατανεμημένοι σε τρεις βάσεις, κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ισπανία: Η Ισπανία φιλοξενεί βάσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κοντά στο Στενό του Γιβραλτάρ. Σύμφωνα με το DMDC, τον Δεκέμβριο του 2025 βρίσκονταν στη χώρα 3.814 στρατιωτικοί με μόνιμη παρουσία.

Πολωνία: Στην Πολωνία υπηρετούν 369 εν ενεργεία στρατιωτικοί με μόνιμη παρουσία, ενώ περίπου 10.000 επιπλέον μέλη προσωπικού αναπτύσσονται εκ περιτροπής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Αποτροπής, σύμφωνα με στοιχεία του DMDC και της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου. Το προσωπικό αυτό κατανέμεται σε τέσσερις βάσεις στις οποίες οι ΗΠΑ έχουν προσωρινή πρόσβαση.

Ρουμανία: Όπως και σε άλλες χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ, έτσι και στη Ρουμανία αναπτύσσονται εκ περιτροπής αμερικανικές δυνάμεις, πέραν των 153 στρατιωτικών που βρίσκονται μόνιμα στη χώρα. Σύμφωνα με το DMDC και την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ περιλαμβάνουν την αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu, το στρατόπεδο Turzii και το Deveselu.

Ουγγαρία: Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν εκ περιτροπής αποστολές και στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουγγαρία. Το DMDC ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο του 2025 υπήρχαν 77 στρατιωτικοί με μόνιμη παρουσία στη χώρα, κατανεμημένοι σε δύο βάσεις, στο Κέτσεκεμετ και στην αεροπορική βάση Πάπα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Κρίμα , λιγότερη κατανάλωση Wurst !

Σιγά τον πολυέλαιο, εμείς έχουμε 5.000 Στρατηγούς…

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx