Άδειασμα Τουρκίας από την Ελβετία - Δεν πληροί τα κριτήρια...

-
2239
Άδειασμα Τουρκίας από την Ελβετία - Δεν πληροί τα κριτήρια...

Το ελβετικό Κοινοβούλιο προχώρησε στην έγκριση της ένταξης 18 ακόμα χωρών στον μηχανισμό αυτόματων ανταλλαγών οικονομικών στοιχείων (AEOI: automatic exchange of financial information). Η Τουρκία, παρότι είχε εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον, δεν κατόρθωσε να ενταχθεί στους 18, όπου εντάσσονται οι ακόλουθες χώρες: Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Μπρουνέι, Δομινικανή Δημοκρατία, Γκάνα Καζακστάν, Λίβανος, Μακάου, Μαλδίβες, Νιγηρία, Νιούε (αυτο-κυβερνώμενο κράτος σε ελεύθερη σχέση με τη Νέα Ζηλανδία), Ομάν, Πακιστάν, Περού, Σαμόα, Άγιος Μαρτίνος, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Βανουάτου. Άλλη μια συγκλονιστική επιτυχία της χώρας του Ερντογάν…

Η ελβετική Γερουσία έκρινε ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για να ενταχθεί στην ομάδα της αυτόματης ανταλλαγής οικονομικών στοιχείων. Επισήμως, η εισβολή στη Συρία ήταν που προκάλεσε αμφιβολίες για το αν είναι σε θέση να διασφαλίσει την προστασία των στοιχείων αυτών.

Ο πραγματικός λόγος όμως που οδήγησε στην απόρριψη της Τουρκίας, είναι οι διώξεις κάθε προσώπου θεωρηθεί από το καθεστώς Ερντογάν ως πολιτικός αντίπαλος για τον Ερντογάν και το καθεστώς του, με συνηθέστερη κατάληξη το να κατηγορηθεί για… τρομοκρατία (σ.σ. συνήθως λόγω σχέσεων με τον Φετουλάχ Γκιουλέν). Ως αποτέλεσμα οι αντίπαλοι αντιμετωπίζουν δικαστικές διώξεις και εξοντωτικές ποινές, φυλακίσεις, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.

Η συμφωνία ανταλλαγής οικονομικών στοιχείων με τις 18 νέες χώρες του καταλόγου, θα ενεργοποιηθεί το 2021. Η Ελβετία θα παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών τους, ακόμα και όσων δηλώνουν οικονομική έδρα στην Ελβετία. Οι χώρες αναλαμβάνουν να στείλουν πληροφορίες στην Ελβετία για λογαριασμούς που διατηρούν Ελβετοί στις χώρες αυτές.

Διαβάστε τη συνέχεια στο defence-point.gr

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.